Rondreis IJsland in hotels
IJsland wordt steeds vaker bezocht door toeristen vanuit allerlei landen. Naast dat het land een prachtige natuur heeft en avontuur biedt aan reizigers, heeft het ook een twee beschermde plekken. Deze twee pekken staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en hebben beide een bijzondere geschiedenis. Wil jij weten hoe deze werelderfgoederen zijn ontstaan? Dat lees je hier.
'Bij Reisgraag organiseer ik alle reizen naar Ijsland. Bij iedere aanvraag kijk ik naar de wensen van de klant en maak dan een passend reisvoorstel. Tijdens en ook na de reis ontzorg ik de klanten zodat het een onvergetelijke ervaring is.', Chantal - reisexpert IJsland
gratis reisvoorstel >>
In het zuiden van IJsland bevindt zich een klein vulkanisch eiland, genaamd Surtsey. Het bijzondere aan dit eiland is dat het pas is ontstaan door een onderzeese uitbarsting van een 130 meter diepe actieve vulkaan. De vulkaan is van 1963 tot 1967 actief geweest, waarna die het eiland Surtsey had ontwikkeld. Naast Surtsey bevinden zich in dit gebied nog meerdere eilanden dat gezamenlijk Vestmannaeyjar wordt genoemd. Surtsey was een 2,6 km² klein eiland toen het ontdekt werd, maar door de wind en golferosie is het eiland afgekalkt tot 1,3 km². Uit onderzoek blijkt dat het eiland na het jaar 2100 waarschijnlijk niet meer zal bestaan. Om het eiland dus zo goed mogelijk te beschermen staat het sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook heeft Surtsey geen vaste inwoners, maar staat er alleen een kleine hut voor wetenschappers en biologen. Wel is het eiland de thuishaven voor vele plantensoorten, 81 vogelsoorten en groepen zeehonden. Om het eiland dus zo goed mogelijk te behouden is het alleen opengesteld voor een kleine groep mensen, wat voornamelijk wetenschappers zijn.
Een van de drie nationale parken in IJsland is het prachtige Thingvellir. Wat zo uniek is aan dit nationale park is dat op deze plek het Europese continent het Amerikaanse continent raakt. Door deze botsing drijft IJsland ieder jaar zo'n 1 à 2 centimeter uit elkaar, ook verzakt de grond jaarlijks circa 0,5 centimeter. Eigenlijk is het park een enorme verzakking van de aarde van 6 bij 40 kilometer groot, waarbij je een lager gelegen vlakte ziet, met een opgestuwde rotswand. Dit park ook wel gezien als een van de meest bijzondere en inspirerende plekken van IJsland. Jaarlijks bezoeken dan ook talloze toeristen deze plek om de natuur, rivieren en het rotsachtige gebied te bewonderen. Vooral de 22 meter hoge waterval is een echte eyecatcher. Verder is het park goed te bewandelen door de aangelegde wandelpaden en bevinden er zich voldoende parkeergelegenheden. Om het Nationaal Park Thingvellir zo beschermd mogelijk te houden, staat het sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Thingvellir is ook de plek waar vroeger het IJslandse parlement gehuisvest was. De witte parlementshuisjes zijn nog steeds te zien op het lager gelegen plateau. Er zijn een aantal uitzichtpunten waar je kunt parkeren, en een prachtig zicht hebt over het lagergelegen deel, met uitzicht op de huisjes. Je kunt vanaf de parkeerplaats ook tussen de rotswanden van de breuklijn door wandelen. Een uniek stukje Ijsland, wat je zeker gezien moet hebben.
Wat je ook echt niet mag missen in dit park, is een bezoek aan de Silfra kloof. Dit stuk park is waar de breuklijn zich gevuld heeft met smeltwater, en daar kan je in snorkelen en duiken ! Nergens anders op de wereld kan je tussen twee continenten door snorkelen met je aan je ene kant Amerika, en aan je andere hand Europa!