Luxe rondreis Puglia & Basilicata
Valentijnsdag is de dag van de liefde. Je verrast je geliefde en geeft elkaar extra aandacht met bloemen, kaarten en cadeautjes. Valentijnsdag wordt bijna over de hele wereld gevierd op 14 februari. Over het ontstaan van Valentijnsdag gaan verschillende verhalen rond. Iets dat zeker is is dat Valentijnsdag is ontstaan in Italië.
'Ik help de klanten van onze reisbureau bij het samenstellen van een rondreis in Puglia. Ik heb de verschillende rondreizen op onze website gemaakt en kan je goed helpen bij het samenstellen van een onvergetelijke reis!', Chantal - reisexpert Puglia
gratis reisvoorstel >>
Een van de legendes over Valentijnsdag is dat het ontstaan te vinden is in de tijd van de Romeinen. Tijdens een Romeins feest, genaamd Lupercalia of het feest van Lupercus, dat plaatsvond op 15 februari, werd de godin Juno geëerd. 14 februari was namelijk de dag van de godin, die beschermheilige was van de geboorte, de vrouw en het huwelijk. Ook in de Griekse mythologie komt het feest Lupercalia voor, waarin de priesters de god Pan of, zoals de Romeinen hem noemde, Lupercus, eerde. Hij was de god der kudden. De god weerde de vijanden van de herders, de wolven, en zou in de Romeinse geschiedenis een vrouw hebben gehad, genaamd Luperca. Zij zou Romulus en Remus hebben opgevoed, de stichters en bouwers van Rome.
Het feest begon met een rituele slachting van geiten en een hond. De huid van de geit wordt gebruikt voor het maken van riemen. Vervolgens renden er jonge mannen door de straten, slechts gekleed in kleden van bokkenhuiden, met de riemen van het geitenleer. Hiermee slaan ze de enthousiaste vrouwen. Het zou namelijk de vruchtbaarheid bevorderen. Heel romantisch was het dus niet.
Tijdens het feest vindt tevens een soort loterij plaats. Romeinse jongens en meisjes worden door middel van een loterij bij elkaar gebracht en horen gedurende het feest bij elkaar om de maagdelijkheid te verliezen. Dit festival zou de voorloper zijn van Valentijnsdag, al is dit alles nooit bevestigd. De Valentijnsfeesten verspreiden zich vervolgens verder over Europa. In de middeleeuwen is het christendom in opkomst in Europa. Heiligen spraken hier schande van en wilde het feest christelijk maken. Dit deden ze door de naam van de heilige 'Valentijn' er aan te binden.
Bij een andere legende zou Valentijnsdag zijn oorsprong vinden in het oude Rome. De naam Valentijnsdag is namelijk afkomstig van een christelijke priester genaamd Sint-Valentijn. Deze priester leefde in de 3e eeuw na Christus, de eeuw van de oorsprong van Valentijnsdag. In deze tijd bestond er een wet, gemaakt door de keizer, die soldaten zou verbieden om te trouwen. Er werd geloofd dat soldaten die vrijgezel waren eerder bereid zouden zijn te sterven op het slagveld dan getrouwde soldaten. Sint-Valentijn zou de persoon zijn geweest die in het geheim toch soldaten huwde. Hij was namelijk van mening dat liefde alles overwon. Dit kwam hemzelf echter niet ten goede. Keizer Claudius II liet hem op 14 februari 269 executeren.
Vraag gratis een offerte aan
Dat er een Valentijn heeft bestaan is hoogstwaarschijnlijk waar, alleen zijn er wel twijfels. Er zijn in de geschiedenis meerdere Valentijns voorgekomen. Er zou nog een andere legende zijn waarbij er, wederom, een feest werd gehouden voor Lupercus. Dit verhaal wordt als meest geroemd gezien. Om het feest ter ere van Lupercus uit te bannen, omdat het er nogal wild aan toe ging, zocht de kerk naar een 'heilige der verliefden', waarbij bisschop Valentino de juiste bleek te zijn. Hij werd echter vermoord door keizer Claudius, omdat hij het niet kon uitstaan dat hij christen was. Valentino wilde zich namelijk niet bekeren. Hij werd gevangen gezet en werd verliefd op een blinde dochter van een cipier. Ze zou zijn genezen van haar blindheid door zijn zoen. Op 14 februari werd Valentino echter onthoofd, hij stuurde het meisje die ochtend als laatste een briefje met de tekst 'Jouw Valentijn' erop.
Dat Valentijnsdag ontstaan is in Italië is vrij zeker. Zo wordt er in Terni, waar Valentino vandaan zou komen, altijd Valentijnsdag gevierd. Dit gaat er echter heel anders aan toe dan in de rest van de wereld. In heel februari wordt het 'la festa di San Valentino' gevierd. Er worden diverse feestelijkheden georganiseerd als tentoonstellingen, vuurwerkshows, optredens, opera's en speciale kerkdiensten. Alles staat hierbij in het teken van de liefde. Ook in de stad van de liefde Verona worden diverse festiviteiten georganiseerd.
Valentijnsdag wordt bijna overal gevierd, alleen in Saoedi-Arabië is het sinds 2008 verboden om het feest te vieren. In veel landen heeft de dag een andere benaming maar wordt wel 'de dag van de liefde' gevierd. In sommige langen wordt dit gedaan op een andere datum dan bij ons. Zo is 24 februari Valentijnsdag in Roemenië, 12 juni in Brazilië en 20 september in Colombia.