Klimaat IJsland

Gullfoss watervallen in winter
Gullfoss watervallen in winter

Vaak wordt gedacht dat het zeer koud is in IJsland, vanwege de naam en de ligging nabij de poolcirkel. Maar is dit wel echt zo? Gezien de ligging valt het juist heel erg mee met de koude temperaturen in IJsland. Het weer en klimaat is afhankelijk van waar je in IJsland bent. Maar over het algemeen heeft IJsland milde winters en koele zomers.

Chantal 'Bij Reisgraag organiseer ik alle reizen naar Ijsland. Bij iedere aanvraag kijk ik naar de wensen van de klant en maak dan een passend reisvoorstel. Tijdens en ook na de reis ontzorg ik de klanten zodat het een onvergetelijke ervaring is.', Chantal - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Klimaat IJsland

IJsland heeft twee soorten klimaten. Het noordelijke deel heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het klimaatsysteem van Köppen), overgaand in een toendraklimaat (type ET). Zowel de winter als de zomer zijn koel, maar ondanks de ligging is het klimaat verrassend mild. De warme golfstroom van de Atlantische Oceaan is hier de oorzaak van. IJsland staat bekend om het ruige weer, wat perfect past bij het ruige landschap. Weersomstandigheden kunnen elkaar snel afwisselen, van een heerlijk zonnetje in de ochtend naar felle windstoten of koude regen en sneeuw die het weer binnen enkele minuten onaangenaam maken.

Winter in IJsland

De winter begint eind oktober. Ondanks dat IJsland milde winters kent, is het er kouder dan in andere West-Europese landen. De gemiddelde temperatuur ligt rond het vriespunt, maar kan variëren tussen -10 en 0 graden. In het noorden is het kouder. Het weer kan hier in de winter erg onvoorspelbaar zijn met extreme sneeuwstormen die ervoor zorgen dat de wegen onbegaanbaar zijn. Soms is het noorden in de winter dan ook alleen bereikbaar per vliegtuig. In het hoogland in het binnenland van IJsland is het zelfs nog kouder. Hier heeft de zee minder invloed. Ondanks de koude en natte winters is IJsland bezoeken in de winter een magische ervaring én voordeliger. 

Kirkjufell in de winter
Kirkjufell in de winter
Vraag gratis een offerte aan

Lente in IJsland

De lente begint rond half april. In de lente ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 5 en 10 graden. Officieel is er geen lente volgens de Noorse kalender. Wij noemen de overgang tussen de winter en de zomer de lente. Temperaturen stijgen, de sneeuw smelt en de natuur bloeit op. In IJsland telt dit direct als de zomer. Het weer in de lente kan wat wisselvallig zijn. Met de ene dag een strakblauwe lucht en vervolgens plotseling sneeuw. In de hooglanden blijft het langer koud en in het zuiden is het weer vochtiger dan in het noorden.

Vulkanisch bemoste landschap van Eldhraun met smeltende sneeuw
Vulkanisch bemoste landschap van Eldhraun met smeltende sneeuw

Zomer in IJsland

Op zoek naar een vakantie met zon, zee en strand? Dan ben je in IJsland op het verkeerde adres. IJsland kent koele zomers met een gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 15 graden. In de nacht daalt de temperatuur naar gemiddeld 5 graden. Op hoger gelegen gebieden komt de temperatuur in de zomer zelfs amper boven het vriespunt. Op deze plekken vind je de gletsjers en gletsjermeren. Ondanks de aangename temperaturen kan ook het weer in de zomer snel omslaan door invloed van de zee, met name langs de kust. Daar heb je vaak te maken met een krachtige noordelijke wind. Waar bij ons de maanden juni, juli en augustus de zomer zijn, kent de Noorse kalender maar twee seizoenen: de zomer en de winter. Zodra de sneeuw verdwijnt in april, begint volgens de IJslanders de zomer.

Stokksnes in de zomer
Stokksnes in de zomer

Herfst in IJsland

Van eind augustus tot eind oktober is het herfst in IJsland, tenminste "onofficieel". De herfst is vergelijkbaar met de lente met temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Wel kent de herfst meer wind, zeker langs de kust of in de buurt van stromend water zoals de rivieren en de watervallen. Daarnaast zakt de temperatuur deze maanden flink naar beneden en kan er in de hooglanden al sneeuw komen te liggen. De maand september is nog aangenaam en tevens zie je in deze maand de prachtige herfstkleuren.

Reynisdrangar kliffen tijdens grijzig weer
Reynisdrangar kliffen tijdens grijzig weer

Temperatuur in IJsland

Het is het hele jaar door redelijk koud in IJsland. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 10 en 15 graden. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur een stuk lager, namelijk tussen de -10 en 0 graden. Er kunnen grote verschillen in de gemiddelde temperatuur voorkomen. In het zuiden schommelt de temperatuur in de winter rond het vriespunt, terwijl in het centrale hoogland de gemiddelde temperatuur rond de -10 graden ligt en in het noorden is dat zelfs rond de -25 graden. In het vulkanisch gebergte in het zuidwesten kan het nog een stuk kouder worden in de winter, dan is -30 graden zelfs mogelijk.

Kleurrijke bloemen bij Stokksnes
Kleurrijke bloemen bij Stokksnes

Zonuren in IJsland

In IJsland zit er veel verschil tussen de zonuren in de winter en de zomer. IJsland ligt een stuk dichter bij de poolcirkel waardoor het in de winter een stuk korter licht is, circa 5 tot 7 uur per dag. In december komt de zon pas om half twaalf 's ochtends op en gaat deze alweer onder om half vier 's middags. In de zomer is juist weer het tegenovergestelde en zijn de dagen erg lang. Het kan wel tot 21 uur licht zijn per dag. Eind juni gaat de zon in Reykjavik pas om middernacht onder en verschijnt deze om drie uur in de ochtend alweer aan de horizon. Hoe noordelijker je reist, hoe minder het aantal zonuren per dag en hoe extremer deze verschillen zijn. Het verschil in zonuren per dag verandert in IJsland erg snel. Hoe meer je naar de winter gaat, hoe sneller de dagen korter worden. Maar ook andersom. Zo is het in maart alweer langer licht dan in het grootste deel van Europa. Indien de weersomstandigheden het toelaten, kan je in IJsland zelfs de midzomernachtzon zien. 

Schemer in de winter in de vissersstad Siglufjordur
Schemer in de winter in de vissersstad Siglufjordur

Neerslag in IJsland

De gemiddelde neerslagcijfers van IJsland zijn over het hele jaar gelijk, namelijk 61 tot 100 mm per maand. Echter zit er een groot verschil tussen noord, oost, zuid en west. In het zuiden en het westen van IJsland valt jaarlijks tot twintig procent meer neerslag dan in Nederland. In het midden en noordoosten van het land is het veel droger, omdat de ijskappen als een soort regenvanger werken. Daar valt gemiddeld maar 400 tot 600 mm neerslag per jaar, wat veel minder is dan hier in Nederland (ongeveer 838 mm per jaar). Over het algemeen valt er vrijwel overal op het eiland dagelijks wel een bui. Dit kan een kleine bui zijn, maar het kan ook voorkomen dat het meerdere dagen aaneengesloten grauw weer is.

Donkere lucht met regenboog
Donkere lucht met regenboog

Wind in IJsland

IJsland ligt midden in de oceaan en in een overgangsgebied van koude en warme lucht- en waterstromingen, waardoor het bijna altijd waait op het eiland. Hierdoor kan het weer in IJsland binnen een uur omslaan. Een dag die met druilerig weer begint, kan heel goed eindigen in een stralende middag en avond. Vooral in de binnenlanden kan je veel last hebben van sterke wind, waar stormen voorkomen tot maar liefst windkracht tien. Met name op de hoogvlakte kan dit problemen opleveren, omdat je hier weinig beschutting vindt. De wind komt vaak vanuit het zuidwesten. Hierdoor is het in het zuiden en zuidwesten vaak minder mooi weer dan in het noordoosten. 

Stormachtig weer bij Reynisdrangar
Stormachtig weer bij Reynisdrangar

Kledingtips voor IJsland

Een belangrijke kledingtip voor IJsland: werk met laagjes. Dit geldt eigenlijk voor elk seizoen omdat je zo gemakkelijk kan anticiperen op de snel veranderende weersomstandigheden. Het is aan te raden te beginnen met een laag die direct aansluit op je huid met een stof die ademt. Vervolgens een laag die je warm houdt, bijvoorbeeld thermisch ondergoed. De buitenste laag is om je te beschermen tegen de wind en regen. En vooral heel belangrijk zijn goede wandelschoenen!

Benieuwd naar de beste reistijd voor IJsland? IJsland is een veelzijdig land en ieder seizoen heeft zo zijn charme. Daarnaast is de beste reistijd afhankelijk van de activiteiten die je wilt ondernemen. Wil jij graag walvissen spotten? Of ga je toch liever voor de natuur of het noorderlicht? Lees ons artikel over de beste reistijd voor IJsland en kom erachter wat voor jou de beste tijd is.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen