Marokko

Marokko ligt in Afrika en grenst aan de Straat van Gibraltar, de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en Algerije. Het land is de toegangspoort tussen Afrika en Europa. Marokko heeft ongeveer 35 miljoen inwoners. 99 procent van de bevolking behoort tot de Soennitische Islam. De hoofdstad van Marokko is Rabat. Toch is Casablanca de grootste en belangrijkste stad en tevens de economische hoofdstad. Andere belangrijke steden zijn Marrakesh, Meknes en Fez. De belangrijkste economische sector qua werkgelegenheid is de landbouw. In deze sector werkt bijna 50% van de bevolking. Marokko heeft de op drie na grootste fosfaatproductie van de wereld en heeft de grootste zilvermarkt van Afrika.
Het landschap van Marokko is erg divers. Zo heeft het land een 3.000 kilometer lange kustlijn, grote bergketens, prachtige woestijnen, vruchtbare valleien en een diverse natuur. De Arabische cultuur en de Afrikaanse cultuur smelt samen in dit land.
Marokko wordt een steeds populairdere vakantiebestemming. Het is zelfs de populairste vakantiebestemming van Afrika. Je kunt er terecht voor een heerlijk zonvakantie vanwege het heerlijke klimaat, een cultuurvakantie vanwege de prachtige steden en een actieve vakantie vanwege de diversiteit van de natuur.

- Officiele naam:
- Koninkrijk Marokko
- ISO:
- MA
- Ligging:
- noord Afrika
- Hoofdstad:
- Rabat
- Inwoners:
- +/- 33241259
- Taal:
- Arabisch
- Godsdienst:
- Islam
- Tijdzone:
- UTC +0
- Munteenheid:
- Dirham
- Klimaat:
- Mediterraans
- Oppervlakte:
- 446550 km²
- Beste reistijd:
- april - september
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Veel plaatsen in Marokko hebben een kasba (burcht). De kasba's van de Berbers vertonen een eigen stijl: het zijn tot vier verdiepingen hoge, lemen burchten op vierkante plattegrond, met vier uitspringende hoektorens en met eenvoudige geometrische decoraties in diep-reliëf.
Vele Marokkaanse steden hebben een moussem (jaarlijkse bedevaart) ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden.
Ervaringen
Pagina 1 van 13 met 127 resultaten
Het is en heel druk daar met je even aan wennen Het eten is heel lekker
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Mooie stad, bezoek het plein djama el fnaa voor een leuke ervaring. wees wel bereid om veel te onderhandelen.
- Algemeen 8
- Cultuur 10
- Inwoners 10
- Ligging 8
Het land is makkelijk te bereizen, in de stad ben je zo. Hoewel geen enkele afspraak leek te gaan zoals deze gepland was, kwam toch altijd alles goed. De Marokkanen doen het met en voor elkaar, dus ook voor jou. Ze zijn hartelijk en verwelkomend. Ook heb ik ze eerder ervaren als nieuwsgierig, dan als opdringerig - alhoewel geld verdienen absoluut niet onbelangrijk op straat. Zowel Marrakesh als de steden en dorpjes die we hebben gezien op onze rondreis zijn prachtig - ik heb mijn ogen uitgekeken naar de (droge) natuur, de huizenbouw, het straatleven, de armoede etc...
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Rondreis Marokko gedaan. Geweldig land. Zo divers wat landschappen betreft, heerlijk eten, fijne steden en kleurrijke medina's. Zeer aan te bevelen.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Inwoners 9
- Ligging 9
industriele havenstad, veel nieuwbouw, weinig cultereel interssants
- Algemeen 6
- Uitgaan 6
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
- Ligging 6
Prachtig gebied . Kaal en groen maar zeer mooi uitgestrekt natuur gebied met besneeuwde bergen omsloten. Vele prachtige Berberdorpjes met hartelijke inwoners waar het leven zo eenvoudig en zo anders is dan ons jachtige leven in Nederland. Ezeltjes zijn het hoofdzakelijke vervoermiddel. Heel fijn om dit mee te mogen maken
- Algemeen 9
- Inwoners 10
- Ligging 10
Centraal gelegen om rondreis te starten! Hoofdstad met veel bezienswaardigheden
- Algemeen 8
- Uitgaan 5
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Fantastische stad. Goed te bezoeken, ook voor vrouwen alleen of met twee. Mooie bezienswaardigheden en heerlijk eten. GASTVRIJ wordt er met hoofdletters geschreven. We zijn er al meerdere malen geweest via Dades Reizen en zeker niet voor de laatste keer👍
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het was een rondreis en geen specifieke plaats. Maar zo hebbben we het land beter leren kennen. En de punten geven al aan dat we een TOPreis hebben gehad
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Prachtige plaatsen in fantastische omgevingen. Super vriendelijke mensen
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Marokko
Archeologisch Museum in Rabat (Rabat)
Het Archeologisch Museum in Rabat is gebouwd op de Citadel heuvel. Het museum bezit veel voorwerpen die gevonden zijn tijdens verschillende opgravingen in Marokko. Er zijn voorwerpen van o.a. glas en metaal gevonden. Ook zijn er enkele juwelen gevonden die nu in het museum worden tentoongesteld. Er zijn verschillende periodes die in het museum veel aandacht krijgen. Een deel van de collectie is afkomstig uit Volubilis, dat bij Mèknes ligt.
Museum of Marrakesh (Marrakech)


Het Museum of Marrakesh (Dar Si Said Museum) is echt een bezoekje waard. Het museum is gevestigd in een oud paleis wat er prachtig uitziet. Het gebouw alleen al is een bezoek waard. In het museum vind je veel Marokkaanse kunst en andere prachtige voorwerpen. Ook vind je er veel Berber kunst. Als je wat meer wilt leren over Marokkaanse kunst dan is dit museum een aanrader.
Maison Tiskiwin (Marrakech)
In Marrakech vind je het Maison Tiskiwin. Dit is een fantastisch museum gevestigd in een huis uit begin 20e eeuw. Bert Flint is de eigenaar van het museum, hij is een Nederlander die al sinds 1957 in Marrakech woont. Hij haalde vele prachtige werken naar het museum van verschillende Marokkaanse handwerkers. Hij heeft onder andere de verschillende technieken en materialen van de handwerkers samengebracht. Je kunt er onder andere juwelen, manden, textiel en berberdeuren bezichtigen.
Vakantiebestemmingen in Marokko
Accommodaties
Artikelen
Eten en drinken
De Marokkaanse keuken staat over de hele wereld goed bekend. Eten wordt hier eigenlijk de hele dag gedaan, zowel thuis als op straat, bij een restaurant of gewoon op de markt. Kruiden zijn erg belangrijk, die bepalen die typische Marokkaanse smaak in het eten.
Het eten in Marokko is lekker gekruid, maar niet scherp of heet. Kruiden die veel gebruikt worden zijn anijs, saffraan, koriander, paprika, komijn, kurkuma, peper en gember. Ook amandelen zijn een belangrijk ingrediënt bij veel gerichten, net als honing. Dat Marokkanen echte carnivoren zijn zie je ook goed terug in de gerechten. Schaap en rundvlees zijn erg populaire vleessoorten. Vis is ook een geliefd ingrediënt. Het bekendste ingrediënt uit Marokko is waarschijnlijk de couscous. Couscous is grof gemalen gries van de durumtarwe en is in verschillende soorten verkrijgbaar. Couscous is gemakkelijk te bereiden door het in water te koken met wat zout en plantaardige olie. Traditioneel wordt het echter gemaakt in de couscouspan, waarbij de couscous samen met bijvoorbeeld groenten wordt gestoomd. Mechoui, geroosterd lamsvlees, en Kefta, gehaktballetjes aan de spies, zijn ook populaire gerechten in de Marokkaanse keuken. Veel gerechten worden in een traditionele tajine, een aardewerken stoofpot, gemaakt.
Een gebeurtenis die bij de Marokkaanse cultuur hoort is de jaarlijkse vastenmaand: de ramadan. Deze vastenmaand heeft een grote invloed op het hele openbare leven in Marokko. Er mag dan namelijk tussen zonsopgang en zonsondergang niets gegeten of gedronken worden. Als de zon onder is mag dit weer wel, wat vaak een feestelijke gebeurtenis is. Het einde van de ramadan wordt ook altijd groots gevierd met onder andere zoete lekkernijen.
Alcohol drinken zullen de Marokkanen niet snel doen, omdat de koran het gebruik hiervan verboden heeft. Er zijn daarnaast wel allemaal andere drankjes die gedronken mogen worden. In Marokko is muntthee de populairste drank. Dit wordt altijd volgens een vast ritueel bereid. De basis van Marokkaanse muntthee is groene thee. Hier voeg je blaadjes munt aan toe en heel veel suiker. Deze drank wordt ook vaak geschonken aan gasten, waarbij je na drie glaasjes thee eigenlijk weer hoort op te stappen.
Vervoer
Vanuit Europa is Marokko goed te bereiken. Vliegen naar Marokko ligt het meest voor de hand maar je kunt ook met de auto of de trein reizen. Marokko kent meerdere internationale luchthavens. De grootste internationale luchthaven bevindt zich 30 km ten zuiden van Casablanca. Wil je met met de trein reizen dan kun je op verschillende Europese locaties opstappen. Als je met de auto reist, heb je nodig: een internationaal rijbewijs, een Groene kaart en alle registratiepapieren.
De auto is de meeste prettige manier om in Marokko te reizen en geeft je alle vrijheid. De hoofdwegen zijn zeer goed geasfalteerd en alles is duidelijk aangegeven. Je kunt ook een lijnbus nemen van bijvoorbeeld Casablanca naar Marrakech, Rabat, Fès of Meknès. De trein is wel makkelijker en sneller als je de Koningssteden wilt bezoeken. Het spoorwegnet in Marokko is beperkt maar goed aangelegd.
Visum
Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig. Op de luchthaven van Marokko krijg je een visum welke 3 maanden geldig is. Wel dient je paspoort bij vertrek naar Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Marokko is lager dan in Nederland.
De munteenheid van Marokko is de dirham.
Veiligheid
Marokko is over het algemeen een veilig land maar let vooral in de armere streken en uiteraard in de steden wel goed op je spullen.
Medische informatie
Ondanks het feit dat de gezondheidstoestand in Marokko redelijk goed is, is er een tekort aan artsen, medici en ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen behoren tot de staat. Het aantal artsen in dienst van de overheid en het aantal privé-artsen is even groot. Dit komt, doordat een groot deel van de bevolking vertrouwen heeft in de traditionele geneeswijzen.
Voor je bezoek aan Marokko zijn inentingen niet verplicht maar worden wel aangeraden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater in Marokko kan je beter niet drinken. Het is veiliger om mineraalwater uit flessen te drinken. Kraanwater is waak gechloreerd, waardoor het in de meeste grote steden wel drinkbaar is, maar toch krijgen nog veel buitenlanders er last van. Bovendien is het water niet lekker.
Bevolking
De bevolking van Marokko bestaat uit ongeveer 35 miljoen inwoners. 60 procent van de bevolking woont in de steden. 99 procent van de bevolking bestaat uit Berbers, Arabieren en gearabiseerde Berbers. Ongeveer 37 procent van de bevolking is Berbers, 20 procent is Arabisch en de rest van de bevolking is gearabiseerd Berber. Verder wonen er onder andere Fransen, Spanjaarden en Algerijnen in het land. De inwoners van Marokko zijn erg trouw aan hun land. Wanneer zij besluiten om te gaan emigreren, zijn zij verplicht om de Marokkaanse nationaliteit te behouden. Daarnaast zijn de Marokkanen erg vriendelijk. Toeristen zijn altijd welkom en worden ook zo behandeld.
De taal
De officiële taal van Marokko is Arabisch. De twee voertalen waar het meest gebruik van wordt gemaakt zijn Marokkaans Arabisch en Berbers. 60 procent van de bevolking van Marokko spreekt Marokkaans Arabisch en 30 tot 40 procent spreekt Berbers. Marokkaans Arabisch is een combinatie van Arabisch, Frans, Spaans en Berbers. De tweede taal van de Arabieren is Frans en een klein deel van de bevolking spreekt Spaans. Dit kom alleen nog voor in in het Spaanse noorden. Deze twee talen worden nog gesproken door de kolonisatie uit het verleden.
Flora & Fauna
Door de grote verschillen in temperaturen en neerslag in het land, is de fauna van Marokko erg divers. Zo vind je in het noorden een mediterrane plantengroei zoals onder andere kurkeiken. Aan de kust vind je juist meer exotische soorten planten zoals citrus en eucalyptus. Daarnaast komen er vele boomgaarden en uitgestrekte weiden voor in de vochtigere gebieden. In de bergen vind je vele zeldzame plantensoorten die nergens anders te vinden zijn en in de Sahara komen kleine struiken en kruiden voor.
Vele dieren die vroeger in Marokko voorkwamen, zijn al uitgestorven zoals het rode hert en de leeuw. Toch is de fauna van Marokko nog steeds erg divers. Zo vind je hier onder andere panters, vossen, jakhalzen, gazelles en een klein aantal cheeta's. Daarnaast leeft in Marokko ook de Barbarijse makaak. Dit is een aap die steeds zeldzamer wordt door de ontbossing. In de Sahara leven verschillende soorten hagedissen. Daarnaast komen er in Marokko vele soorten vogels en vissen voor.
Geschiedenis
Marokko kent een rijke geschiedenis die uiteraard van invloed is geweest op de Marokkaanse cultuur. Zo hebben er veel verschillende volken gewoond waaronder de Arabieren die in de 7e eeuw de regio veroverden en de islam brachten. De Berbers, die er al sinds de 2e eeuw voor Christus woonden, bekeerden zich ook tot dit geloof. Berberse stammen hielden wel hun eigen wetten. Toen het gebied onder leiding kwam van Idris ibn Abdallah in 780 groeide Marokko uit tot het centrum van cultuur en kennis. Vanaf de 12e eeuw werd Marokko binnengevallen door woeste Arabische nomadenstammen: de Banu Hilal en de Banu Sulaym. Plunderend en moordend trokken zij door het gebied en zorgden voor enorme verwoestingen aan het landschap. In 1559 viel de regio in handen van Arabische stammen die meenden afstammelingen te zijn van de profeet Mohammed: eerst de Saadi-dynastie die regeerde van 1511 tot 1659 en daarna de Alaoui-dynastie. Vanaf 1884 waren het afwisselend Spanje en Frankrijk die leiding hadden over het land. Eind 1955 ging de sultan akkoord met hervormingen die Marokko zouden transformeren in een constitutionele monarchie met een democratische vorm van regering. In februari 1956 verkreeg Marokko een beperkte vorm van autonomie. Onderhandelingen voor volledige onafhankelijkheid werden voortgezet in het Frans-Marokkaans akkoord dat getekend werd in Parijs op 2 maart 1956. Op 7 april van dat jaar, erkende Frankrijk Marokko officieel als een soeverein onafhankelijk land en deed hiermee afstand van haar protectoraat in Marokko.
Offerteformulier
Links
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Marokko?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.