Geschiedenis van de Spaanse wijn
Spaanse wijnen zijn behoorlijk populair onder de Nederlanders, de meeste wijnliefhebbers hebben weleens een cava, sherry of Rioja-wijn gedronken. De populariteit is met name te danken aan de uitstekende prijs- /kwaliteitverhouding. Dat de wijnen zo`n goede kwaliteit hebben is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de Spanjaarden al meer dan 2000 jaar ervaring hebben met het produceren van wijn. Al voor onze jaartelling waren de Spaanse wijnen een belangrijk export-product en dat is het vandaag de dag nog steeds.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante
gratis reisvoorstel >>
De eerste wijnproductie
Ondanks dat er al vanaf het stenentijdperk (11.000 v. Chr.) druiven groeien in Spanje is het niet duidelijk of er destijds ook al wijn geproduceerd werd. In ieder geval vanaf 800 v. Chr. heerst er in Spanje een ware wijncultuur. De Feniciërs begonnen met de handel in wijn en ten tijde van het Romeinse Rijk waren vooral de zoete Spaanse wijnen overal bekend. Het oosten van Spanje was de eerste regio die zich bekendmaakte met het productieproces van wijn en zeker niet zonder succes.
Moorse invloeden
Van 711 tot 1492 na Chr. kende Spanje de overheersing van de islamitische Moren. Zij bezette het land bijna 800 jaar en aangezien volgens de Islam alcohol verboden is werd de wijnbouw deze jaren op een laag pitje gezet. Desondanks bleven de wijnstokken wel staan en produceerde menig Spanjaard (stiekem) nog wijn. Zo kwam het ook dat toen de Moren verdreven waren de wijnbouw weer snel opbloeide, helemaal toen katholieken tijdens de heilige dienst wijn nodig hadden.
Vraag gratis een offerte aan
De een zijn dood...
In 1860 werden in Frankrijk vrijwel alle wijngaarden verwoest door verschillende, nog onbekende plantenziekten. Vele wijnboeren verhuisde naar Riojagebied in het noorden van Spanje om deze ellende te ontlopen. Dit ging 20 jaar goed, tot in 1880 de ziektes ook oversloegen naar de Spaanse wijngaarden. Toen, weer 20 jaar later, alles onder controle was nam het Riojagebied een voortrekkersrol m.b.t. de wijnbouw. De kennis van de Franse wijnboeren in combinatie met de omstandigheden waarin de druiven groeiden zorgde uiteindelijk voor de immense populariteit en uitstekende kwaliteit van de Rioja-wijn.
Cava en sherry
Naast Rioja-wijn staat Spanje ook bekend om zijn cava en sherry. De Spaanse cava (mousserende wijn) doet niet onder voor de Franse champagne en is qua prijs een stuk aantrekkelijker. De naam 'cava' is een kwaliteitsmerk en mag alleen gedragen worden door wijnen die aan strenge eisen voldoen. Sherry is wijn met een hoog alcoholpercentage (15-22%) en afkomstig uit de regio's Jerez en Manzanilla, in het zuiden van Spanje. De vinificatie en opslag van sherry mag alleen plaatsvinden in de steden El Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda en Jerez de la Frontera en ook de wijnen die sherry mogen heten moeten een strenge eisen voldoen.
Sangria
Sangria wordt door de meeste Nederlanders geassocieerd met zomer en mooi weer. Dit heerlijke drankje wordt veelal gemaakt van rode wijn, likeur (bijv. cointreau), mineraalwater en vooral veel vruchten. Bijna iedere Spanjaard kent zijn (familie) Sangria-recept en in iedere streek wordt het op eigen wijze gemaakt, desondanks blijft het een uitstekend drankje waarvan je kunt genieten al zittend op een van de Spaanse terrassen in de warme zomerzon.