Sotavento
Tot Kaapverdië behoren in totaal tien eilanden, maar deze zijn verdeeld in twee eilandengroepen. Sotavento is de naam van de zuidelijke archipel en wordt gevormd door de vier eilanden Brava, Fogo, Santiago en Maio. Bovendien horen er nog een paar kleine eilandjes bij deze eilandengroep: een eilandje genaamd Santa Maria bij Santiago en de Rombo eilanden, die ten noorden van Brava liggen.
Van alle Kaapverdische Eilanden is Santiago het grootst en meest Afrikaans en bovendien is het eiland het zakelijke hart van de zuidelijke eilandengroep. Santiago is een prachtig bergachtig eiland waar je naast groene valleien en bananenplantages, ook woestijnachtige gebieden tegenkomt en zwarte stranden, die de vulkanische oorsprong van het eiland verklappen.
Het belangrijkste kenmerk van het eiland Fogo, dat ook wel de zwarte parel van Kaapverdië wordt genoemd, is de enorme nog steeds actieve vulkaan Pico de Fogo. Omdat het eiland, door de mist waarin het gehuld is, meestal nogal moeilijk zichtbaar is, hangt er een mysterieus sfeertje rondom Fogo.
Het kleine eiland Maio heeft een vlak, woestijnachtige landschap met weinig vegetatie, dat gekenmerkt wordt door ongerepte stranden en zoutpannen. Maar door een project waarbij flink veel bomen zijn geplant, is het eiland nu wel de trotse eigenaar van het grootste en belangrijkste bosgebied (en tevens natuurpark) van de archipel. Bovendien wordt het eiland jaarlijks door zeer speciale gasten bezocht wanneer de schildpadden hier hun eieren komen leggen.
Brava is het kleinste en meest zuidelijk gelegen eiland van de Sotavento archipel. Typisch voor het eiland is de ruwe kustlijn met kleine baaitjes met daarachter het mooie bergachtige landschap waarin diepe dalen verstopt liggen. Dankzij een zacht en vochtig klimaat heeft het eiland een rijke vegetatie en is het uitermate geschikt voor suikerriet- en bananenplantages.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Sotavento (Kaapverdië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sotavento
Chã das Caldeiras (Sotavento)
Chã das Caldeiras wordt gezien als een van leukste bezienswaardigheden van het eiland Fogo. Dit kleine dorpje met ongeveer 1.000 inwoners, ligt in de krater van de vulkaan, genaamd Pico do Fogo. Het heeft een leuk centrum en is eigenlijk opgedeeld in twee delen. Zo heb je Portela, waar zich een school, VVV en de katholieke- en Adventisten kerk bevinden, maar bestaat ook het deel Bangaeira, waar je hotels vindt.
Het oude centrum van Maio (Sotavento)
De belangrijkste bezienswaardigheid van Maio is de gelijknamige stad op het eiland. Het administratieve centrum van het eiland is gelegen aan de kust en heeft een prachtig uitgestrekt wit zandstrand. In het oude centrum van de stad laat de lokale architectuur nog volop kenmerken van het koloniale tijdperk op Maio zien. Daarnaast heeft de stad een prachtige haven genaamd Porto Inglès, die zijn naam te danken heeft aan de vele Engelse zeevaarders die hier in het verleden aanlegden.
São Filipe (Sotavento)
Een aanrader op het eiland Fogo is de hoofdplaats van het eiland, São Filipe. Deze rijke, mooie en rustige stad is een aantrekkelijke plek om te vertoeven en het relaxte dagelijkse levensritme zelf te ervaren. De flanken van een berg vormen de basis waarop São Filipe gevestigd is en aan de voet ervan ligt een prachtig zwart strand. De tientallen koloniale huizen in de stad zijn de huidige overblijfselen die herinneren aan de rijke geschiedenis van de eiland als Portugese kolonie.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Kaapverdië bekijken.
Vervoer
De belangrijkste vervoersmiddelen om te reizen tussen de verschillende eilanden die behoren tot de Sotavento archipel zijn vanzelfsprekend boten en vliegtuigen. Van de hele eilandengroep heeft Santiago de grootste luchthaven, waar zowel nationale als internationale vluchten (vanuit Brazilië, Afrika en Europa) aankomen. De eilanden Maio, Fogo en Brava hebben ook allemaal een kleine luchthaven, waardoor de eilanden onderling allemaal met nationale vluchten bereikbaar zijn. Op veel van de Kaapverdische eilanden zelf is de fiets een zeer geschikt vervoermiddel. Je kunt je ook verplaatsen per minibus, die bijna alle dorpjes en steden op een eiland aandoen en daarmee als openbaar vervoer fungeren. Ze zijn spotgoedkoop, maar een groot nadeel is dat ze altijd overvol zitten.
Geschiedenis
De daarvoor nog onbewoonde Kaapverdische Eilanden werden in de 15e eeuw door de Portugezen ontdekt en in de geschiedenis hebben de eilanden vooral een belangrijke rol gespeeld als een belangrijke locatie voor de slavenhandel. Het eiland waar de Portugezen zich als eerste vestigden, was Santiago. De vele katoenplantages die het eiland rijk was, waren toen een belangrijke bron van inkomsten en het eiland werd al snel bewoond door slaven die op de plantages moesten werken. In 1582 was Santiago dan ook het dichtst bevolkte eiland van de archipel. In 1769 kreeg het eiland officieel een hoofdstad, namelijk de stad Praia, die later ook werd uitgeroepen tot de algemene hoofdstad van de hele eilandengroep. Nadat de Portugezen het eiland Maio in 1460 hadden ontdekt, gebruikten ze het vooral voor de veeteelt. Maar vanaf de 16e eeuw werd er meer aandacht aan het eiland geschonken vanwege de winning van zout op Maio, dat naar de Portugese gebieden werd geëxporteerd. Door toedoen van aanhoudende droogte verlieten veel inwoners het eiland in de 20e eeuw om op zoek te gaan naar betere leefomstandigheden. Net als Santiago en Maio is Fogo ontdekt in 1460 en ook op dit eiland waren de voornaamste bewoners slaven die de landbouwgebieden moesten onderhouden. Maar nadat een paar vulkaanuitbarstingen de meeste landbouwgronden compleet hadden verwoest, vluchtten veel inwoners naar het naburige eiland Brava, waar ze zich vanaf 1620 vestigden. In de 18e eeuw werd de eilandengroep een bekende plaats onder walvisvaarders, die er dan ook regelmatig aanlegden om werknemers te zoeken of proviand in te slaan. Helaas bleven de leefomstandigheden op beide eilanden slecht en ontvluchten vele inwoners de archipel om hun geluk in de Verenigde Staten te gaan zoeken.