Side
Side ligt aan de Turkse Rivièra, tussen de steden Antalya en Alanya, vlakbij de plaatsen Manavgat en Selimiye. Side heeft zijn naam tevens geleend aan een type Anatolische granaatappel, een symbool voor overvloed en vruchtbaarheid.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Side (Turkije) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Side
Archeologisch museum Side (Side)
Een van de gebouwen rondom de Agora, oftewel de oude markt, stond vroeger de Therme. In het voormalige Romeinse badhuis is nu een museum gevestigd. Dit museum huisvest allerlei archeologische opgravingen stammend uit de tijd van Side's gloriedagen. Zo zijn er onder andere inscripties, wapens en pantsers, portretten, graftomben en meer te aanschouwen. Doordat Side in het bezit is geweest van verscheidene volken zijn veel van de opgravingen van verschillende tijden en culturen.
Oud side (Side)
Side is een badplaats in de Turkse Rivièra. De stad is tientallen eeuwen oud en werd in de tijd van de oude Grieken bewoond. De haven van Side was in die tijd een belangrijke haven voor de piraterij en slavenhandel. De stad heeft tot veel koninkrijken behoort, onder andere het rijk van de Perzen, Alexander de Grote en de Romeinen. Van deze rijke historie is nog steeds veel terug te vinden in de stad. Zo staat het amfitheater nog overeind en is nog een stuk van het aquaduct terug te vinden.
Tempels van Side (Side)
Side was in de tijd van de oude Grieken een belangrijke stad dankzij de haven. In die tijd was de stad bruisend en stond het vol met prachtige gebouwen en tempels. Van deze pracht is helaas weinig meer over. Wel zijn er nog wat resten over van enkele tempels die vroeger Side sierde. Loop langs de schilderachtige vissershaven richting de Agora, de Athene tempel of de Apollo tempel. Van deze bouwwerken zijn enkel nog een handjevol pilaren aanwezig. Het feit dat deze pilaren al meer dan tweeduizend jaar oud zijn maakt ze heel bijzonder. Nog bijzonderder worden de tempels bij zonsondergang, wanneer de prachtige oranje vuurbol door de pilaren heen schittert.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Turkije bekijken.
Geschiedenis
Kolonisten uit Cyme in Aeolië, een antiek district in Klein-Azië, stichtten Side in de 7e eeuw v. Chr. Dankzij de natuurlijke haven, werd Side een belangrijke handelsplaats in Pamphylië. Dit was het gebied in zuidelijk Klein-Azië tussen Lycië, Cilicië, de Middellandse Zee en het gebergte Taurus. Gedurende de 6e eeuw v. Chr. maakte Side deel uit van het Lydische rijk. Het verkreeg gedeeltelijke autonomie onder Perzische heerschappij na 547 v. Chr. Alexander de Grote bezette Side zonder verdere strijd. Hij liet slechts een enkel garnizoen achter om de stad te bezetten. De bezettende macht bracht de bevolking in contact met de Hellenistische cultuur, die de stad zou domineren van de 4e eeuw v. Chr. tot de 1e eeuw v. Chr. Na Alexanders dood kwam de stad onder controle van een van Alexanders generaals, Ptolemeus, die zichzelf in 305 v. Chr. uitriep tot koning van Egypte. Side slaagde erin een mate van zelfstandigheid te behouden, en zich te ontwikkelen tot een welvarend en belangrijk cultureel centrum in de regio. Side kwam onder controle van het Romeinse Rijk. Keizer Augustus deelde Pamphylië (en Side) in 25 v. Chr. in bij de provincie Galatia. Dit leidde een nieuwe periode van voorspoed voor Side in als een handelscentrum in Klein-Azië, die zou voortduren tot ruim in de 3e eeuw. Wederom werd Side hierbij het centrum van de slavenhandel in het Middellandse Zeegebied. Tevens was de grote commerciële vloot geregeld betrokken bij piraterij. De meeste ruïnes in het huidige Side stammen uit deze welvarende periode. Het verval van Side begon vanaf de 4e eeuw. Dikke stadsmuren konden opeenvolgende invasies van bewoners van de Taurus niet voorkomen. In de 7e eeuw werd Side geplunderd en platgebrand door diverse Arabische vloten. Ten slotte werd de stad in de 12e eeuw verlaten toen hij na een opleving wederom geplunderd werd. De bevolking verhuisde grotendeels naar Antalya, en naar Side werd geleidelijk aan verwezen als Eski Adalia (Oud-Antalya).