Arnhem
Arnhem ligt in het oosten van Nederland. Het ligt tussen Nijmegen en Apeldoorn in. In Arnhem zijn archeologische vondsten gedaan uit de steentijd, deze zijn ongeveer 70.000 jaar oud. De vroegste nederzetting dateert uit 1500 v. Chr. Hier zijn aanwijzigingen van gevonden op de Hoogkamp. Deze wijk bevindt zich in het noordwesten van de stad. De naam Arnhem (Arneym/Arentheym) is afgeleid van de vele arenden die vroeger in de bossen van deze omgeving woonden. Letterlijk betekent het 'thuis van de arend'. Er zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat de naam Arnhem al vanaf 893 wordt gebruikt. Arnhem kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van Graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen. Arnhem had toen 2000/3000 inwoners. Vandaag de dag zijn er ongeveer 142.000 mensen die zichzelf Arnhemmer mogen noemen. In 1817 wordt Arnhem officieel de hoofdstad van Gelderland. In de tweede helft van de 19e eeuw was de stad er een met een elite-uitstraling en werd toen ook wel het Haagje (Den Haag) van het Oosten genoemd. De stad is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest geraakt, ondermeer door verschillende bombardementen en plunderingen van de Duitse bezetters. Arnhem is de vijfde winkelstad van Nederland. Alle grote modeketens zijn vertegenwoordigd. De grootste winkelstraten in het centrum zijn de Steenstraat, Ketelstraat, Koningsstraat, Bakkerstraat en Rijnstraat. Hier bevinden zich de bekende warenhuizen als Bijenkorf, V&D en Hema. Vooral in de zijstraten vind je gezellige en originele winkels. Op veel verschillende gebieden is Arnhem verbonden met mode. Met modeacademie ArtEZ en tal van bekende merken en ontwerpers zoals G-sus, Humanoid, Viktor & Rolf en People of the Labyrinths is Arnhem een aantrekkelijke stad als het gaat over mode. Arnhem ademt mode en dat is terug te vinden in de verschillende modezaken in de stad. In het centrum bevindt zich ook de Korenmarkt. Hier vind je een aantal gezellige kroegen, restaurants en discotheken. Ook aan de Rijnkade vind je een aantal horeca-gelegenheden. Arnhem is een gezellige marktstad en in iedere wijk vind je wel een markt. Op vrijdag en zaterdag is de markt nabij het centrum. Typisch Arnhems zijn natuurlijk de 'Arnhemse meisjes'. Deze koekjes zijn onlosmakelijk met de stad verbonden en met een reden. In 1829 bakte bakker Hagdorn, op zoek naar iets wat het goed zou doen op feesten en partijen, een koekje dat leek op een miniatuur schoenzool. Het was een knapperig, enigszins gebold pittig koekje dat hij rijk met suiker bestrooide. Goed deed het koekje het zeker, want tot op de dag van vandaag is het koekje immens populair tot ver over de landsgrenzen.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Arnhem (Nederland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Arnhem
Burgers' Zoo (Arnhem)
Honderd jaar geleden, op 30 maart 1913, opende Faisanterie Buitenlust haar deuren voor het publiek. Dit was de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers' Zoo. Sinds de oprichting door Johan Burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het Arnhemse dierenpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. Bezoekers die Burgers’ Zoo eens vanuit een andere hoek willen zien kunnen deelnemen aan themawandelingen.
Museum Arnhem (Arnhem)
Museum Arnhem bestond voorheen uit Gemeentemuseum Arnhem en Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Hier vind je moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving in Nederland. Het museum heeft het gehele jaar door wisselende tentoonstellingen. Dit kunnen tentoonstellingen zijn van bekendere kunstenaars, maar ook van de nieuwe generatie kunstenaars. Om het gebouw heen ligt een prachtige beeldentuin die ook echt een bezoek waard is. Het museum is een van de belangrijkste instellingen in Nederland die zich bezighoudt met het verzamelen en tentoonstellen van werk van sieraadontwerpers.
Openluchtmuseum (Arnhem)
Laat je meenemen in het verleden van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem. De authentieke gebouwen, aanwezige ambachtslieden en tal van activiteiten brengen het museum volledig tot leven. Het Openluchtmuseum is een uniek Nederlands museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. Je vindt er zelfs een oude rijdende tram.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.
Vervoer
Arnhem is goed bereikbaar omdat er veel verschillende wegen samen komen, namelijk: de A12, A15, A50, A325, N325, N224 en de N748. In Arnhem zijn de busverbindingen ook erg goed. Als je naar een bestemming in de stad zelf wilt gaan, hoef je niet te haasten want iedere 10 tot 15 gaat er dan een bus. Voor bestemmingen buiten de stad gaat er om het half uur een bus. Het Arnhems trolleybusnet is het enige in Nederland en een van de grootste van West-Europa. In de stad zijn ook nog 4 goed verspreide treinstations te vinden.
Geschiedenis
Arnhem heeft niet altijd aan de oevers van de Rijn gelegen. Oorspronkelijk is het gebouwd aan de Sint-Jansbeek. In 1530 besloten de inwoners van Arnhem dat de Rijn verlegt moest worden en dus kwam deze dichter bij Arnhem te liggen. In 1579 werd de stad de hoofdstad van Gelderland. Omdat de stad de hoofdstad was van het gewest Gelderland, ging het in 1585 bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden horen. Arnhem is eigenlijk een stad die bestaat uit twee delen. In de Tweede Wereldoorlog werd het deel van de Duitsers en het deel van de Geallieerde vernietigd. Sinds de tweede helft van de 19e eeuw is Arnhem bezig met uitbreiden.