Noorderlicht in IJsland

Noorderlicht boven Godafoss waterval
Noorderlicht boven Godafoss waterval

Het noorderlicht in IJsland is een van de redenen waarom reizigers naar IJsland op vakantie gaan. Het noorderlicht is een bijzonder natuurfenomeen waarbij de hemel gekleurd wordt door een felle kleur groen of soms zelfs blauw, rood en paars. Een andere benaming voor het noorderlicht is Aurora Borealis. Het noorderlicht is zo goed als alleen in de herfst- en wintermaanden te spotten in IJsland.

Chantal 'Bij Reisgraag organiseer ik alle reizen naar Ijsland. Bij iedere aanvraag kijk ik naar de wensen van de klant en maak dan een passend reisvoorstel. Tijdens en ook na de reis ontzorg ik de klanten zodat het een onvergetelijke ervaring is.', Chantal - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de zonnewind. De zonnewind ontstaat door uitbarstingen op de zon. Tijdens deze uitbarstingen komen er geladen deeltjes vrij die het heelal in worden geslingerd. Deze deeltjes komen in aanraking met gassen in de dampkring, zoals zuurstof- en stikstofatomen. De energie die bij deze reactie vrijkomt zien wij in de vorm van gekleurde golven aan de hemel, oftewel het noorderlicht. Meestal zijn dit groene golven, maar ook de kleuren rood, paars, blauw, geel en wit komen voor. De kleur is afhankelijk van waaruit het deeltje bestaat en met welke gassen het deeltje in aanraking komt. Hetzelfde fenomeen komt ook op de Zuidpool voor, al heet het dan het zuiderlicht, ook wel Aurora Australis genoemd.

Het noorderlicht in IJsland
Het noorderlicht in IJsland

Noorderlicht IJsland: beste tijd

Wanneer kan je het best het noorderlicht spotten in IJsland? Allereerst is het goed om er rekening mee te houden dat het noorderlicht zich niet altijd laat zien. De beste reistijd voor het noorderlicht in IJsland is de winter. In de maanden oktober tot en met maart. De ideale weeromstandigheden zijn donkere en heldere avonden. Een voordeel van IJsland is dat het er in de winter, vanwege de noordelijke ligging, bijna de hele dag donker is. Hierdoor is het noorderlicht gemakkelijker te zien.

Het noorderlicht boven Kirkjufell in IJsland
Het noorderlicht boven Kirkjufell in IJsland
Vraag gratis een offerte aan

Noorderlicht IJsland: beste plekken

Waar kan je het best het noorderlicht spotten in IJsland? Eigenlijk is er geen specifieke plek waar je het noorderlicht het best kan zien. Het noorderlicht is in heel IJsland te spotten. Het belangrijkste is dat het donker is, dat het een heldere avond is zonder bewolking en lichtvervuiling. Daarnaast is het noorderlicht het best te zien vanaf een hoogvlakte of berg en hoe noordelijker hoe beter het noorderlicht te zien is. Toch zijn er aantal speciale plekken die de ervaring nóg onvergetelijker maken. Zo zie je op foto's vaak het noorderlicht boven een van de bekendste watervallen van IJsland of boven het gletsjermeer Jökulsárlón. De combinatie van het noorderlicht met deze prachtige plekken geeft een adembenemend aanzicht. Het noorderlicht is ook te spotten in Reykjavik, als je maar een plek zoekt waar het donker genoeg is.

Het noorderlicht boven het gletsjermeer Jökulsárlón
Het noorderlicht boven het gletsjermeer Jökulsárlón

Noorderlichtexcursies in IJsland

Het noorderlicht kan je gemakkelijk op eigen gelegenheid spotten: je stapt in de auto en gaat op zoek naar een donker plekje. Daarbij kan je zelf kiezen op welke plek jij het noorderlicht wilt spotten. Maar je hebt ook diverse excursies om het noorderlicht te spotten. Het voordeel van deze excursies is dat je een ervaren gids hebt die vaak weet waar en wanneer je de meeste kans hebt om het noorderlicht te zien. Zo zijn er vanaf elke stad wel excursies te reserveren, ook in de hoofdstad Reykjavik. Met een bus rijd je Reykjavik uit en ga je op zoek naar de beste plek om dit bijzondere natuurverschijnsel te spotten. Een hele belangrijke tip: laat het noorderlicht niet de focus van je reis zijn, maar combineer het met andere activiteiten

Het noorderlicht boven Reykjavik
Het noorderlicht boven Reykjavik

Handige tips

  • Ga tijdens een heldere nacht op zoek naar het noorderlicht.
  • Zorg ervoor dat je je in een donkere omgeving bevindt om het noorderlicht te spotten.
  • Laat je ogen vooraf wennen aan het donker. Kijk bijvoorbeeld vooraf niet op je telefoon.
  • Het noorderlicht spotten is geen zekerheid, dus voorkom teleurstelling en leg je focus niet op het noorderlicht, maar combineer activiteiten.
  • Er zijn tegenwoordig verschillende handige apps die voorspellen waar en wanneer het noorderlicht het best te zien is: My Aurora Forecast, Northern Eye Aurora Forecast en de NoorderlichtApp.
  • Naast de apps zijn er ook websites die voorspellingen doen voor het noorderlicht, zoals het Space Weather Prediction Center en Icelandic Meteorological Office
  • Wil je het noorderlicht fotograferen? Bereid je thuis dan alvast voor door tips te lezen en de instellingsmogelijkheden van je camera te onderzoeken.
  • En vergeet je vooral niet warm aan te kleden! Het is vooral veel stilstaan en dat in de winter én 's avonds.

Fotograferen noorderlicht in IJsland

Het zien van het noorderlicht is een unieke ervaring en het is meer dan logisch dat we dit graag willen vastleggen met een camera. Helaas is dat niet zo gemakkelijk. Je hebt hiervoor de juiste spullen nodig en je moet je camera op de juiste instellingen zetten. Hieronder een aantal fotografietips voor het vastleggen van het noorderlicht:

  • Gebruik een statief: voor een goede foto heb je namelijk lange sluitertijden.
  • Neem een zaklamp of dergelijke mee waarmee je bij kunt schijnen, mocht je de instellingen van je camera willen wijzigen.
  • Het is aan te raden een standaardlens of een groothoeklens te gebruiken om een zo groot mogelijk beeld van de hemel te kunnen zien.
  • Gebruik een goede en snelle groothoeklens die je met de hand kunt scherpstellen.
  • Daarnaast is het van belang dat je een goede camera met veel pixels hebt zodat de foto niet korrelig wordt.
  • Stel de ISO-waarde in op 200 of 400: hogere waarden kunnen zorgen voor een te grove korrel.
  • Schakel de autofocus uit en stel handmatig scherp op oneindig. Probeer dit vooraf altijd eerst even uit.
  • Stel het diafragma niet in op de grootste opening, dit om donkere hoeken van de foto te voorkomen (advies: f2.8 - f5.6).
  • Vergeet niet een extra geheugenkaart of extra batterijen mee te nemen. Door de kou gaan je batterijen sneller leeg.
  • Probeer vooraf je instellingen zoveel mogelijk goed te zetten zodat je dit niet in het donker hoeft te doen.
  • De laatste tip: wil je de foto interessanter maken? Maak gebruik van een object voor op de voorgrond.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen