De Oranjeroute in Nederland
Treed in de voetsporen van het koningshuis en ontdek de geschiedenis van de Oranjes. De Oranjeroute is een route van 2.500 km door Nederland en Duitsland en gaat langs schilderachtige steden die historische banden hebben met het huis Oranje-Nassau. Langs de route kun je de natuur in trekken, bijzondere musea over het koningshuis bezoeken en/of ronddwalen in oude kastelen. Uiteraard kun je ook relaxen in één van de vele wellnesscentra langs de route. In Nederland loopt de route van Apeldoorn, via Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag, Delft, Dordrecht, Tholen, Veere, Middelburg, Vlissingen, Breda en Buren naar 's-Heerenberg.
gratis reisadvies
De route in Duitsland
Naast al deze plaatsen in Nederland loopt het grootste gedeelte van de route door Duitsland. Begin bijvoorbeeld in Kleve en ga o.a. via Nassau, Hilchenbach, Bad Pyrmont, Stolberg, Oranienbaum, Oranienburg en Schwerin naar Lingen en Diepenheim. Voor de uitgebreide route en tips lees ons artikel: 'De Oranjeroute in Duitsland'. Langs de route kun je prachtige oude gebouwen bekijken zoals Slot Oranienburg en het Kuurhuis Kleve met kunstwerken uit verschillende periodes.
De Oranjeroute in Zeeland
De plaatsen Tholen, Veere, Middelburg en Vlissingen in Zeeland zijn er als laatste bijgekomen. Ook hier kun je kennis maken met de geschiedenis van het koningshuis. Zo kun je in de gemeente Tholen de restanten zien van het voormalig kasteel van de Oranjes en in Veere kun je eten bij stadsherberg 'De Campveerse Toren' waar Willem van Oranje en zijn vrouw Charlotte de Bourbon in 1575 hun huwelijksmaal gebruikten. De stad Vlissingen speelde sowieso een grote rol in de geschiedenis van de Oranjes. In 1572 was dit de eerste Zeeuwse stad die openlijk koos voor Oranje en op 6 april 1572 werd Vlissingen bevrijd van Spanje. Wist je trouwens dat koning Willem-Alexander tevens Markies van Vlissingen is?
Vraag gratis een offerte aan
Niet te missen tijdens je reis
In Nederland zijn er verschillende bezienswaardigheden langs de route die je echt niet mag missen. Als sinds 1584 is de Nieuwe Kerk in Delft de laatste rustplaats voor leden van het koninklijk huis. Het hele jaar door kun je de Nieuwe Kerk bezoeken maar check van tevoren de website voor openingstijden. Paleis het Loo in Apeldoorn was van 1686 tot 1975 de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en het koningshuis. Vandaag de dag is het een nationaal museum met wisselende tentoonstellingen over het koningshuis. In het plaatsje Buren stond vroeger een van de grootste kastelen van Nederland. Tegenwoordig kun je er een historische wandeling kunt maken langs de stadsmuren en stadspoort uit ongeveer 1400.
Mogelijkheden
Je kunt de route met de auto of per fiets afleggen. In Duitsland is er bijvoorbeeld over een route van 400 km een prachtig fietspad aangelegd die loopt van Nassau tot Bad Arolsen. Ook kun je beginnen en eindigen waar je wilt. Er zijn mogelijkheden genoeg. Zo kun je de ene vakantie het Nederlandse gedeelte doen en het volgende jaar het Duitse gedeelte, ook kun je 5 vakanties lang 500 km afleggen en zo echt van de omgeving te genieten. Wil je de hele route in 1x doen, trek er dan minstens 2 weken voor uit.