Cultuur Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika heb je een grote diversiteit aan culturen. Dit komt onder andere door de eeuwen van immigratie. Verschillende traditionele culturen, geloven, muziek en eten horen daar allemaal bij. De normen en waarden zijn ook anders dan thuis, dit kan voor een onvoorbereid iemand soms onbegrijpelijke situaties opleveren. Toch heeft dit ook wel weer zijn charme. Je bent namelijk in het buitenland, je komt hier voor een andere cultuur en omgeving en dan dien je de lokale tradities en gewoonten te respecteren. Zolang je positief blijft en jezelf flexibel opstelt geniet je zeker van deze prachtige cultuur.
gratis reisadvies
Traditionele cultuur
In verschillende streken van het land zijn nog traditionele culturen te vinden. De oude tradities verdwijnen echter steeds meer. Verschillende zwarte cultuurgroepen delen een aantal belangrijke overeenkomsten in taal, religie, folklore, kleding, etiquette en opvattingen. De overtuigingen die ze hebben zijn allemaal gebaseerd op het geloof in voorouderlijke geesten, mannelijke godheid en verschillende bovennatuurlijke krachten. Taboes en huwelijksgebruiken verschillen weer per cultuurgroep en ook de status van de vrouw is niet bij iedere groep hetzelfde.
Eet- en drinkgewoonten
Bij een bezoek aan Zuid-Afrika zou je zeker de traditionele keuken van het land geproefd moeten hebben. Zoek daarom een plaatselijk restaurant op waar je de lokale sfeer en gewoontes kunt proeven. Dit is niet alleen veel lekkerder en leuker dan eten bij een bekende restaurantketen, maar geeft de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling ook nog een positieve impuls. Bovendien zijn de Zuid-Afrikanen zeer gastvrij. Pas wel op met wat je op je bord krijgt. Er worden in Zuid-Afrika soms nog wel eens bedreigde diersoorten gegeten. Probeer voordat je iets besteld er dus achter te komen wat het precies is, zodat je niet nietsvermoedend een schildpaddensoep naar binnen aan het slurpen bent. Zorg er daarnaast voor dat je maag leeg is als je gaat dineren. De Afrikanen halen het liefst alles uit de kast om de gast te verwennen. Zo is braai een populair gerecht in Zuid-Afrika. Dit is eigenlijk de Zuid-Afrikaanse variant van de barbecue. Hierbij wordt vaak een Tjop en Dop georganiseerd. Iedereen neemt dan iets te eten (tjop) en iets te drinken (dop) mee. De meeste maaltijden bestaan uit zeevruchten, schapenvlees of stoofpot. Hierbij eet je dan groenten en rijst. Bij de maaltijden wordt vaak zelfgemaakt bier, wijn of thee gedronken.
Vraag gratis een offerte aan
Muziek
Muziek is zeer belangrijk voor de bevolking. Je hoort het dan ook overal: in de winkels, restaurants, op straat en bij mensen thuis. Nelson Mandela zei ooit dat muziek de redding van het volk was. Wanneer ze over gerechtigheid en vrijheid zouden zingen, zou dat een verzet zijn tegen de Apartheid. Er is daarentegen niet één echte soort Zuid-Afrikaanse muziek. Door alle verschillende culturen in het land hoor je van alles wat. Rap, klassiek, reggae, jungle, rock, jazz, marabi en mbaganga zij allemaal muziekgenres die je hier hoort.
Geloof
Het geloof speelt een grote rol in dit land. Het is voor veel mensen een steunpilaar en zorgt er ook voor dat de kloof tussen de bevolkingsgroepen kleiner wordt. Merendeel van de bevolking, zo'n 80 procent, is christen. Deze groep is weer onder te verdelen in allerlei soorten kerken van het christendom. Daarnaast is er nog steeds invloed van inheemse en eeuwenoude geloven. Zo spelen Afrikaanse genezers een belangrijke rol in het leven van veel zwarte Afrikanen. Ook het hindoeïsme komt veel voor. Er leven namelijk een half miljoen hindoes in Zuid-Afrika. De islam en de natuurgodsdienst zijn ook in Zuid-Afrika te vinden.
Werelderfgoed in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft een mooie cultuur en daarom ook veel bijzondere bezienswaardigheden. Er zijn op het moment maar liefst 8 locaties in het land die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Dit zijn:
1. Richtersveldregio: een grote botanisch natuurgebied in het noordwesten.
2. Vredefortkrater: de grootste inslagkrater ter wereld in het dorp Vredefort.
3. Floraregio van de Kaap: het natuurerfgoed van de Floraregio in de West-Kaap-provincies.
4. Mapungubwe: cultureel erfgoed, een stad die teruggebracht is in oorspronkelijke staat.
5. Drakensbergen: een keten van bergen in het oosten.
6. ‘Wieg van de mensheid’: een archeologisch erfgoed ten noordwesten van de stad Johannesburg.
7. Robbeneiland: gevangenen eiland waar Nelson Mandela jarenlang heeft vast gezeten.
8. Greater St. Lucia: de eerste locatie die op de lijst belandde. Hier vind je 5 verschillende ecosystemen die volledig samenwerken.