Gezinsuitje Heerlen

Tentoonstelling Thermenmuseum Heerlen
Tentoonstelling Thermenmuseum Heerlen

Met het hele gezin gezellig er een dagje op uit is een feest! Maar dan is de grote vraag altijd: waar gaan we dan naar toe en wat gaan we doen?

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Thermenmuseum

In de Limburgse stad Heerlen ligt het schitterende Thermenmuseum. Bij een bezoek aan dit museum neem je een kijkje in het tweeduizend jaar oude verleden van de Romeinen. Als eersten bouwden zij in Nederland openbare gebouwen en legden ze verharde wegen aan. Ook waren zij erg intellectueel want ze schreven elkaar brieven en introduceerden munten (geld zoals we dat nu kennen) als betaalmiddel.

Deze dingen zie je gelijk terug in de inleidende film 'Coriovallum Romeins Heerlen'. Daarna wordt je door Lucius Ferenius, een Romeinse pottenbakker, door de thermen rondgeleid aan de hand van een levendige geluid- en lichtshow. Zo vertelt hij je alles over het Romeinse badhuis, dat een afmeting heeft van 50 meter breed en 50 meter lang en centraal staat binnen het museum. In de museumzaal kun je vervolgens zien hoe de Romeinse inwoners van Heerlen hebben geleefd.

Een nog duidelijker beeld van hoe het er in de Romeinse tijd eraan toeging, krijg je als je aan de speciale speurtocht door het museum deelneemt. Dan leer je een aantal inwoners van Coriovallum kennen, zoals de oogarts Lucius Junius Macrinus en de veteraan Marcus Julius. Je neemt nog een kijkje in de Romeinse keuken en in de grote herenboerderij krijg je uitleg over hoe men vroeger aardewerk maakte. Als afsluiting van het bezoek aan het Thermenmuseum kun je nog wat rondlopen in het winkeltje dat bij het museum hoort. Hier worden verschillende kopieën van Romeinse gebruiksvoorwerpen in brons, aardewerk en glas aangeboden en verder kun je er ook nog boeken of knip- en knutselbladen over de Romeinse tijd kopen.

Brunssummerheide

Na het bezoek aan het museum is het heerlijk om nog even een frisse neus te halen op de Brunssummerheide, een groot natuurgebied met bos, heide, venen en vennen dat in de buurt van het museum ligt. Er zijn hier een aantal speelvelden waar de kinderen zich helemaal op kunnen uitleven en je kunt er gezellig picknicken op één van de vele picknickplaatsen. Verder kun je in dit gebied een heerlijke wandeling maken en intussen genieten van de prachtige natuur en de vele diersoorten die er leven, zoals hagedissen, kikkers en zelfs ringslangen. Op de Brunssummerheide zijn gemarkeerde wandelroutes met een lengte van 2,5 tot 12 kilometer. Op de top van de heuvel ligt het bezoekerscentrum Brunssummerheide en van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Vlakbij het bezoekerscentrum ligt ook de sterrenwacht van het Limburgs Science Center Explorion, dat nog een bezoekje waard kan zijn voor liefhebbers van het heelal. Vraag gratis een offerte aan

Voorbereiding

Als je na het museum nog naar de Brunssummerheide wilt, is het verstandig om gemakkelijke schoenen aan te trekken. Verder kan Zuid-Limburg nog best een stuk rijden zijn (afhankelijk waar je vandaan komt natuurlijk), dus zorg voor iets leuks waar de kinderen zich onderweg mee kunnen vermaken. En een leuk aandenken aan een dagje Limburg is natuurlijk een echte Limburgse vlaai!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen