Jakarta
Jakarta ligt aan de noordwestkust van Java. Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en tevens de regeringszetel. Jakarta is een apart hoofdstedelijk gebied met de status van provincie. Jakarta bestaat uit 6 gemeentes:
* Jakarta Pusat (Jakarta Centrum)
* Jakarta Selatan (Zuid-Jakarta)
* Jakarta Barat (West-Jakarta)
* Jakarta Utara (Noord-Jakarta)
* Jakarta Timur (Oost-Jakarta)
* Kepulauan Seribu (Duizendeilanden; eilandengroep ten noorden van Jakarta)
In Jakarta wonen maarliefst 9.769.000 miljoen mensen. Het stedelijke gebied bestaat uit 3.000.000 inwoners. Dit stedelijke gebied maakt deel uit van Jabodetabek. Jakarta is tevens het centrum van Indonesië als het gaat om politiek, cultuur en economie.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Indonesië
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Jakarta (Indonesië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Er valt een hoop te zien in deze wereldstad. Veel bouwwerken en gezellige cafeetjes zorgen ervoor dat je niet graag de stad wil verlaten.
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jakarta
Dierenmarkt Pramuka (Jakarta)
Op de dierenmarkt Pramuka in Jakarta kun je veel verschillende dieren zien zoals slangen en vogels. De markt is aardig om te bezoeken als je van vogels houdt. Op de markt word je vaak verrast door de meest uiteenlopende vogelgeluiden. Er wordt aangeraden om geen dieren te kopen, veel dieren zijn uit het wild gehaald ook al zegt men dat ze gefokt zijn.
Jalan Surabaya (Jakarta)
De markt van Jalan Surabaya is gelegen in Jakarta en neemt een hele straat in beslag. Het is dan ook de plek om naartoe te gaan als je de typische Indonesische sfeer wilt proeven. Op de markt worden verschillende dingen verkocht, van antiek, muziekinstrumenten en porselein tot Wayang poppen. Afdingen is hier zeker mogelijk.
Maritiem Museum Indonesië (Jakarta)
Het Maritiem Museum Indonesië is gelegen in Sunda Kelapa (de oude haven van de Indonesische hoofdstad Jakarta) en is een zeer indrukwekkend museum. Het museum is gevestigd in een aantal oude gebouwen van de VOC. In dit museum probeert men met behulp van foto's en schaalmodellen het verhaal te vertellen over Jakarta en Indonesië. In het museum vind je veel verschillende kunstwerken en wordt er verteld over het leven van de bevolking voor de VOC zich er vestigde.
Nationale Museum van Indonesië (Jakarta)
Het Nationale Museum van Indonesië bevindt zich in Jakarta en is een museum wat niet overgeslagen mag worden als je Java bezoekt. Het museum bestaat uit twee delen, een nieuw en een oud gedeelte. In het oude gedeelte van het museum zijn de leukste en ook de meest interessante dingen te zien. In het hele museum vind je veel schilderijen en sculpturen. In het oude gedeelte is geen airconditioning, ga dus niet naar dit gedeelte op de warmste uren van de dag. In het nieuwe gedeelte vind je hedendaagse kunst.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Indonesië bekijken.
Vervoer
De stad heeft twee vliegvelden en is dus goed bereikbaar voor toeristen. De twee vliegvelden heten: Soekama-Hatta International Airport en Halim Perdana Kusuma. Het laatst genoemde vliegveld is wel alleen beschikbaar voor binnenlandse vluchten. Reizen door de stad was nog nooit zo eenvoudig. De stad biedt talrijke spoorwegen. Deze spoorwegen verbinden de aangrenzende steden, zodat toeristen nog meer bezienswaardigheid kunnen bezoeken. Dat is nog niet alles, sinds 2011 heeft Jakarta haar eigen 2-lijns metrosysteem. Ook rijden er door de stad de zogenoemde fietstaxi's rond. Tegenwoordig rijden er minder van rond dan vroeger, vanwege een verbod. Deze fietstaxi's bezitten een motor. Tenslotte zijn er ook auto taxi's te vinden in de stad en een buslijn om jezelf te vervoeren door de stad. Kortweg is er dus veel mogelijkheid om jezelf te vervoeren.
Geschiedenis
De oorspronkelijke naam van de stad was Sunda Kelapa. Toen de stad door Fatahillah veroverd werd, op 22 juni 1527, noemde hij de stad Jayakarta. Vandaag de dag is 22 juni 1527 nog steeds de officiële stichtingsdatum v/d stad. De Nederlander Jan Pieterszoon Coen veroverde en vernietigde de stad. Daarna liet hij de nieuwe stad met het nieuwe fort bouwen. In eerste instantie wilde hij het Nieuw-Hoorn noemen, omdat hij in Hoorn werd geboren. Maar de hoogste bestuurders van de VOC waren het er niet mee eens. De stad kreeg de naam Batavia en dit bleef zo tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door de Japanners. De naam Batavia werd toen veranderd in Djakarta. Toen Indonesië weer onafhankelijk was werd Djakarta de hoofdstad. In 1972 is de spelling van Djakarta veranderd in Jakarta.