Oostende
Oostende ligt in het westen van België en aan de kust. De stad is op ongeveer 35 kilometer van de Nederlandse grens gelegen en 30 kilometer van de Franse grens. Naast dat Oostende een stad is, gelegen in de duin- en kuststreek van België, is het ook een hele interessante stadsbestemming. Waar de meeste badplaatsen aan de kust het echt moeten hebben van de boulevards en de stranden, heeft Oostende een bruisend stadsleven.
Oostende is het hele jaar leuk om te bezoeken. Ook wordt Oostende veel als citytrip bezocht, je hebt namelijk een aantal dagen nodig om alles in deze stad te ontdekken. De verschillende havens zijn leuk om te bezoeken, de bezienswaardigheden en ook kan er goed gewinkeld worden in de Kapellestraat. Aan het eind van de dag kan je kiezen uit een van de 200 restaurants.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Oostende (België) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oostende
Fort Napoleon (Oostende)
In de duinen van Oostende ligt Fort Napoleon, dat gebouwd werd in 1811 door Napoleon. Hij deed dit om zich te kunnen verdedigen tegen eventuele aanvallen van de Engelsen. Het fort laat ook goed het belang van Oostende als vestingstad in het verleden zien. Het fort is een tijd lang een museum geweest en later een kinderspeelplein geworden. Het raakte in verval en wordt daarom sinds 1995 beheerd door Erfgoed Vlaanderen. Na een restauratie van 5 jaar ging het ford in 2000 weer open voor publiek. Het fort ligt op wandelafstand van de haven en de zee en is hierdoor goed te bezoeken bij een verblijf in Oostende.
Lange Nelle (Oostende)
De vuurtoren van Oostende is Lange Nelle. Lange Nelle is één van de vier vuurtorens langs de Belgische kust die nog werkt. De toren is 65 meter hoog en heeft in totaal 324 treden tot aan de top. De toren is gebouwd in 1860 en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. De huidige vuurtoren wordt sinds 1 november 1948 gebruikt en is in 1998 wit met blauw geschilderd.
Leopoldpark (Oostende)
Het door Louis Fuchs ontworpen Leopoldpark heeft veel weg van een Engels park met veel bloemenperken, wandelwegen en bruggetjes. Voor een deel werd het park aangelegd over de oude stadswallen, maar ook voor een deel erbuiten. Dit gebeurde in 1861. Het park, wat in de volksmond 'Den hof' wordt genoemd, is een groene oase in het drukke stadscentrum, waar je heerlijk kan genieten van de rust en de natuur.
Sint-Petrus en Pauluskerk (Oostende)
De Sint-Petrus en Pauluskerk in Oostende is gebouwd in neogotische stijl en diende als vervanging van een afgebrande kerk. De toren 'De Peperbusse' was het enige wat overbleef van de brand op 14 augustus 1896. De architect van de kerk, Delasencerie, werd geïnspireerd door de Votivkirche in Wenen en de Dom van Keulen. De Schyvenorgel uit 1907 in de kerk is gerestaureerd.
Theater Aan Zee (Oostende)
Een populair tiendaags theater- en muziekfestival wordt iedere zomer in Oostende gehouden. Het festival wordt meestal gehouden eind juli/begin augustus. Het zomerse festival is ontstaan uit een idee van de stad Oostende en een docent die les gaf aan het Rits, Marc Lybaert. In het begin stond het festival vooral in het teken van straattheater en jonge talenten. De laatste jaren is het festival steeds meer gegroeid tot een kwalitatief goed festival en werden er concours voor performing arts en jong theater ingericht. Later werd het festival opgedeeld in theater én muziek.
Winkelen in Oostende (Oostende)
Mode, kinderspeelgoed, exclusieve kleding en haute-couture, in Oostende heb je het allemaal. Oostende is een zeer interessante stad voor winkelliefhebbers. De Kapellestraat is de bekendste straat om te winkelen. Hier zijn ook de grote winkelketens te vinden. Als je zoekt naar iets speciaal is de Adolf Buylstraat, de Belle Epoquewijk en de Alfons Pieterslaan erg leuk om te bezoeken. Hier vind je de exclusievere boetieks.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van België bekijken.
Vervoer
Oostende ligt aan het eind van de snelweg (A10) waardoor het met de auto goed te bereiken is. Ook is er een internationale luchthaven en een zeehaven. Eenmaal in de stad is alles te bereiken met de stads- en streekbussen. Ook rijden er genoeg taxi's rond. De kusttram vormt ook een belangrijke verbinding tussen de treinstations, het centrum en de buitenwijken aan de kust. Om de 10 minuten komt er in de zomer een tram langs. In de winter en de herfst is dit iets minder vaak.
Geschiedenis
Vissers en schaapherders maakten in de 9e en 10e eeuw een nederzetting aan de kust aan het oosteinde van het eilandje Testerep. Sire Gobrecht van Steeland schonk toen in 814 het toen nog nietige dorpje aan de abdij van Sint-Bertinus, gelegen in Sint-Omaars. Oostende kreeg in 1267 stadsrechten toen Margaretha van Constantinopel die aan het dorpje toekende.