Wandelen in het oosten van Nederland
Nederland is een uitstekend land om mooie wandelingen te maken. Om je inspiratie te geven in welke gebieden van oost-Nederland je goed kunt wandelen heeft Reisgraag.nl een selectie gemaakt. Dit loopt uiteen van een kastelenroute tot het bosrijke gebied `t Montferland.
gratis reisadvies
Kastelen rondom Vorden
Vorden is een dorp in de Achterhoek welke bekend is om zijn 8 kastelen en landhuizen met bijbehorende landgoederen. Gecombineerd met een mooie natuur maakt het een geliefd gebied voor de wandelaar. Er lopen diverse wandelroutes met variatie in afstand langs de landgoederen van de 8 kastelen en landhuizen. Bijna alle kastelen en landhuizen zijn privé bezit, dus meestal is het terrein niet te betreden. De 8 kastelen waar langs gewandeld kan worden zijn:
- Kasteel Vorden
- Kasteel Hackfort
- Den Bramel
- De Kieftskamp
- De Wildenborch
- De Wiersse
- Het Onstein
- Het Medler
Om langs al deze 8 kastelen en landhuizen te komen is er speciaal de zogenaamde acht-kastelen-route uitgezet. Deze route bedraagt in totaal een afstand van 33 kilometer en leid door de diverse natuurgebieden en de 8 kastelen rondom Vorden. Rondom Kasteel Vorden is er ook nog een speciale wandelroute van 2,5 kilometer uitgezet. Deze route loopt rondom het kasteel door een landschap van weilanden en bossen. Deze route is niet gemarkeerd, maar op vier plaatsen staan er bordjes met een sms-code. Hier kun je dan naar toe sms'en en je wordt dan teruggebeld en krijgt door middel van een geluidsfragment informatie over de locatie, het landschap en leuke weetjes. Naast deze routes heeft Vorden ook nog de beschikking over de Grote Veld route (ongeveer 15,5 kilometer) en de Linde route (ongeveer 10,5 kilometer). Voor de specifieke beschrijvingen van diverse routes kan er bij de lokale VVV een wandelboekje gekocht worden. Vorden heeft overigens de beschikking over een treinstation, en is daarmee dus vanuit Zutphen prima te bereiken door middel van de trein.
't Montferland
't Montferland is een bosrijk natuurgebied welke gelegen is dichtbij de grens met Duitsland in de driehoek Doetinchem, Didam en 's-Heerenberg. 't Montferland bestaat uit het centrale Bergherbos en een aantal geïsoleerde kleinere omliggende natuurgebieden. Officieel heet het natuurgebied ook Bergherbos, maar in de volksmond wordt het gebied gewoon 't Montferland genoemd. De naam Montferland komt van één van de vele heuvels die in het natuurgebied aanwezig zijn. Dit heuvelachtige landschap is ontstaan in de ijstijd door het opstuwen van de ijsmassa. Naast de heuvel Montferland zijn er onder andere nog de heuvels de Eltenberg, de Galgenberg, de Peeskesbult, de Hulzenberg, de Rijsberg, de Keurvorstenheuvel en de Mengelenberg. In totaal bestaat het natuurgebied uit 1800 hectare. Op de wegen en paden is het toegankelijk vrij te wandelen. Verder zijn er tien wandelroutes die gemarkeerd zijn. Elke route heeft zijn eigen charme en afstand. Daarnaast is er zelfs een speciale en verharde route voor kinderwagens en rolstoelen. De routes, van kort naar lang, die wandelaars in 't Montferland kunnen lopen zijn:
Boswegroute (2 kilometer)
Deze korte route start bij de Bosweg/Schapenweg in Zeddam en loopt langs een gevarieerd landschap van akkers en diverse bossen.
Montferlandroute (3,5 kilometer)
Deze route start bij de Oude Eltenseweg in Zeddam en loopt over de Montferland heuvel in de richting van de Galgenberg. Daar heb je een mooi uitzicht in de richting van Duitsland.
Korterbosroute (4 kilometer)
Deze route start bij 't Peeske in Beek en is een kortere variant van 't Peeskeroute, en loopt voornamelijk door het Korterbos.
Zonderbosroute (4,5 kilometer)
Ook deze route start bij 't Peeske in Beek. De route loopt langs de rand van het Bekermark, en kan ook uitgebreid worden met de route Bekermark.
Hulzenbergroute (4,5 kilometer)
De Hulzenbergroute heeft als startpunt camping De Slangebult bij het plaatsje Stokkum. De route loopt voornamelijk door het bos, maar ook langs enkele schaarse stukjes heide die het gebied rijk is. Tijdens het lopen van de route is er een mooi uitzicht op de Rijnvallei en de dorpjes Elten en Hoch-Elten in Duitsland.
Hettenheuvelroute (4,5 kilometer)
Het startpunt van de Hettenheuvelroute is de Loolaan in Braamt. Dit is een redelijk pittige route om te lopen. Dit komt vooral door de variatie in hoogte. De route loopt voornamelijk door het bos. Het hoogtepunt van de route is de top van de Hettenheuvel op 92 meter hoogte. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht.
Zeddammerbosroute (5 kilometer)
De Zedammersbosroute start net als de Boswegroute vanaf de Bosweg/Schapenweg in Zeddam. De route loopt door het prachtige bos langs de zijde van de Hettenheuvel. De route heeft ook een mooi uitzicht op het plaatsje Braamt.
Galgenbergroute (6,5 kilometer)
De Galgenbergroute heeft de mogelijkheid om te starten vanaf twee punten, namelijk 's Heerenberg of de parkeerplaats aan de Oude Eltenseweg in Zeddam. Een mooie wandeling door de diversiteit van het bos met een fraaie kijk op het landschap.
't Peeskeroute (7 kilometer)
't Peeskeroute start bij 't Peeske in Beek. Op deze route kom je een afwisseling aan bos, akkerland, heide en water tegen.
Bekermarkroute (7 kilometer)
Het startpunt voor de Bekermarkroute is de parkeerplaats Berkenlaan in Loerbeek. Vanaf hier loop je in de richting van de Hettenheuvel.
't Hengelse zand
Tussen de dorpen Hengelo (GLD), Zelhem en Ruurlo ligt het natuurgebied 't Zand. Dit gebied heeft zelfs bekendheid gekregen in het nummer Oerenhard van de Achterhoeks rockformatie Normaal. Daarin werd gezongen over de motorcross op 't Hengelse Zand. Vroeger werden er ook daadwerkelijk een motorcross gehouden. Delen van het historische motorcross-circuit zijn nog steeds zichtbaar. Mooi om tijdens een wandeling eens te bekijken.
Vraag gratis een offerte aan
Natuurgebied 't Zand
Het natuurgebied 't Zand heeft op het gebied van natuur vele te bieden. Het gebied bestaat uit grote delen bos, stukken heide, mul stuifzand en hier en daar weilanden. Ook is er een meertje aanwezig in het gebied. In totaal bestaat het gebied uit ongeveer 350 hectare prachtige natuur. Er zijn zelfs een aantal grasveldjes waar het is toegestaan om vrij te kamperen in de natuur. Dit is natuurlijk een mooie ervaring om te combineren met het wandelen. Opvallend in het gebied zijn de wallen van stuifzand. De grootste wal word lokaal ook wel 'de Sahara' genoemd. Er zijn geen specifieke wandelroutes uitgezet in dit gebied, wel een aantal wat langere routes die het natuurgebied aandoen. Meer informatie hierover is te verkrijgen via de VVV.
Dicht bij natuurgebied 't Zand ligt een mooi stuk asfalt dat één keer per jaar als circuit dient voor motorraces. Daarnaast ligt landgoed 't Zelle ook in de buurt. Hier is een park met een groot aantal vakantiehuisjes te vinden en er is ook een golfbaan. De dorpen Hengelo (GLD) en Zelhem die ook in de buurt van natuurgebied 't Zand gelegen zijn, zijn zeker de moeite waard voor een bezoekje. In ieder geval is deze omgeving prima om in alle rust heerlijk door de prachtige natuur te wandelen.
De Lochemse berg
In de buurt van Lochem en Barchem ligt de Lochemse berg. De benaming berg is misschien wat overdreven gezien de hoogte. Het is meer een stuwwal die ontstaan is in de ijstijd. Het landschap in dit gebied bestaat voornamelijk uit bos, houtwallen en weilanden. Naast de Lochemse berg is er ook nog de Kale berg. Er is een wandelroute uitgezet die in totaal ongeveer 10 kilometer bedraagt en gaat over beide heuvels. Echter is deze route ook op te delen in een noordroute van 7 kilometer en een zuidroute van 4 kilometer.
De 'witte wieven' kuil
Bij de Kale berg is er een grote kuil in het bos, die de 'witte wieven' kuil genoemd wordt. In dit gebied leeft de legende van de witte wieven. Volgens de legendes kun je 's nachts in de grote kuil bij de Kale berg de witte wieven tegen komen. In het dorpje Zwiep, in de buurt van de Lochemse- en Kale berg, is er zelfs een heel park over de witte wieven. Dit is erg leuk om te combineren met een wandeling door het natuurgebied. Een groot voordeel van het wandelen in dit gebied is de rust. Naast zelf wandelen worden er ook wel eens speciale wandelingen aangeboden. Bijvoorbeeld de zogenoemde 'nachtwandeling'. Onder begeleiding van de boswachter gaan de wandelaars in een groep 's avonds op pad door het gebied van de Lochemse berg. Aangezien er in dit gebied veel reeën en dassen leven, is er een grote kans deze dieren te aanschouwen. En misschien worden de witte wieven ook nog actief. Vanwege de legende omtrent de witte wieven zijn er in de avonduren ook wel eens speciale witte wieven tochten. Voor meer informatie over speciale wandelingen kun je terecht bij de lokale VVV.