Rondreis IJsland in hotels
In het noorden van IJsland ligt Siglufjordur, een kleine vissersstad met leuke, kleurige huisjes. Je kunt de stad misschien kennen van de Dark Iceland-serie Sneeuwblind, waar dit verhaal zich afspeelt. Met name de haring is erg bekend in dit gebied, waardoor de stad ook wel 'haringstad' wordt genoemd. Er wonen iets meer dan 1.000 mensen en Siglufjordur (de naam zegt het al een beetje) is gelegen aan een smal fjord in de gemeente Fjallabyggo. Het is een van de meest noordelijke plaatsen van het land en is slechts 40km verwijderd van de Noordpoolcirckel.
In de stad vind je diverse kunstgalerijen, cafeetjes en winkels. Enkele kilometers ten zuiden van de visserstad ligt een mooi bos waar regelmatig IJslanders te vinden zijn die er een wandelingetje maken of genieten van een picknick. In dit bos is ook een leuk watervalletje verstopt, de Leyningsfoss. Om deze te vinden moet je goed zoeken, want de waterval ligt goed verborgen tussen de bomen. De waterval wordt ook wel 'het geheim van Siglufjordur' genoemd. Verder is het leuk om het maritieme Herring Era Museum te bezoeken, dat te vinden is in de stad. Het is het grootste maritieme museum van IJsland. Let wel op: het museum is van oktober tot en met april niet altijd geopend.
Siglufjordur is daarnaast een van de locaties met de meeste sneeuwval in IJsland. Dit kan de wegen in de winter beïnvloeden, let daarom goed op de condities van de weg als je er in die periode bent. Een voordeel van deze hevige sneeuwval is dat het ook een van de beste skigebieden van het land is. Zo is er in Hólsdalur een langlaufloipe en is ook het bergskiën hier erg populair.
'Bij Reisgraag organiseer ik alle reizen naar Ijsland. Bij iedere aanvraag kijk ik naar de wensen van de klant en maak dan een passend reisvoorstel. Tijdens en ook na de reis ontzorg ik de klanten zodat het een onvergetelijke ervaring is.', Chantal - reisexpert IJsland
gratis reisvoorstel >>
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Siglufjordur
Begin juli organiseert Siglufjordur het jaarlijkse Folk Music Festival, waar veel mensen op af komen. Tijdens het muziekfestival hoor je volksmuziek uit diverse landen, maar er is wel een speciale focus op de IJslandse volksmuziek. Oude volksliederen komen weer tot leven en je kunt opnames horen die de ouderwetse kwintliederen zingen. Dit is het zingen van epische rijmpjes en IJslandse kinderliedjes. Daarnaast vinder er verschillende evenementen plaats waaronder cursussen en lezingen over muziek, maar ook feesten en concerten.
Het Haringmuseum is gevestigd in het Sildarminjasafnio. Dit is een houten, rode gebouw aan de kade, waar met geluidsmateriaal en beeld de herinneringen worden bewaard aan de haringvangst. Siglufjordur was in de eerste helft van de 20e eeuw dan ook de belangrijkste vissersplaats op het land voor de haringvisserij. Duizenden mensen die in IJsland woonden vonden hier werk, maar in 1965 verdwenen de grote haringscholen. In het gebouw van Roaldsbrakki ligt nu dit haringmuseum.
In de IJslandse dorpen en stadjes zijn veel mooie huizen aanwezig. Dit kunnen typische landelijke gras huizen zijn. Deze oude architectuur heeft een dak wat met gras begroeid is. Daarnaast heb je ook huizen in IJsland die van golfplaten gebouwd zijn. Verder hebben vele woningen allerlei kleuren, zoals groen, rood en geel. In Siglufjordur zie je veel van deze traditionele huizen.
Het is mooi om vanuit deze plek de midzomernachtzon te bekijken. Tijdens de winter duren de dagen in deze stad slechts 3 uur, maar in de zomer schijnt de zon elke dag tussen de 20 en 24 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de midzomernachtzon worden ervaren. Deze zon verwarmt erg weinig.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.
Siglufjorour heeft een luchthaven, namelijk Siglufjorour Airport. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar deze plek. Je kunt wel landen in Akureyri, wat 78,8 kilometer van Siglufjorour af ligt. Ook kan je vanaf de luchthaven in de hoofdstad, Reykjavik, een vlucht pakken naar de plaats.
Siglufjorour had eerder een andere naam, namelijk Thormodseyri. Deze naam was ter ere van de eerste kolonist, Thormodur Rammi. In 1918 kreeg de plaats stadsrechten. Siglufjordur was van 1900 tot 1970 de haringhoofdstad van het Noord-Atlantisch gebied. Dagelijks voerde honderden vissersboten het kleine fjord in om hun gevangen vis aan land te brengen. Er waren in de hoogtijdagen wel 10.000 mensen in de haringverwerkingsindustrie aan het werk. Dat waren meer mensen dan in de stad zelf woonden. Het inwonersaantal nam in de jaren `50 enorm af. Dit probeerde de IJslandse regering tegen te gaan door de plaatselijke verbindingen en wegeninfrastructuur te verbeteren. Toen de 800 meter lange tunnel genaamd Strákagong in 1967 werd geopend door de berg Strákar werd de plaats beter bereikbaar. Omdat wegens lawinegevaar deze nog regelmatig gesloten was, is er een dubbelbaantunnel in oostelijke richting aangelegd van 11 kilometer lang. In oktober 2010 werd deze tunnel opengesteld.
De temperaturen in Siglufjorour verschillen het hele jaar door van -5 graden tot +15 graden. In de wintermaanden is het er redelijk koud en komt het overdag maar net boven het vriespunt uit, in de zomer is het er wel weer aangenaam met temperaturen die variëren tussen de 7 en 15 graden.