De Zuid-Afrikaanse vlag

Vlag van Zuid-Afrika
Vlag van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is gelegen tussen de Atlantische en Indische Oceaan. Er wonen rond de 49 miljoen inwoners in het land. Grenslanden zijn Botswana, Zimbabwe, Namibië, Swaziland en Mozambique. De onafhankelijke staat Lesotho wordt door Zuid-Afrika in zijn geheel omsloten. Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.221.037 km².

De huidige vlag van Zuid-Afrika is op 27 april 1994 in gebruik genomen, aan het einde van de apartheid. Er zitten veel verschillende kleuren in de vlag, namelijk zwart, wit, groen, geel, rood en blauw. De vlag heeft de vorm van een kwartslag gedraaide Y, met de Y in het groen met een witte en gele rand erlangs. Het gedeelte onderaan is blauw en bovenaan is rood. Aan de linkerkant is het vlak zwart.

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Symboliek

Toen de nieuwe vlag ontworpen werd, werd er nadrukkelijk verklaard dat de kleuren die in de vlag voorkomen geen symbolische of officiële betekenis hebben. Toch is er een officiële overeenstemming voor de kleuren en de betekenis van de vlag.

De Y-vorm symboliseert dat het land één verenigde natie is. De kleur blauw staat voor de blauwe lucht, rood wijst op het bloed en groen staat voor het land Zuid-Afrika. De zwarte Zuid-Afrikanen worden vertegenwoordigt door het zwart wat erin voorkomt, en het wit de witte Zuid-Afrikanen. Geel staat symbool voor de natuurlijke rijkdommen van het land, zoals goud. De kleuren rood, groen en geel behoren ook tot de Pan-Afrikaanse kleuren.

Pan-Afrikaanse kleuren

Tot de Pan-Afrikaanse kleuren behoren geel, rood en groen. Deze komen oorspronkelijk uit de vlag van Ethiopië, het land dat als inspiratie voor Afrikaanse koloniën diende die autonoom wilden worden in het tijdperk van de kolonisatie. Ethiopië is namelijk nooit een kolonie geweest. Om deze reden hebben verschillende Afrikaanse landen deze kleuren in hun vlag verwerkt. Vraag gratis een offerte aan

Ontwerp

De horizontale blauwe en rode baan nemen ieder een derde van de hoogte in. Net zoals de groene baan samen met de twee smalle witte banen. Het vlak aan de linkerkant is zwart met een gele rand.

Geschiedenis

Na de Tweede Boerenoorlog van 1899 tot 1902 en na de stichting van de Unie van het land in 1910 werd de Britse vlag in het land aangenomen. Rode en blauwe Britse vaandels werden ontworpen voor gebruik als handelsvlag of dienstvlag ter zee. De rode variant werd echter als nationale vlag beschouwd.

In 1925 moest een eigen nationale vlag worden voorbereid, door een wet die aan orde kwam in het parlement. De Britten wilden niet dat de Boeren de Britse symbolen af zouden zweren, wat leidde tot 3 jaar lang grote spanningen. Aan het einde van 1927 werd er een compromis bereikt en een nieuwe vlag aangenomen, die op 31 mei 1928 voor het eerst werd opgehaald. Deze vlag was op de Prinsenvlag gebaseerd; de oranje-wit-blauwe Nederlandse driekleur.

In 1928 werden er drie kleine vlaggen in het midden van de witte baan geplaatst, waaronder de gespiegelde Britse vlag, een spiegeling van de Vierkleur van Oranje-Vrijstaat en de Vierkleur van Transvaal. De Prinsenvlag was de eerste vlag op Zuid-Afrikaanse bodem en een politiek neutrale vlag. Geen enkel land had deze als nationale vlag. De Britse vlag zou ook officiële vlag blijven, dus Zuid-Afrika was het enige land ter wereld met twee nationale vlaggen.

In 1957 veranderde dit, want toen verloor de Union Flag de status als nationale vlag. Zes jaar ervoor had het rode vaandel zijn status als handelsvlag ook al verloren. In 1961 werd Zuid-Afrika na een referendum een republiek, maar veranderde niet van vlag.

Vlaginstructies

Voordat de Zuid-Afrikaanse vlag werd aangenomen werd de vlaginstructie vastgelegd:
* De vlag moet altijd met waardigheid en eerbied worden behandeld. De vlag mag de vloer nooit raken en niet worden gebruikt als lijstdoek of platform of over een standbeeld, plakkaat of sluitsteen worden geplaatst. Om de vlag te produceren binnen het land is toestemming van de president nodig.
* Er dient zich aan een aantal traditionele regels te worden gehouden met het omgaan of tonen van de vlag. De vlag moet op een ceremoniële manier gehesen worden en omlaag worden gehaald. Wanneer iemand ziet dat dit wordt gedaan moet hij stoppen en eerbied tonen voor de vlag. Mensen die een hoed dragen moeten deze afzetten en voor het hart houden en personen in uniform moeten de vlag groeten.
* De vlag altijd correct getoond worden, dus met de zwarte driehoek aan de hijszijde. Ook mag de vlag verticaal gehangen worden, de zwarte driehoek dient dan bovenaan te hangen.
* Het is een belediging om de vlag in verminkte of vuile staat te tonen, vlaggen die niet meer geschikt zijn dienen vernietigd te worden door middel van verbranding.
* De vlag moet volledig kunnen wapperen zonder een muur te raken.
* Als er andere nationale vlaggen in de lucht hangen moet in Zuid-Afrika de eigen vlag de erepositie krijgen, dus de vlag moet het meest rechts worden gehangen en andere vlaggen mogen nooit groter zijn dan de vlag van Zuid-Afrika. Ook wordt deze vlag als eerst gehesen en als laatst naar beneden gehaald. Daarnaast moet de vlag aan een afzonderlijke mast hangen.

Alvast een voorproefje van een safari in Zuid-Afrika? Bekijk dan dit filmpje!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen