De cultuur van Iran

gratis reisvoorstel aanvragen

Chelo saffraan rijst Iran eten
Chelo saffraan rijst Iran eten

In de rijke en bijzondere cultuur van Iran komen veel moderne en oude elementen samen. In Iran worden drie verschillende invloeden gecombineerd; de islamitische cultuur die door de Arabieren werd geïntroduceerd in Iran. De klassieke Iraanse cultuur die werd overgebracht vanuit het Perzische Rijk uit de Oudheid. En als laatste de westers moderne cultuur die ook in Iran steeds meer opkomt. Hoewel het land regelmatig met negatieve berichten in het nieuws komt zijn veel toeristen bij terugkomst erg enthousiast.

De bevolking

De laatste jaren is de bevolking in Iran hard gegroeid, zo is het aantal inwoners van ongeveer 10 miljoen mensen in het jaar 1900 gestegen naar zo'n 67 miljoen tegenwoordig. Deze groei valt onder andere te wijten aan de Iraanse revolutie die in 1979 plaats vond. Ook zijn er veel verschillende etnische groepen in Iran; zo zijn er Azeri's, Perzen, Mazanderani, Gilaki, Arabieren, Koerden, Lurs, Beloetsji, Qashqai, Turkmenen, Joden, Armeniërs, Assyriërs en nog een aantal andere.

De kleding

Alle vrouwen in Iran moeten gepast gekleed zijn en dit verwachten de Iraniërs ook van toeristen. Natuurlijk verwachten ze niet van je dat je in een zwarte chador (van top tot teen bedekkend gewaad) loopt, maar wel dat je lange mouwen draagt en een rok of broek tot over de knieën. Wanneer je beslist jezelf echt aan te passen is een sjaal die nek en hoofd bedekt een goede optie. Wanneer je in Iran een heilige plaats bezoekt moet je, ook als man, denken aan bedekkende kleding, maar vaak liggen er chadors te leen bij de ingang van deze plekken.
Gratis reisvoorstel aanvragen

De feesten

Er zijn veel verschillende (nationale) feestdagen in Iran en al deze feesten worden, net als in andere Islamitische landen uitbundig gevierd. Iran heeft van oudsher een eigen kalender; een zonnekalender. Dat is opmerkelijk want de meeste Islamitische landen hebben een maankalender. Het nieuwjaar in Iran (Noruz) valt dus op de eerste dag van de lente en wordt gevierd tussen 21 maart en 24 maart. Bij de viering van het nieuwjaar worden op de datum dat nacht en dag even lang zijn op verschillende plekken grote vuren gemaakt. Dit doen de Iraniërs om Allah te eren.

Andere feestdagen in Iran zijn;
11 februari – Dag van de Revolutie
20 maart – Dag van de Nationalisatie van de Olie-export
1 april – Dag van de Islamitische Republiek
2 april – Sizdah-bedar
4 juni – Dood van Imam Khomeini
5 juni – 15e Revolte van Khordad.

De muziek

De muziek uit Iran wordt geplaatst onder de categorie Perzische muziek, hier wordt ook muziek uit landen als Afghanistan en Tadjikistan onder geplaatst. Onder Perzische muziek zijn ook nog een aantal verschillende stijlen te onderscheiden; traditioneel (klassiek), symfonisch, volksmuziek, pianomuziek, underground, enzovoorts. In Perzische klassieke muziek zijn verschillende Oosterse instrumenten belangrijk, zo heb je bijvoorbeeld de setar, kemancheh, daf, ney, tombak, santur en de tar.

De drank & gerechten

In Iran worden veel gerechten gemaakt met rijst, de meest bekende gerechten zijn Polo en Chelo. De eerste is rijst met gedroogd fruit en de ander is gekookte rijst met stoof- of vleesschotel. Een ander erg bekend gerecht uit het Midden-Oosten is kebâb, het is kip of lam geserveerd aan een spies. Over het algemeen worden gerechten in Iran voorzien van weinig specerijen, wel zijn er veel kruiden die worden gebruikt in de gerechten. Helaas zijn de echt traditionele gerechten voor toeristen bijna niet uit te proberen, dit komt omdat in de restaurants een erg beperkt menu is waar vaak wat algemene gerechten uit het Midden-Oosten op staan. De enige manier om het traditionele Iran te proeven is door uitgenodigd te worden bij een Iraanse familie.

Het meest gedronken drankje in Iran is thee, vaak wordt deze geserveerd in kleine 'borrel' glaasjes. De bedoeling is om het suikerklontje wat bij de thee geserveerd wordt tussen je tanden te stoppen zodat het langzaam oplost in de mond. Bij het eten wordt vaak âbdugh geschonken, het is een zoute karnemelk of yoghurt die wordt aangelegd met water. De smaak van het drankje lijkt in niets op wat we gewend zijn in het Westen, maar het is wel erg dorstlessend. Iets om op te letten wanneer je naar Iran gaat; het is ten strengste verboden om alcohol in te voeren en ook het gebruik of bezit van alcohol is verboden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,4

Gerelateerde artikelen