China

China ligt in Oost-Azië. China heeft een kustlijn van 6400 km die grenst aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. Het grenst aan 15 landen, in het oosten Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.
In China draait het leven om de familie. Kinderen, ouders en vaak ook grootouders wonen samen. Kinderen worden als een kostbaar goed beschouwd en verwend. Respect voor een ouder persoon is erg belangrijk, ook als het leeftijdsverschil klein is.
Veel Chinezen geloven in goden en lagere geesten, zoals de geesten van bergen en meren. De Chinezen proberen in harmonie te leven met de geesten en ze niet te vertoornen.
China kan geografisch worden gezien als een trap met drie treden. De hoogste trede is het plateau van Qinghai-Tibet in het zuidwesten (tussen de 4000 en 5000 meter boven zeeniveau), de middelste trede wordt gevormd door het gebied tussen 2000 en 3000 meter boven zeeniveau. Dit niveau bestaat voor een groot deel uit twee woestijnen. De onderste trede is een gebied met vlakten en rivierdelta`s en loopt van 1000 tot 500 meter boven zeeniveau.
China is verdeeld in 23 provincies, 5 autonome gebieden en 4 bijzondere stadsgemeenten, ieder met een bestuur dat verantwoording verschuldigd is aan de staatsraad.
De meeste Chinezen zijn boeren, ongeveer 74% van de bevolking. China heeft rijke voorraden aan delfstoffen, waaronder kolen, ijzer, olie, tin, koper en bauxiet. De mijnbouw is erg belangrijk. China exporteert een deel van de delfstoffen.

- Officiele naam:
- Volksrepubliek China/Zhonghua
- ISO:
- CN
- Ligging:
- oost Azië
- Hoofdstad:
- Peking (Beijing)
- Inwoners:
- +/- 1296075000
- Taal:
- Mandarijn
- Godsdienst:
- Boeddhisme
- Tijdzone:
- UTC +8
- Munteenheid:
- Renminbi
- Klimaat:
- Diverse
- Oppervlakte:
- 9596961 km²
- Beste reistijd:
- april - oktober
- Hoogseizoen:
- juni - augustus
De Chinese Muur - in het noorden van China slingert deze muur over een lengte van 2500 km door bergen, woestijnen, rivieren en valleien. De Chinese Muur loopt door 5 provincies en twee autonome regio`s. Tijdens de bouw zijn miljoenen medewerkers overleden door ten gevolge van ziekte, honger en uitputting.
Chinese opera - er bestaan 300 vormen van de traditionele opera. Enkele populaire vormen zijn Beijing, Ping, Yue en Yu. Het toneel is meestal leeg op enkele stukken na, de acteurs dragen zeer opvallende kostuums en hoofdbedekkingen en de details van de dikke lagen schmink vertellen of het karakter eerlijk is of niet. De meeste dialogen worden gezongen.
Papierknippen - Voor feestelijke gelegenheden knippen vrouwen en kinderen stukken rood papier in diverse patronen ter versiering van ramen, deuren en huismuren. Het papierknippen maakt deel uit van de volkscultuur.
Chinees Nieuwjaar - ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het Nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het Lentefeest/Chinees Nieuwjaar valt tussen eind januari en begin februari. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, dan komen alle familieleden samen om te eten.
Yin en Yang - al duizenden jaren geloven de Chinezen dat er in de wereld twee hoedanigheden bestaan. Yin staat voor vrouwelijk, koud en water. Yang staat voor mannelijk, warmte en vuur. Yin en Yang zijn tegenovergestelde polen. Yin en Yang zijn altijd in beweging.
De Chinese vlag stamt uit 1949. In dat jaar werd de Volksrepubliek China uitgeroepen door de communisten. Het rood van de vlag symboliseert de revolutie. De grote ster staat voor de Communistische Partij China. De vier kleine sterren vertegenwoordigen de vier lagen van de Chinese samenleving (boeren, arbeiders, burgers en kapitalisten) die samen aan het verwezenlijken van de communistische doelen werken.
Ervaringen
Pagina 1 van 10 met 95 resultaten
Het was fantastisch geregeld
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
Gewoon leuk
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Gewoon leuk
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
In heel China veel gezien zowel natuur als steden en platteland. Reis door het Tibetaanse gedeelte was schitterend.
- Algemeen 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 10
We zijn niet aan het strand geweest op deze rondreis en uitgaan doen we niet zo graag. Ik vind China een zeer interessant land om in rond te reizen, cultureel aanbod zeer hoog, zeer verschillende landschappen, goed functionerend toeristische dienst, Beijing, karstbergen bij Guilin, Terracotta leger in Xi’an, rijstterrassen, Berg Hua San, allemaal een bezoek waard! En wat me het meeste verwonderde was hoe proper het overal is! Openbare toiletten in musea, stations en luchthavens, straten in de steden, alles lijkt pas gepoetst. Een aanrader!
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Afwisselend, interessant om de cultuur te leren kennen en de mensen met hun gewoontes. Het eten was ook een feest. Vooral het binnenland was mooi en ongerept. De grote steden een belevenis op zich, zo groot!!
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 8
China heeft heel veel te bieden. Bereid je wel van te voren voor. Lees je in vergeet niet vpn te installeren om je mobiele telefoon voordat je vertrekt anders kun je niet of nauwelijks met het thuisfront communiceren. Er wordt in het noorden niet of nauwelijks Engels gesproken dus neem een goede reisgids mee. Als je in Hong Kong komt, vergeet dan ook niet Macao te bezoeken.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 7
- Ligging 8
Een mooie stad, goede metroverbinding en lekker eten.
- Algemeen 8
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 7
- Ligging 9
Zeer indrukwekkend, een echte aanrader
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Mooie mix van oude cultuur en moderne stedenbouw. Stad met veel Bezoekwaardige plekken,: temple of heaven, verboden stad, de hutongwijken, de talloze tempels. In de nabijheid goede, snelle verbindingen naar andere steden, bv Xian of plekken, de Chinese muur. Openbaar vervoer in orde ( wel druk). Daarbij zijn er heel veel kleine restaurantjes waar je lowbudget heerlijk kunt eten.
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 8
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van China
Oriental Pearl Tower (Shanghai)


De Oriental Pearl Tower kenmerkt de wereldstad Shanghai. Dit bijzondere bouwwerk staat bekend om de toren met verschillende soorten bollen. In deze 457 meter hoge toren zijn verschillende activiteiten te vinden. Zo is er een museum, genaamd het Shanghai Municipal Museum te vinden. Dit museum beeld de geschiedenis van de stad weer, door middel van video en audio. Ook is er een klein ´attractiepark´ waar je een ritje op de zuidpool kunt ervaren.
Lhasa (Tibet)


Lhasa is een van de hoogst gelegen steden ter wereld. In Lhasa vind je het machtige Potalapaleis, dit was ooit de residentie van de Dalai Lama. Lhasa heeft twee contrasten, er is een modern stadscentrum, maar er is ook een Tibetaans stadscentrum. In de buurt van de stad bevindt zich een bekende tempel, genaamd de Jokhang-tempel. Deze tempel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Gyantse (Tibet)


Gyantse is een klein pittoresk dorpje. De inwoners van het dropje hebben paard en wagen als vervoer en wonen vaak in witte kleine huisjes. Gyantse staat ook bekend om het prachtige fort, ook wel Gyantse Kumbum genoemd. Kumbum betekend duizenden beelden. Wanneer je een wandeling door de stad maakt, wandel je langs creatieve muurschilderingen omhoog. Boven heb je een schitterend uitzicht over het Chinese en Tibetaanse deel van de stad.
Vakantiebestemmingen in China
Artikelen
Eten en drinken
De Chinese keuken kent vele uiteenlopende smaken en bestaat uit veel verscheidenheid aan regionale keukens. De Chinezen onderscheiden voedsel in fan (graan) en cai (groenten). Zuiderlingen eten voornamelijk varkensvlees en pluimvee, noorderlingen vooral schapenvlees. Bij de maaltijden hoort soep en thee.
Thee wordt al 5000 jaar gedronken in China. Het drinken van thee verspreidde zich van China naar Japan en pas in de 17e eeuw bereikte het Europa.
Vervoer
Om naar China te gaan kan je ervoor kiezen om met het vliegtuig te gaan of met de trein. De bekendste treinreis naar China is de Transsiberie Express. Deze reis gaat van Moskou naar Peking. Vanuit Europa gaan de meeste vluchten naar Peking, Shanghai of Hongkong.
Als je eenmaal in China bent is de trein het meest gangbare vervoermiddel. China heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De prijzen zijn laag en de bussen, treinen en vliegtuigen zijn van een goede tot zeer goede kwaliteit. Taxi’s zijn in de steden in ruime mate aanwezig. Bij langere reizen met de bus en de trein moet rekening gehouden worden met primitief en vaak geen schoon sanitair. Plaatsen in bussen en treinen moeten van tevoren worden gereserveerd. De binnenlandse vluchten worden verzorgd met prima vliegtuigen.
Visum
Voor een vakantie in China heb je een visum nodig en tevens dient je paspoort bij vertrek uit China nog 6 maanden geldig te zijn. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt. Ga je alleen naar Hongkong dan heb je geen visum nodig tenzij je er langer dan 3 maanden wilt verblijven.
Prijsniveau
Het prijsniveau in China is lager dan in Nederland. De munteenheid in China is de Yuan.
Veiligheid
China is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks haar 1,3 miljard mensen komt criminaliteit heel weinig voor.
Medische informatie
De medische kennis is goed in China. Er is echter alleen gebrek aan medische technologie op het platteland waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Peking, Shanghai of Hong Kong te vliegen.
Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
Het kraanwater in China is niet drinkbaar. Je kunt overal flessen met mineraalwater kopen.
Bevolking
In China wonen 1,3 miljard mensen, dit is 20% van de wereldbevolking. Het is een multiculturele samenleving met 56 verschillende etnische groepen. De overheid heeft bepaald dat je sinds 1980 in de steden niet meer dan 1 kind mag krijgen. Op het platteland is 2 kinderen toegestaan, dit wel onder bepaalde voorwaarden. Chinese opera - er bestaan 300 vormen van de traditionele opera. Enkele populaire vormen zijn Beijing, Ping, Yue en Yu. Het toneel is meestal leeg op enkele stukken na, de acteurs dragen zeer opvallende kostuums en hoofdbedekkingen en de details van de dikke lagen schmink vertellen of het karakter eerlijk is of niet. De meeste dialogen worden gezongen. Papierknippen - voor feestelijke gelegenheden knippen vrouwen en kinderen stukken rood papier in diverse patronen ter versiering van ramen, deuren en huismuren. Het papierknippen maakt deel uit van de volkscultuur. Chinees Nieuwjaar - ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het Nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het Lentefeest/Chinees Nieuwjaar valt tussen eind januari en begin februari. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, dan komen alle familieleden samen om te eten. Yin en Yang - al duizenden jaren geloven de Chinezen dat er in de wereld twee hoedanigheden bestaan. Yin staat voor vrouwelijk, koud en water. Yang staat voor mannelijk, warmte en vuur. Yin en Yang zijn tegenovergestelde polen. Yin en Yang zijn altijd in beweging. De Chinese vlag stamt uit 1949. In dat jaar werd de Volksrepubliek China uitgeroepen door de communisten. Het rood van de vlag symboliseert de revolutie. De grote ster staat voor de Communistische Partij China. De vier kleine sterren vertegenwoordigen de vier lagen van de Chinese samenleving (boeren, arbeiders, burgers en kapitalisten) die samen aan het verwezenlijken van de communistische doelen werken.
De taal
Etnische minderheden spreken hun eigen taal en hebben soms een eigen schrift. De Han-Chinezen spreken in verschillende regio`s andere dialecten. Iedereen leert op school Mandarijn en dat is de taal waarin je met anderen communiceert. De Chinezen zelf noemen het Mandarijn Putonghua, dat betekent 'de gemeenschappelijke taal'.
Flora & Fauna
Het meest tot de verbeelding sprekende dieren in China zijn ongetwijfeld de panda’s. Beide pandasoorten die de wereld kent komen voor: de Reuzenpanda en de Rode panda. China is het land van de bamboe. Er zijn ongeveer zeshonderd bamboesoorten. Eén daarvan is de pijlbamboe, de geliefde maaltijd van de grote panda. Hij groeit traag en dat verklaart voor een gedeelte waarom de panda een bedreigde diersoort is. Door de verschillende klimaten is er een enorme diversiteit aan planten: maar liefst 32.000 soorten komen voor in China. Europa kent er slechts 5000. Natuurgebieden werden echter verdrongen door de landbouw en bevinden zich nog alleen in afgelegen bergstreken. Het zuidwesten van China kent een unieke flora. De Chinese en vooral Zuid-Chinese plantenwereld is oud en heeft boomsoorten als de Ginkgo biloba voortgebracht. Deze boom is na de laatste ijstijd in Europa niet meer voorgekomen. Andere bijzondere bomen zijn de vaantjesboom en de magnolia. Zeldzame apen die in Zuid-China voorkomen zijn de witkoplangoer en de brutale makaken. Andere uizonderlijke dieren zijn de muntjak, een soort dwerghert en de goral, een bosgeitantilope. Beroemd is de tijger, waarvan in China de meeste ondersoorten leven, zo ook enkele in het zuiden.
Geschiedenis
China bezit niet alleen één van de oudste beschavingen ter wereld, maar deze beschaving heeft ook nog eens een ononderbroken geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoals de Chinezen zelf zeggen: 5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr. Het zijn inscripties op botten en koperen vaten. De heerschappij van de Tang-dynastie, van 618 tot 907, is te vergelijken met de Renaissance in Europa. Er werden gigantische stappen voorwaarts gezet op het gebied van alfabetisme, kunst, wetenschap en economische groei. In hun hoofdstad Chang'an (het huidihe Xi'an) schiepen Tang-keizers een omvangrijke bureaucratie. Men begon met de aanleg van het Grote Kanaal. Het Chinese porselein verwierf de reputatie die het nog steeds heeft. Toen de laatste Tang-keiezer aftrad in 907 volde de Periode van de Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken. De vroegste berichten over China waren reisverslagen zoals die van Marco Polo. Het reisverslag van de Spaanse monnik Martín de Rada, die in 1575 Fujian bezocht, was het eerste verslag dat een historisch overzicht bevatte.