Luxe rondreis Puglia & Basilicata
Wie in Puglia is, kan niet om de lokale keuken heen. De streek wordt namelijk ook wel de bakermat van de Italiaanse keuken genoemd en is de grootste wijn- en olijfolieproducent van Italië. De Pugliese keuken is gebaseerd op de lokale producten, voornamelijk granen, olijven, druiven, zeevruchten, fruit en veel soorten groente. Dit zijn simpele, betaalbare ingrediënten, waardoor de keuken van Puglia ook wel betiteld wordt als cucina povera (keuken van de armen). De gerechten van de armen zijn voorgekomen uit noodzaak en praktisch nut, maar zijn uitzonderlijk complex van smaak ondanks hun eenvoud.
'Ik help de klanten van onze reisbureau bij het samenstellen van een rondreis in Puglia. Ik heb de verschillende rondreizen op onze website gemaakt en kan je goed helpen bij het samenstellen van een onvergetelijke reis!', Chantal - reisexpert Puglia
gratis reisvoorstel >>
Burrata is een romige Italiaanse kaas wordt gemaakt van mozzarella en room. Deze kaas komt oorspronkelijk uit Murgia, een dorpje in Puglia. Aan de buitenkant zie je geen verschil tussen een bol Burrata en een bol Mozzarella. De buitenkant wordt in de vorm van een zakje gegoten, wat gevuld wordt met zowel mozzarella als verse room. Dit zorgt ervoor dat de kaas een zachte, romige structuur krijgt.
Orecchiette zijn kleine pastaschelpjes in de vorm van oortjes. Op veel plekken in Puglia wordt deze pasta nog altijd met de hand gemaakt. Om ze te maken rol je pastadeeg uit in lange slierten, die met een speciaal mesje in kleine stukjes worden gesneden. Elk stukje deeg wordt met de duim ingedrukt, waarmee de karakteristieke 'oortjes' gevormd worden. In het historische gedeelte van Bari kun je zelfs de Via delle Orechiette ('Straat van de Oortjes') bezoeken. Daar kun je zien hoe de locals de kenmerkende pasta maken, zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop.
Vraag gratis een offerte aan
In heel Puglia worden friselle gegeten, meestal als voorafje. Je kunt dit gerechtje vergelijken met bruschetta. Friselle zijn broodjes die na het bakken in tweeën worden gesneden en daarna nogmaals gebakken worden. Doordat het brood twee keer gebakken wordt, is de friselle lekker krokant. Je kunt friselle op verschillende manieren beleggen. Het meest gebruikelijke beleg is olijfolie, tomaatjes en kruiden.
Het beroemdste gebakje uit de hak van de Italiaanse laars komt uit Lecce. Het originele recept gaat terug tot ver in de achttiende eeuw. Kenmerkend voor het gebakje is de goudbruine gloed, die ze krijgen doordat ze lichtjes bestreken worden met geklopt ei voordat ze in de oven worden geplaatst. Het is de trots van veel Pugliese banketbakkers.
Taralli zijn kleine, ringvormige zoutjes die in alle soorten en maten gemaakt worden in de regio. Ze worden vooral als borrelhapje gegeten, vaak vergezeld door een glas wijn uit de streek. Meestal wordt de snack op smaak gebracht met venkelzaadjes, chilipeper of komijnzaad. Voor de knapperigheid wordt de snack twee keer gebakken of eerst gekookt en daarna in de oven gebakken.
Puglia is de grootste olijfolieproducent van Italië. Het is een must om de verse olijven en extra vergine olijfolie te proeven wanneer je in deze Italiaanse streek op vakantie bent. De olijfolie uit Puglia is er in veel verschillende smaaktypen, variërend van mild, licht en zoet tot aan fruitig-scherp, en rustiek-sterk. De smaak is afhankelijk van het soort olijf en de bodem van de plantage. Olijfolie kun je het beste proeven door vers brood in een beetje olie te dippen. Bekende soorten Pugliese olijfolie zijn Terra di Bari DOP, Dauno DOP, Collina di Brindisi DOP en Terra d'Otranto DOP. DOP houdt in dat de extra vergine olijfolie in een specifiek gebied en met specifieke olijven is geproduceerd. Bovendien zijn er traditionele technieken gebruikt en voldoet de olie aan kwaliteitseisen.
Wijn uit Puglia is misschien niet zo bekend als wijn uit Piemonte of Toscane, maar smaakt zeker heerlijk. In deze regio wordt al eeuwenlang goede wijn gemaakt. De omgeving biedt perfecte omstandigheden voor de druiven, die in de volle zon rijpen tot hun smaak op zijn best is. Het warme, zonnige klimaat en de zoute zeebries zorgen voor unieke wijnen. Deze zijn zeker de moeite waard om te proeven. Aanraders zijn de Castel del Monte (rood en rosé), de Primitivo di Manduria, de Salice Salentino (op basis van Negroamaro- en Malvasia nera), de Aleatico (zoet rood) en de Locorotondo (wit). De Primitivo is de bekendste en meest geproduceerde druivensoort in Puglia.
Een typisch likeurtje uit Puglia is nocino, gemaakt van noten. Om dit drankje te bereiden worden de nog groene schillen van walnoten gebruikt, waaraan alcohol en allerlei kruiden en specerijen worden toegevoegd. Als alle ingrediënten erin zitten, gaat de fles dicht en mag deze vier jaar lang rustig blijven liggen om te rijpen. Na die vier jaar wordt het noten-kruidenmengsel vermengd met water en suiker. De nocino is na verhitting en filtering eindelijk klaar om gedronken te worden. Het recept om nocino te maken wordt nog altijd geheim gehouden. Wie de echte nocino wil proeven gaat naar Bar Striccoli in Altamura en bestelt een Padre Peppe. Dit is de naam die Striccoli heeft gegeven aan de nocino.
Gratis reisgids Puglia!
Boek je een reis naar Puglia bij ons? Dan krijg je deze door ons zelf geschreven reisgids cadeau met de leukste tips in de omgeving!