Iraanse gerechten
gratis reisvoorstel aanvragenDe Iraanse keuken is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld. Deze keuken kent heerlijke en veelzijdige gerechten. In dit artikel maak je kennis met de basis van het Iraanse koken en leer je enkele typische gerechten kennen.
Basis
De meeste Perzische gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. In de keuken wordt ook fruit gebruikt, zoals pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Iraniërs eten regelmatig yoghurt tijdens de lunch en het avondeten. Tijdens de lunch worden verse kruiden, verschillende platte broden (naan), panir (vergelijkbaar met feta), komkommer, tomaten, uien, yoghurt, citroensap en augurken gebruikt. De kaviaar uit Iran is ook zeer beroemd. Ondanks dat er veel kruiden in de gerechten worden gebruikt, zijn de Iraanse gerechten niet pikant.
Rijst
In de Perzische keuken worden verschillende soorten rijst gebruikt, waaronder rasmi, champa, mowlai, en anbarbu. Er zijn drie kookmethoden van rijst:
- Polo: hierbij wordt de rijst bereid door het te weken in zout water en daarna te koken
- Kateh: hierbij wordt de rijst gekookt totdat het water helemaal geadsorbeerd is
- Damy: wordt hetzelfde gekookt als bij de voorgaande methode. Een verschil is echter dat er nog andere dingen zoals bonen en granen worden meegekookt.
Fruit en groenten
In de Iraanse keuken worden veel verse groenten en fruit gebruikt. Als vers fruit niet beschikbaar is, zijn er ook veel gedroogde fruitsoorten te vinden. De fruitsoorten die voorkomen in Iran en die veel gegeten worden zijn bijvoorbeeld dadels, vijgen, citrusvruchten, abrikozen, perziken, zoete en zure kersen, appels en pruimen. De groentesoort die het meest wordt gegeten is de aubergine. De aubergine wordt ook wel 'de aardappel van Iran' genoemd. Enkele andere groentesoorten die veel worden gegeten zijn bijvoorbeeld pompoen, spinazie, groene bonen, tuinbonen, courgettes en tomaten.
Gerechten
Hoewel de Iraanse keuken veel heerlijke gerechten kent, zijn er een aantal gerechten die kenmerkend zijn voor de Iraanse keuken, zoals:
Fesenjun
Fesenjun is een dikke en zure stoofpot, die meestal granaatappelsap, walnoten en kip of eend bevat. Iedereen bereidt deze stoofpoot op zijn eigen manier en er zijn ook varianten die bijvoorbeeld vlees of vis bevatten. Afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze heeft Fesenjun een zoete of zure smaak.. Deze stoofpot wordt vaak geserveerd met rijst.
Chelow kabab
Dit gerecht is misschien wel het bekendste gerecht van de Iraanse keuken. Chelow kabab is het nationale gerecht van Iran en heel makkelijk om te bereiden. Het bestaat uit kebab van lam met verschillende soorten groenten en gestoomde rijst. Vroeger werd er op de rijst nog een rauwe eierdooier gelegd, maar vanwege gezondheidsrisico's wordt dit niet meer gedaan. Tegenwoordig wordt chelow kabab in heel Iran bereid, maar traditioneel werd het vroeger voornamelijk in het noorden van Iran gegeten. Het traditionele drankje dat bij chelow kabab hoort, is dough. Dit is een zuur drankje, gemaakt van yoghurt.
Mirza qasemi
Mirza qasemi is een vegetarisch gerecht dat makkelijk te bereiden is. Eigenlijk is het een voorgerecht, maar het kan ook als hoofdgerecht worden gegeten. Het bestaat uit een in de oven geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma en boter of olie. Men gebruikt ook nog eieren voor de binding van het gerecht. Tot slot wordt het op smaak gebracht met zout en peper. Bij mirza qasemi eet men meestal brood of rijst.
Kuku Sabzi
Kuku Sabzi is een soort van kruidenomelet en heeft iets weg van een frittata. Dit gerecht wordt traditioneel met Iraans nieuwjaar gegeten. De eieren in dit gerecht symboliseren vruchtbaarheid en de kruiden staan voor groei en ontwikkeling. De peterselie, kurkuma, koriander en dille creëren een frisse smaakexplosie in je mond. Verder worden er voor deze omelet rucola, walnoten en bosuitjes gebruikt.
Shula Kalambar
Linzen en spinazie zijn de hoofdingrediënten van Shula Kalambar. Dit heerlijke gerecht is makkelijk om te bereiden en kan goed worden gebruikt als bijgerecht. Shula Kalambar is zeer voedzaam en zou een magische werking hebben. Behalve de linzen en spinazie gebruik je ook nog komijn- en korianderzaad, knoflook en boter. Tot slot maak je het op smaak met peper en zout.