Kopenhagen
Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland en op het eiland Amager. Het is de hoofdstad van Denemarken. De meeste monumentale panden in Kopenhagen dateren uit de 17e eeuw, toen onder Christiaan IV de stad werd verfraaid. De binnenstad is ruim van opzet. De oude huizen uit de 18e eeuw langs de Nyhavn herbergen talloze cafés en restaurants. Het is een van de gezelligste buurten van Kopenhagen. Hans Christian Andersen heeft hier gewoond en gewerkt. Het bronzen beeldje aan de haven naar zijn sprookje "De Kleine Zeemeermin" is een ode aan de schrijver. Kopenhagen biedt uitgebreide mogelijkheden om uit te gaan. Naast de "gewone" bars en restaurants zijn er clubs met live muziek: jazz, blues en ook klassiek. En shoppers kunnen hun hart ophalen in de Stroget, de 2 km lange winkelstraat van Kopenhagen. Tussen de winkels zitten ook enkele restaurants.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Kopenhagen (Denemarken) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen
Amalienborg (Kopenhagen)
Amalienborg is de residentie van koningin Margaretha II van Denemarken. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie. Ook wonen de twee zonen Frederik en Joachim hier met hun gezin. Het paleis heeft vier vleugels, die in een vierkant liggen rondom het standbeeld van Frederik V. In het paleis zit ook het Amalienmusem gevestigd, waarbij de kamers van de families uit de 19e eeuw worden gereconstrueerd.
Dierentuin van Kopenhagen (Kopenhagen)
De dierentuin van Kopenhagen is erg speciaal. In het park wonen meer dan 2.000 dieren van de meest uiteenlopende soorten, sommige zijn zelfs zeldzaam. In de dierentuin is van alles te beleven, je kunt bijvoorbeeld dieren aaien op de kinderboerderij of het interessante tropenhuis bewonderen. In het park zijn veel tentjes waar je iets te eten en te drinken kunt kopen. Ook zijn er veel souvenirwinkels te vinden.
Kleine zeemeermin (Kopenhagen)
In de haven staat het geliefde beeldje de kleine zeemeermin. Dit beeldje is geïnspireerd door het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen en is een zeer populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Dit beeldje is niet het enige standbeeld: overal in de stad vind je standbeelden aan de openbare weg en in parken.
Statens Museum for Kunst (Kopenhagen)
In Kopenhagen staat het Statens Museum for Kunst (Staatsmuseum voor kunst) dat gebouwd is in 1896. Het is ooit ontworpen door architect Jens Vilhelm Dahlerup en werd door Niels Koppel in 1970 uitgebreid. In het museum kun je een collectie van meer dan 9.000 schilderijen bewonderen van internationale en Deense kunstenaars uit allerlei tijden. In het nieuwe gedeelte, dat gebouwd is in 1998, staat de 'beeldenstraat'.
Tivoli (Kopenhagen)
Tivoli wordt door mensen die er nooit geweest zijn vaak versleten voor een pretpark, maar het is veel meer dan dat. Natuurlijk wemelt het er van de (spectaculaire) attracties, maar Tivoli heeft ook een concertzaal, theaters, restaurants en discotheken. Het is het meest beroemde pretpark van het land, mede door de mooie aankleding. Zo wordt het park in de avond verlicht door 115.000 lampen. In de zomer worden er op het podium in het park concerten gegeven.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.
Vervoer
De stad is sinds de zomer van 2000 met Malmö in Zweden verbonden door de 18 km lange Sontbrug (Oresundsbroen), een gecombineerde brug en tunnel. Wil je in Kopenhagen reizen, dan kan dat heel goed lopend of per fiets. De stad heeft veel brede fietspaden. Ook kan je je per riksja of per watertaxi laten vervoeren. De S-tog en de in 2002 geopende automatische metro, vormen het hart van het OV-netwerk van Kopenhagen. De eerste metrolijn werd geopend in oktober 2002 in Kopenhagen. Het huidige netwerk telt momenteel twee lijnen en zal in de toekomst bestaan uit 22 stations, waarvan 9 ondergronds en 13 bovengronds. De S-treinen (S-tog) verbinden het centrum van Kopenhagen met de voorsteden.
Geschiedenis
De stad is omstreeks het jaar 1000 gesticht door Sven Vorkbaard of Knoet de Grote. Als oprichtingsdatum wordt echter meestal het jaar 1167 gehanteerd. In dat jaar vestigde bisschop Absalon in de stad een burcht op de plaats waar later Christiansborg verrees. Gedurende vele jaren was de stad gesitueerd in het midden van het rijk van de Deense koningen. Het koninkrijk bevatte toen, naast de huidige Deense provincies ook Skane, Halland en Blekinge die tegenwoordig aan Zweden toebehoren. In Kopenhagen werd er gehandeld met haringen en er werd gevaren tussen de stad en Skane. Tijdens de jaren 1100 werd "Havn" (Haven), zoals Kopenhagen toen werd genoemd, belangrijker en dankzij de pas opgerichte domkerken te Roskilde en Lund (in het zuiden van het huidige Zweden) kreeg de stad een zeer centrale plaats. Kopenhagen was midden tussen deze verkeers- en handelsknooppunten gelegen. In 1167 werd de stad aan bisschop Absalon overgedragen. Hij bouwde daar zijn "Borg ved Havn" (Burcht bij de Haven). Sindsdien heeft Kopenhagen een belangrijke rol in de geschiedenis van Denemarken gespeeld, niet altijd als hoofdstad, maar wel als een van de meest belangrijke Deense steden. Op zijn vroegst wordt Kopenhagen in 1536 hoofdstad. Belangrijk voor de werkgelegenheid van de stad was het bouwen van de toen moderne, grote oorlogsschepen (galjoenen). Van 1658 tot 1659 doorstond de stad een beleg door de Zweden onder koning Karel X Gustaaf. In 1801 streed de Deense vloot tegen de Engelse vloot onder admiraal Nelson buiten de haven van Kopenhagen (Slaget på Reden). De Britse vloot kwam terug in 1807 en beschoot de stad van 16 augustus tot en met 5 september om te voorkomen dat de Denen hun vloot aan Napoleon ter beschikking zouden stellen. Op 6 september capituleerde Denemarken, en werd gedwongen om zijn vloot uit te leveren aan de Britten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Kopenhagen met de rest van Denemarken door Duitse troepen bezet tot de bevrijding op 5 mei 1945. Vele gebouwen werden tijdens de bezetting vernield, waaronder het Shell-gebouw in de binnenstad, dat door de Gestapo als hoofdkwartier werd gebruikt. Het werd door Britse vliegtuigen gebombardeerd op 21 maart 1945. Ongelukkigerwijze werd bij deze aanval door een fout ook de Franse school in Frederiksberg geraakt, waarbij een groot aantal kinderen om het leven kwam. Veel fabrieksgebouwen in Kopenhagen werden door de Deense verzetsbeweging opgeblazen.