Zuid-Afrika: Wist je dat?
Zuid-Afrika is een veelzijdig land. Kaapstad, het land van the big five en safari's in één van de vele wildparken zijn dingen die je doen denken aan Zuid-Afrika. Maar wist je dat er nog veel meer leuke dingen zijn die je vast nog niet wist over dit fantastische land? Wij stelden een 'Wist je dat?' voor je samen!
gratis reisadvies
1
. De Tafelberg in Kaapstad is een van de oudste bergen van de wereld. De berg ontstond namelijk ongeveer 250 miljoen jaar geleden en werd voor het eerst beklommen in 1503.
2
. De witte neushoorn is helemaal niet wit en heeft zijn naam te danken aan een verkeerde vertaling door de Engelsen. Zij vertaalden het Afrikaanse woord 'wyd' naar 'wit', terwijl het eigenlijk 'wijd' of 'breed' betekent. De Afrikanen hebben de verkeerde vertaling gewoon overgenomen. De neushoorn wordt hier renoster genoemd en de witte neushoorn witrenoster.
Vraag gratis een offerte aan
3
. Zuid-Afrika is ruim 30 keer groter dan Nederland. Het land heeft namelijk een oppervlakte van 1.221.037 km² en Nederland een oppervlakte van 37.354 km².
4
. Zuid-Afrika heeft 51,2 miljoen inwoners. Dat is ruim drie keer zoveel als het aantal inwoners in Nederland, dit zijn er 'slechts' 16,7 miljoen.
5
. Zuid-Afrika heeft in totaal 11 officiële talen, dit zijn het Engels, Afrikaans, Zoeloe, Tswana, Tsonga, Xhosa, Zuid-Sotho, Noord-Sotho, Venda, Swazi en Zuid-Ndebele. Het Zoele en Xhosa zijn hierbij de meest gesproken talen.
6
. Je kunt in Zuid-Afrika overnachten in de sloppenwijken. Het Emoya Hotel in Bloemfontein heeft een sloppenwijk nagebouwd en in het zogenaamde Shanty Town kun je in een van de hutjes overnachten.
7
. De langste wijnroute ter wereld ligt in Zuid-Afrika, Route 62. De route loopt van Kaapstad tot Port Elizabeth en is maar liefst 850 km.
8
. Zuid-Afrika is een veelzijdig land, zo ook op het gebied van landschappen. Het heeft droge en warme woestijnen, maar ook enorm hoge bergtoppen. Zo kan het in de woestijn enorm heet zijn en kan er in de winter op de hoge bergtoppen sneeuw vallen!
9
. Handig om te onthouden is dat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt. Als het dus bij ons in Europa winter is, is het in Zuid-Afrika juist zomer.
10
. Blyde River Canyon is de derde grootste canyon ter wereld en de meest groene canyon ter wereld. De Grand Canyon in de Verenigde Staten is de grootste, de Fish River Canyon in Namibië de op één na grootste. Beide canyons zijn echter zeer droog, dit in tegenstelling tot de Blyde River Canyon.
11
. Ruim één vijfde van de bevolking van Zuid-Afrika heeft geen beschikking over elektriciteit, terwijl het land juist de grootste elektriciteitsproducent van het continent is. De elektriciteit in Zuid-Afrika is ook nog eens de goedkoopste elektriciteit van de wereld.
12
. De Kalahari is een halfwoestijn die voor een deel in Zuid-Afrika ligt. In deze woestijn leven nog kleine gemeenschappen Bosjesmannen (San).
13
. De politiek van de apartheid heeft lang geheerst in Zuid-Afrika. Zo bepaalde je huidskleur naar welke school je moest gaan en werden kleurlingen vaak niet toegelaten tot grote universiteiten. Dit duurde zeker tot aan het begin van de jaren '90.
14
. Er leeft in Zuid-Afrika een pinguïnkolonie, namelijk die van de zwartvoetpinguïn.De pinguïn leeft alleen langs de kustwateren aan de westkant van Zuid-Afrika en Namibië. Hier stroomt de Benguelastroom namelijk langs.
15
. Het hoogste punt van Zuid-Afrika is de Mafadi van in totaal 3.450 meter hoog. Deze top ligt in het Drakensbergen in het oosten van het land.
16
. Het Krugerpark is vernoemd naar Paul Kruger, hij was in 1880 president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. In 1884 voerde hij campagne voor het behoudt van de natuur in het land. Hij wilde dat er geen jagers meer in de gebieden voorkwamen.
17
. Lesotho is een land midden in Zuid-Afrika. Ook Swaziland ligt voor een groot deel in Zuid-Afrika, maar grenst ook aan Mozambique.
18
. 20 procent van al het goud ter wereld wordt gedolven in Zuid-Afrika.
19
. De Vredefortkrater in Zuid-Afrika is voor zover bekend de grootste krater ter wereld. In 2005 werd de krater toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De krater heeft een doorsnede van ongeveer 300 kilometer.
20
. Het snelste landdier ter wereld leeft in Zuid-Afrika, dit is namelijk het jachtluipaard (cheeta). In drie seconden versneld hij van 0 naar 100 seconden, waarbij zijn topsnelheid ongeveer 105 kilometer per uur is.