Rondreizen in Iran
gratis reisvoorstel aanvragenIran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. Ten noorden ligt de Kaspische Zee en de Perziche Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden van Iran. In totaal wonen er circa 80 miljoen mensen. De hoofdstad Teheran is met tien miljoen inwoners ook de grootste stad van het land.
Praktische informatie
Bij een rondreis door Iran wordt het aanbevolen om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden de belangrijke punten besproken.
Visum
Voor toeristen is een visum verplicht. Dit kun je niet rechtstreeks aanvragen bij de Iraanse ambassade, je hebt hiervoor een uitnodiging van een reisorganisatie of zakenrelatie nodig. Als je visum is goedgekeurd krijg je een referentienummer. Hiermee kun je tegen betaling van €50 je visum aanvragen bij de Iraanse ambassade in Den Haag. Een toeristenvisum is maximaal een maand geldig en kan tot maximaal drie maanden verlengd worden bij de lokale toeristenpolitie.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Inentingen
Laat je inenten tegen DTP en Hepatitis A. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een inenting tegen buiktyfus aangeraden. Blijf je langer dan drie maanden in Iran, laat je dan ook inenten tegen rabiës.
Klimaat
In de zomermaanden is het erg heet in Iran. De gemiddelde temperatuur in juli is 37 graden. Vooral in de zuidelijke kustgebieden is het heet, daar kan de temperatuur oplopen tot 45 graden. Ook de zeewatertemperatuur van de Perzische Golf loopt hoog op, met 32 graden in de zomermaanden is het een van de warmste zeeën ter wereld. In de zomer valt er haast geen neerslag. In het oosten waait ook een harde wind met snelheden die orkaankracht kunnen overstijgen. Vooral in periodes van droogte kan dit leiden tot gevaarlijke situaties wanneer zand en stof door de wind worden meegenomen.
In de wintermaanden kan het lokaal streng vriezen, toch komt de gemiddelde temperatuur in januari niet onder de 7 graden uit. Wel valt er met name in de bergen erg veel sneeuw wat zorgt voor ondergesneeuwde wegen.
Vervoer
Alle internationale vluchten komen aan op de luchthaven Imam Khomeini International Airport, op 37 kilometer afstand van de hoofdstad Teheran. Iran telt nog 70 regionale vliegvelden. Voor een bijzondere ervaring kun je ook van Istanbul in Turkije naar de hoofdstad Teheran reizen per trein. Dit duurt circa 66 uur, exclusief vertragingen. Er zijn ook treinverbindingen met Syrië, Pakistan, Azerbeidzjan en Turkmenistan. Je kunt ook met je eigen auto Iran binnenrijden. De meest gebruikte route is via Turkije. Zorg er wel voor dat je aan alle eisen voldoet en zorg voor een internationaal rijbewijs. De meeste dorpen en steden worden met elkaar verbonden door geasfalteerde wegen. De benzine is erg goedkoop, wat ook busreizen voordelig maakt. De meeste plaatsen worden verbonden met een busverbinding, maar omdat de bussen maximaal 80 kilometer per uur mogen rijden kan een trip wel erg lang duren. Minstens zo goedkoop en stukken comfortabeler is de trein, met name de nachttrein. Boek een ticket in het hoogseizoen wel een paar dagen van te voren en houd rekening met veel vertragingen. Voor grote afstanden kun je het beste een binnenlandse vlucht nemen.
Bevolking
In de twintigste eeuw is de Iraanse bevolking explosief gegroeid. In 1900 waren er nog maar circa 10 miljoen Iraniërs, nu zijn dat er 66 miljoen. Iran telt circa 80 miljoen inwoners, bestaande uit zowel Iraniërs als niet-Iraniërs. De grootste minderheden worden gevormd door Azerbeidzjanen en Koerden. Sinds de Iraanse Revolutie in 1979 zijn honderdduizenden Iraniërs hun land ontvlucht. Het zijn met name de hoger opgeleiden die hun land willen ontvluchten. Zij trekken naar de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten of andere golfstaten. Velen houden hun Iraanse nationaliteit aan en hebben zodoende een dubbele nationaliteit. Iran erkent de dubbele nationaliteit niet maar tolereert deze wel. Wanneer mensen met een dubbel paspoort in Iran zijn wordt hun tweede paspoort niet erkend.
Wat je niet mag missen
- Teheran is de hoofdstad van Iran. Geniet hier van de drukte, bezoek het Nationaal Museum en ga wandelen in de bergen rondom de stad
- Persepolis betekent 'Stad van de Perzen'. Hier kun je onder meer de ruïnes van het paleis van Darius I en de Poort van alle Naties bezichtigen.
- Isfahan is een stad met veel bezienswaardigheden, zoals het centrale plein “Meidan Emam”, de twee moskeeën die aan het plein liggen, het paleis Chehel Souton en de Bazaar van Isfahan.
- Soltaniye werd in de 14e eeuw compleet verwoest, behalve het Mausoleum van Oljeitu. Hij liet het mausoleum bouwen om Imam Ali, grondlegger van het sjitisme, in te begraven. Oljeitu bekeerde zich echter tot het soennisme en het gebouw werd zijn eigen mausoleum.
- Chogha Zanbill is een archeologische vindplaats. In 1250 werd hier de heilige stad van het koninkrijk Elam gebouwd. Toen de koning onverwachts stierf is de bouw gestaakt, maar er bleven mensen wonen tot de stad 700 jaar later werd veroverd. Nog steeds kun je hier de ruïnes bezichtigen. In 1979 is het door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.