Nederland
Nederland ligt in Westen-Europa. Het grenst in het westen aan de Noordzee, in het zuiden aan België en in het oosten aan Duitsland.
Het huidige Nederland bestaat pas sinds 1830, na de afscheiding van België. Daarvoor werden er verschillende namen gebruikt om het gebied of delen van het huidige gebied aan te duiden, zoals de Lage Landen (in het Frans Pays-Bas), de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland in de Franse tijd.
Nederland is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat er een koning(in) staatshoofd is en dat de machtsverdeling door de grondwet wordt geregeld. Koning Willem-Alexander is sinds 2013 officieel staatshoofd van Nederland. De koning(in) is onschendbaar en heeft geen feitelijke macht. In Nederland bestaat de regering uit het staatshoofd en de ministers. De regering wordt weer gecontroleerd door het parlement. Deze bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De Eerste Kamer telt 75 leden en de Tweede Kamer bestaat uit 150 leden.
De hoofdstad is Amsterdam, maar de regering zetelt in Den Haag. Andere belangrijke steden zijn: Rotterdam, met één van de grootste havens van de wereld. Utrecht, het verkeersknooppunt van het land, en Eindhoven, de 5e stad van het land. Nederland vormt samen met het Caribische eiland Aruba en de Nederlandse Antillen het Koninkrijk der Nederlanden.
Nederland maakt deel uit van de Benelux, de voormalige Europese Economische Gemeenschap (EEG) (als medeoprichter), de West-Europese Unie (WEU), richtte mede de NAVO en de Europese Gemeenschap (EG) op, en stimuleerde de introductie van de euro in 1999 (Verdrag van Maastricht) als munteenheid van de Europese Unie (EU) (waar Nederland ook zelf lid van is). De euro is sinds 1 januari 2002 de officiële munteenheid, daarvoor werd er betaald met de gulden. Ook is Nederland lid van de Verenigde Naties sinds de oprichting daarvan (en van VN-organisaties zoals de UNESCO) en de Raad van Europa.
Nederland is verdeeld in 12 provincies met elk hun eigen provinciehoofdstad.
Gelderland - Arnhem
Groningen - Groningen
Limburg - Maastricht
Drenthe - Assen
Flevoland - Lelystad
Friesland - Leeuwarden
Noord-Brabant - 's-Hertogenbosch
Noord-Holland - Haarlem
Overijssel - Zwolle
Utrecht - Utrecht
Zeeland - Middelburg
Zuid-Holland - Den Haag
Het hoogste punt van Nederland is de Vaalserberg met 321 m. Het laagste punt van Nederland is de gemeente Nieuwerkerk aan de IJssel met -6.74 m.
Op 25 februari 2005 vond op Schiphol de grootste diamantroof uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Drie of vier personen overvielen op het platform een KLM-waardetransportwagen die diamanten vervoerde naar een gereedstaand vliegtuig dat ze naar de luchthaven van Deurne bij Antwerpen moest brengen. De overvallers bedreigden de drie bewakers en reden met de waardetransportwagen het terrein af. Het voertuig werd korte tijd later verlaten aangetroffen. Van de diamanten zou nog slechts 10% aanwezig zijn geweest. De buit zou een totale waarde hebben van 75 miljoen euro.
Water is in Nederland een steeds terugkerend onderwerp van gesprek. Ongeveer 25% van het land ligt onder de zeespiegel. Drie grote rivieren stromen via Nederland naar zee; de Maas, de Rijn en de Schelde. Het IJsselmeer is het grootste meer.
Het leger in opgebouwd uit de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Sinds 1997 is de militaire dienstplicht afgeschaft. Je kunt je wel vrijwillig aanmelden.
Het onderwijssysteem hoort tot de beste van de wereld. Vrijwel iedereen kan lezen en schrijven. Alle kinderen zijn van 5 t/m 16 jaar leerplichtig.
gratis reisadvies
- Officiele naam:
- Koninkrijk der Nederlanden
- ISO:
- NL
- Ligging:
- west Europa
- Hoofdstad:
- Amsterdam
- Inwoners:
- +/- 16305000
- Taal:
- Nederlands
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 41526 km²
- Beste reistijd:
- januari - december
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Typisch nederlands zijn natuurlijk de molens en de klompen. Dit zijn wereldwijd de symbolen voor Nederland. Maar ook de legalisatie van softdrugs is iets wat typerend is voor Nederland. Er zijn veel buitenlandse vakantiegangers die in Nederland een jointje komen roken omdat het hier legaal is.
Als de elfstedentocht in Nederland wordt geschaatst en dat een groot feest. De elfstedentocht gaat door/langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997. De elfstedentocht is een bijzondere tocht van 200 kilometer over Fries ijs.
Ervaringen
Pagina 1 van 40 met 397 resultaten
De reis naar en van Vlieland is op zich al een wonder van schoonheid. Zodra je inscheept om de tocht over de Waddenzee te maken, langs Terschelling naar de bestemming Vlieland en omgekeerd, voel je je letterlijk buitengaats. Een gevoel dat blijft op het eiland zelf, het autoluwe, ongerepte en stille land met bossen, strand, heuvels. stille wegen en prachtige vergezichten heeft als enig spannende moment het vinden van cranberries! Vlieland zou maar zo het mooiste Waddeneiland kunnen zijn dat we hebben...
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Een natuurhuisje net buiten het dorp Ferwoude, heerlijk gelegen, weilanden, koeien, vogels, kortom als je werkelijk van rust en natuur wil genieten. Verhuurders zijn heel vriendelijk en het huisje is super schoon. Aan alles is gedacht. Buiten beschik je over eigen tuin, overdekte serre met schuifpui en er is zelfs een sauna.
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Heerlijk strand en leuke restaurants
- Algemeen 10
- Uitgaan 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 5
- Inwoners 7
- Ligging 10
Het schilderachtige Hanzestadje Hattem is een bezoek meer dan waard. Zo gauw ik door de prachtige middeleeuwse stadspoort het stadje inloop, word ik getroffen door de charme van de oude geveltjes in de gezellige hoofdstraat met links en rechts leuke winkeltjes en terrasjes. Op het plein in het centrum staat de grote Kerk, waar ik een rondleiding langs alle bezienswaardigheden van dit monument krijg van een charmante vrijwilliger. Vervolgens staat een bezoek aan het Bakkerijmuseum (het leukste museum van Nederland!) in het Daendelshuis op het programma, en waar ik na een heerlijke poffertjesmaaltijd in het restaurant alles te weten kom over brood en banket, nagebouwde winkeltjes bewonder en ook weet hoe Sinterklaas aan zijn speculaas komt... het volgende museum is van de lokale artiest Jan Voerman, de schilder van de prachtige luchten boven de IJssel en van zijn zoon die bekend werd van de aquarellen van de Verkadeplaatjes. Een zeer gedreven gids leidt ons door het intieme museum. En dan is er nog even tijd voor Anton Pieck, die zijn eigen museum heeft in een prachtig pandje. Zijn werkkamer is ingericht alsof hij net opgestaan is...er zijn prachtige schilderijen van zijn hand te bewonderen, die even wat anders zijn dan de illustraties die we allemaal van hem kennen. Kortom, Hattem is zeer de moeite waard.
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Is het waard
- Algemeen 7
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 7
een prachtig plaatsje in de Achterhoek
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 7
Een klein plaatsje gelegen aan de kraaijenbergse plassen. Een prachtige plek om van daaruit fietsroutes te maken of te varen.
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 1
- Bezienswaardigheden 1
- Inwoners 8
- Ligging 8
Vandaag doorgebracht bij brasserie Brasil in Callantsoog. Man met kinderen afgezet in Petten waarvandaan ze gingen lopen over het strand naar Callantsoog. Zelf heerlijk bij Brasil op terras neergestreken met mijn breiwerkje. Lekker onder het genot van koffie, roseetje, soepje gewacht op de familie. Daarna heerlijk samen binnen gegeten. Kon niet beter. Super goed bereid eten. Wat je ook nam van de kaart, het was allemaal heel goed bereid. Ook de bediening was super. Heel gezellig en dus zeker een herhaling waard als we weer die kant op gaan. Groeten uit Drenthe
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Ontzettend fijn weekend gehad in Nijmegen, feesten voorafgaand aan de wandel 4 daagse; veel muziek, standjes, kroegjes, .... hotel aan de rand van de stad, dichtbij genoeg om naar het centrum, alwaar de activiteiten plaats vonden, te lopen en ver genoeg om geen (over)last van de muziek te hebben.
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Mooie omgeving. Heerlijk fietsen
- Algemeen 9
- Uitgaan 6
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nederland
De Keukenhof (Zuid-Holland)
De Keukenhof is het bekendste bloemenpark van Nederland en trekt elk jaar zo ongeveer een miljoen bezoekers uit de hele wereld. Het ligt ten noordwesten van Lisse in de provincie Zuid-Holland en is 32 ha groot. Jaarlijks worden hier in het voorjaar bloemtentoonstellingen gegeven, vaak van maart tot mei. De Keukenhof is gevestigd op het landgoed van Kasteel Keukenhof.
Duinrell (Zuid-Holland)
Duinrell ligt in Wassenaar en het bestaat uit een attractiepark en een zwembad, het Tikibad. Het park is zeer geschikt voor kinderen. Je kunt ervoor kiezen om alleen het Tikibad te gebruiken of alleen maar naar het attractiepark te gaan, maar een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Daarnaast kun je overnachten in het vakantiepark bij Duinrell, in bijvoorbeeld een comfortabele Duingalow, op de levendige familiecamping of in de gezellige groepsaccommodatie het Duinhostel.
CORPUS (Zuid-Holland)
Altijd al eens willen weten hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet en hoe het nou precies werkt? Breng dan een bezoekje aan het interactieve museum CORPUS. Je maakt hier letterlijk een reis door het menselijk lichaam en krijgt uitleg door middel van een audiotour die beschikbaar is in 8 verschillende talen. Het is wel handig om van te voren kaarten te reserveren omdat het er vaak erg druk is. CORPUS is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Stadhuis van Middelburg (Zeeland)
Het Stadhuis van Middelburg is vanaf 1452 tot het jaar 1520 gebouwd in laatgotische stijl. Het werd in 2009 uitgeroepen tot het één na mooiste gebouw van Nederland. Je kunt het gebouw herkennen aan de gevel met gotische vensters, rood met witte luiken, de torentjes en de beelden van Zeeuwse graven en gravinnen. Je kunt een rondleiding doen met gids en de prachtige oude meubelen, schilderijen en wandtapijten bekijken. Bij de rondleiding krijg je alles te horen over de geschiedenis van het mooie gebouw.
Deltapark Neeltje Jans (Zeeland)
Het Deltapark Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark over de deltawerken in Nederland. Het begon als educatief centrum, maar ze hebben hier later attracties en zeedieren aan toegevoegd. Er worden nu shows gegeven met zeeleeuwen en roofvogels en er is een aquarium met onder andere vissen, kreeften, haaien en walvissen. Je kunt zelfs onder professionele begeleiding tussen de haaien zwemmen in een speciale duikkooi.
Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland)
Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Het is ongeveer 35.000 hectare groot. In het park is veel verschillende flora en fauna aanwezig. Je kunt op allerlei manieren genieten van het park. Maak bijvoorbeeld een mooie lange wandeling, spring op de fiets of verken de omgeving per boot. Ook kun je op sommige plekken duiken of bruinvissen spotten, de meestvoorkomende walvissoort in de Noordzee.
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora (Waddeneilanden)
Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora op het waddeneiland Texel is het grootste juttersmuseum ter wereld. Je vindt er diverse strandvondsten van meer dan 75 jaar oud. Er zijn exposities en diverse filmvoorstellingen over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij. Er is een gezellig café bij het museum, een grote speeltuin, een souvenirshop en een picknickplaats. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum is interactief en educatief.
De Boschplaat (Waddeneilanden)
Ben je een vogel- en natuurliefhebber? Dan moet je een bezoekje brengen aan natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling. Het is 10 bij 5 kilometer groot en sinds 1910 in beheer bij Staatsbosbeheer. Tijdens het broedseizoen zijn er wel 65 vogelsoorten te vinden in het natuurreservaat. Voorbeelden zijn de zilvermeeuw, de lepelaar en de kleine mantelmeeuw. Let wel dat hun broedlocaties gesloten zijn van 15 maart tot 15 augustus. We kun je het hele jaar door het zandpad belopen langs de duinenrij. Er zijn naast vogels ook veel bijzondere plantensoorten, zoals de Amerikaanse Cranberry.
Wadlopen (Waddeneilanden)
De Waddenzee is een prachtig natuurgebied. Het is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. Bij laagwater is de Waddenzee goed te betreden en kun je wadlopen van een Waddeneiland naar het vasteland. Je kunt op verschillende plekken, verschillende wadlooptochten doen. Hoe zwaar de tocht wordt is veelal afhankelijk van de weersomstandigheden.
Domtoren (Utrecht)
De Domtoren is het symbool van de stad Utrecht. De hoge kerktoren heeft wel 465 traptreden en is ruim 112 meter hoog. Je hebt vanaf de toren een geweldig uitzicht over de hele stad en regio. De Domtoren wordt veel gebruikt als trouwlocatie en vergaderplek. Als je in de stad Utrecht bent, is het beklimmen van de Domtoren iets wat je gedaan moet hebben. Je kunt je ticket op internet kopen of in het VVV Utrecht Informatie Centrum.
Paleis Soestdijk (Utrecht)
Paleis Soestdijk is een prachtig paleis in Baarn. Het paleis komt uit de 17e eeuw en werd vanaf 1937 de residentie van koningin Juliana en prins Bernhard. Zij woonden hier nog tot 2004. Het paleis is nu heel toegankelijk voor bezoekers en dan ook elk weekend geopend. Er is een park bij het paleis en een restaurant, de Oranjerie. Er worden ook verschillende evenementen bij het paleis georganiseerd, zoals Royal Park in de paleistuin.
Ouwehands Dierenpark Rhenen (Utrecht)
Ouwehands Dierenpark is een dierentuin in Rhenen. Het dierenpark is zeer geschikt voor kinderen. Er is bijvoorbeeld de grote overdekte speeljungle RavotAapia waar ze zelf lekker kunnen klimmen en klauteren. In het park worden ook honden toegelaten. Ouwehands Dierenpark heeft veel bekendheid gekregen door het televisieserie ZOOP en door de geboorte van twee witte leeuwen.
Attractiepark Slagharen (Overijssel)
Attractiepark Slagharen is een bekend pretpark in Slagharen, Overijssel. Het park bestaat uit twee gebieden die verbonden zijn door een Mainstreet, waar je winkels en restaurants kunt vinden. Er zijn meer dan 30 attracties, waaronder de Free Fall, Thunder Loop en de Tomahawk. Daarnaast rijdt er een monorail door het hele park. Er is ook een vakantiepark bij het attractiepark. Hier staan leuke huisjes, stacaravans, bungalows en wigwamtenten.
Museum de Fundatie (Overijssel)
Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in Zwolle. Het museum bezit een omvangrijke collectie van de late middeleeuwen tot nu, welke op twee locaties te vinden zijn: in dit museum en in kasteel het Nijenhuis bij Heino. Bij het kasteel is ook een beeldentuin. In 2015 behaalde Museum de Fundatie een recordaantal bezoekers met wel 310.000 mensen.
Avonturenpark Hellendoorn (Overijssel)
Avonturenpark Hellendoorn is leuk voor het hele gezin. Er zijn stoere attracties, maar ook attracties voor de allerkleinsten. Daarnaast worden er ook verschillende shows georganiseerd en andere evenementen, zoals Heksendoorn. Het park is goed te bereiken vanuit heel Nederland en zeer kind- en rolstoelvriendelijk.
Ecomare (Noord-Holland)
Ecomare in De Koog is een zeehonden- en vogelopvang. Ecomare heeft ook nog een aantal aquariums. Kom kijken als de verzorgers de dieren voeren, iedere dag om 11:00 uur en 17:00 uur. Je komt dichtbij de dieren. Zwaai bijvoorbeeld terug naar Karien, een van de zeehonden van Ecomare.
Amsterdam Dungeon (Noord-Holland)
The Amsterdam Dungeon is voor de mensen die van spanning houden. Het is gebaseerd op feiten uit de geschiedenis en dat maakt het niet bepaald saai! Je loopt door donkere ruimtes en wordt af en toe opgeschrikt door een acteur. Het is niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar en kinderen met de leeftijd 10 tot 14 jaar moeten begeleid worden door iemand van 18 jaar of ouder.
Sprookjeswonderland (Noord-Holland)
Sprookjes wonderland is een themapark in Enkhuizen dat zeer geschikt is voor kleine kinderen. Alle sprookjes komen aan bod in de verschillende delen van het park. Door middel van poppen en gethematiseerde huizen worden de sprookjes aan de kinderen uitgelegd. In het park mogen ook honden komen en is goed toegankelijk voor invaliden.
Sint Pietersberg (Maastricht)
Sint Pietersberg is een bekende bezienswaardigheid van Maastricht met de uitgestrekte onderaardse kalksteengroeves (ten onrechte aangeduid als de grotten), waarvan de Zonneberg en het Noordelijk Gangenstelsel voor toeristen te bezichtigen zijn. Lichtenberg is een ruïne gelegen op de Sint Pietersberg. Het was vroeger een van de weinige hoogteburchten van de Noordelijke Nederlanden. Vanaf de op de berg gelegen toren heeft men een prachtig uitzicht over het Maasdal bij Maastricht.
Onze Lieve Vrouweplein (Maastricht)
Het Onze-Lieve-Vrouweplein is een gezellig plein in de binnenstad van Maastricht. Het is vernoemd naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek waarin het Genadebeeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee te vinden is. Rondom het plein vind je veel leuke terrassen en winkelstraten waar je erg goed kunt shoppen.
Het Vrijthof (Maastricht)
Het Vrijthof is het grootste en bekendste plein van Maastricht. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden zoals de (deels) Romaanse Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, de oude militaire Hoofdwacht, het Spaans Gouvernement (nu: museum) en het Generaalshuis (nu: Theater aan het Vrijthof). Daarnaast kun je er ook lekker genieten van een drankje op een van de vele caféterrassen of de leuke evenementen bezoeken die er regelmatig georganiseerd worden. Onder het Vrijthof bevindt zich een parkeergarage voor auto's en fietsen.
Euromast (Rotterdam)
Bezoek de Euromast in Rotterdam en bekijk de skyline vanaf 185 meter hoogte. Je kunt ook naar beneden komen door te abseilen of te tokkelen. Beneden is er een leuk winkeltje waar ze souvenirs verkopen. Wil je iets unieks doen als je in Rotterdam bent, breng dan een bezoekje aan de Euromast.
Trompenburg Tuinen & Arboretum (Rotterdam)
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een erg mooie tuin die zeker de moeite waard is om te bezoeken als je in Rotterdam bent. In de tuin vind je onder andere de nationale collectie Hosta, maar liefst 750 verschillende. De tuin is 6 ha groot dus ook geschikt voor de wandelaars die even willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Het hele jaar door is er iets te zien in deze prachtige tuin.
Safaripark Beekse Bergen (Noord-Brabant)
In Safaripark Beekse Bergen beleef je Afrika in een dag. Je kunt ervoor kiezen om per bus, boot, eigen auto of te voet het park te verkennen. Het park heeft een grote collectie aan verschillende dieren. Je kunt ook op een speciale safari. Zo kun je het rangerkamp afhuren of elkaar het ja woord geven tussen de wilde dieren. Dit park is erg leuk om met kinderen naar toe te gaan en ze wat te leren van de natuur om ons heen.
Efteling (Noord-Brabant)
De Efteling is een park dat erg mooi is. Alle bekende en ook minder bekende sprookjes kom je tegen. Op 1 april gaat het park open en dan barst het plezier los. Maak bijvoorbeeld een ritje in De Python. Dit park is zeer geschikt om met de hele familie te bezoeken. Ook in de winter is het park op een aantal dagen geopend zodat je kunt genieten van het prachtige winterlandschap.
Wandeltocht 'Spaanse Ruiter' (Noord-Brabant)
Vanuit Oirschot kun je de wandeltocht 'Spaanse Ruiter' maken. Je loopt 10 km door natuurgebied de Mortelen. In het voorjaar kun je er vele, soms zeldzame, wilde bloemen bewonderen. Een daarvan is de Spaanse Ruiter. Je kunt de wandeling verlengen door over landgoed Velderen te lopen. De wandeling gaat voornamelijk door weilanden en bossen, houdt hier rekening mee als het nat weer is.
Mergelgrotten Valkenburg (Limburg)
In de mergelgrotten van Valkenburg kun je verschillende activiteiten doen. Je kunt er fietsen, wandelen, een spooktocht doen, een feestje vieren, een mergelworkshop doen, lasergamen, een hapje eten en een bezoekje brengen aan MergelRijk. Het grottenstelsel is zo groot dat er voor iedereen wel wat te beleven is.
Nationaal Park de Meinweg (Limburg)
In het Nationaal Park de Meinweg bij Herkenbosch kun je prachtige wandelingen maken, met of zonder gids. Het unieke terrassenlandschap geeft een oase van rust. Je kunt hier ontspannen of juist heel actief bezig zijn. Er bevinden zich twee beekdalen in het park: het dal van de Boschbeek en van de Roode Beek. In de Meinweg komen ook adders voor.
Toverland Sevenum (Limburg)
Attractiepark Toverland is gelegen in Sevenum. Het park beschik over een binnen- en een buitengebied, wat vol staat met attracties. Het park is zeer geschikt voor een dagje uit met de hele familie. Naast attracties zijn er in Toverland ook verschillende shows te bezichtigen. Het thema van het attractiepark is magie en dat vind je overal in terug, zelfs in de restaurants en shops.
Zeehondencrèche Pieterburen (Groningen)
Zeehondencrèche Pieterburen (vroeger: Lenie 't Hart) is bij iedereen wel bekend. Het is een ziekenhuis voor zeehonden, waar zieke en gewonde zeehonden opgevangen worden en verzorgd. Het doel van de zeehondencrèche is om de dieren weer aangesterkt terug naar de zee te brengen. De opvang is dagelijks geopend voor bezoek op vertoon van een ticket, die je eenvoudig op internet met korting kunt bestellen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de keuken als je benieuwd bent naar wat zeehonden zoal eten.
Familiepark Nienoord (Groningen)
Familiepark Nienoord is een landgoed gelegen in Leek. Het park kenmerkt zich door de borg Nienoord, een prachtig landhuis gebouwd in een mengstijl van het neoclassicisme en Jugendstil. Het familiepark beschikt over veel speeltoestellen voor de kinderen en een fijn terras voor de ouders. Verder worden er ieder jaar veel terugkerende activiteiten gehouden, zoals de Stoomdagen. In het park bevindt zich ook een subtropisch zwembad waar lekker gezwommen kan worden. In de Albertushoeve kun je vervolgens een hapje eten.
Martinitoren (Groningen)
Als je de stad Groningen gaat bezoeken, moet je de Martinitoren beklimmen. Door de inwoners van de stad wordt de toren ook wel "d'Olle Grieze" genoemd, dat staat voor "de Oude Grijze". De bijnaam heeft de toren te danken aan de kleur. De Martinitoren is het symbool van de stad en een herkenbaar punt in van de skyline van Groningen. De toren is 97 meter hoog en heeft maar liefst 311 treden.
Eusebiuskerk Arnhem (Gelderland)
De Protestante Eusebiuskerk is gelegen in Arnhem. Deze laat-gotische kerk heeft een toren van 93 meter hoog en de sfeer van vroeger is er goed te herkennen. De bouw van de kerk begon in 1450 en duurde langer dan een eeuw. Op dit moment wordt de kerk ook gebruikt voor diners of zakelijke bijeenkomsten. De kerk is erg stijlvol maar ook klassiek.
Dolfinarium Harderwijk (Gelderland)
Het Dolfinarium in Harderwijk is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt er roggen en haaien aaien, maar ook de fantastische shows bekijken met dolfijnen in de hoofdrol. Tijdens de shows moet je er wel rekening mee houden dat je nat kunt worden, want de dieren zijn dol op spetteren. Je kunt het Dolfinarium ook kennen van de televisieserie Spetter!, dat hier werd opgenomen. Het Dolfinarium is niet het hele jaar open, november t/m halfweg februari is het zeezoogdierenpark gesloten.
Apenheul Apeldoorn (Gelderland)
Apenheul in Apeldoorn is een groen dierenpark, gespecialiseerd in apen. Typerend voor Apenheul is dat apen hier heel vrij zijn: hekken en kooien zie je er nauwelijks en de aapjes lopen gezellig tussen de bezoekers door. De grotere apen natuurlijk niet, zij leven op grote eilanden in het park waar de dieren alle ruimte hebben. Voorbeelden van apen die je er kunt zien zijn doodshoofdaapjes, gorilla's, makaken, bonobo's, orang-oetans, maki's en brulapen. In 2016 is Apenheul verkozen tot Leukste uitje van Nederland.
Pier van Scheveningen (Scheveningen)
De Pier van Scheveningen is bij iedereen wel bekend en is echt een icoon voor de badplaats. Het in 1961 geopende gebouw, dat in de plaats kwam voor de oude pier uit 1901, deed dienst als horeca-, winkel- en entertainmentcomplex. De pier werd in oktober 2013 gesloten omdat hij niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen, maar na een grote verbouwing volgde op 18 juli 2015 een gedeeltelijke openstelling. Bij de oplevering van de pier lag het uiterste punt 381 meter in zee maar doordat in 2010 het Scheveningse strand met 50 meter verbreed is, staan grote delen van de pier bij laagwater niet of nauwelijks meer in zee.
SEA LIFE (Scheveningen)
SEA LIFE is erg geschikt om met kleine kinderen naar toe te gaan. SEA LIFE beschikt over 45 aquariums met de meest uiteenlopende soorten vissen. Dagelijks zijn er presentaties en in de vakanties worden er extra activiteiten voor kinderen georganiseerd. In Typisch Tropisch vind je bijvoorbeeld zwartpunthaaien en hele grote schildpadden.
Wrakkenmuseum Terschelling (Friesland)
Wrakkenmuseum Terschelling herbergt alle vondsten die gedaan zijn bij de wrakken rond Terschelling, een zeer bijzondere verzameling. Het museum is begonnen met verzamelen sinds 1975. De gevonden stukken dateren uit de tijd van 1650 tot nu. Er worden nu nog steeds nieuwe wrakken gevonden, vaak na een tip van een visser. De duikdieptes variëren van 5 tot wel 35 meter, afhankelijk van hoe groot de afstand is met de kust. Het Noordzeewater kan voor een erg beperkt zicht zorgen, waardoor wrakduiken erg interessant kan zijn.
Poptaslot (Friesland)
Het Poptaslot, ook Heringastate genoemd, bestaat al eeuwen en heeft de modernisering van de wereld goed doorstaan. Het Poptaslot is gebouwd door de familie Heringa en is vervolgens in de handen van de familie Eysinga gekomen. Zij verkochten het weer door aan dr. Popta, die er een rusthuis bijbouwde. Op deze manier kon hij rustig genieten van zijn oude dag. Het Poptaslot is nog compleet gemeubileerd en zeker de moeite waard om te gaan bezoeken.
Botanische Tuin De Kruidhof (Friesland)
Botanische Tuin De Kruidhof is voor de echte plantenliefhebber. De Kruidhof beschikt over 17 verschillende thematuinen met unieke plantencollecties. Er is een verkooptuin en museumwinkel, waar je bijzondere planten en cadeau's kunt kopen. In het café van de Kruidhof kun je heerlijk nagenieten van al het moois wat je hebt gezien. Vlak aan het café grenst een leerzame speeltuin voor de kinderen.
Aqua Zoo Friesland (Friesland)
Aqua Zoo Friesland legt de nadruk op het leven in het water. Het park heeft wel 88 verschillende dieren, waarvan 48 verschillende vogelsoorten. Voorbeelden van dieren in Aqua Zoo Friesland zijn zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns, pelikanen, schildpadden, stinkdieren, flamingo's, bevers, wasberen, capibara's, emoes en maraboe's. Dit park is geschikt voor een lekker dagje uit met de hele familie. Het park is gelegen net buiten Leeuwarden.
Museum van Egmond (Egmond aan Zee)
Het Museum van Egmond is een permanente tentoonstelling gericht op de geschiedenis van Egmond aan Zee. Er hebben drie verschillende Egmonden bestaan vanaf de prehistorie tot aan nu en in dit museum beleef je ze alle drie. Ook voor kinderen is het leuk om kennis te maken met de klederdracht en de verschillende boten waar ze vroeger mee vaarden. Er zijn rondom het museum ook vissershuisjes te zien in smalle straatjes en kun je rondlopen over de duinen.
De vuurtoren van Jan van Speijk (Egmond aan Zee)
De vuurtoren van J.C.J. van Speijk is een van de oudste actieve vuurtorens van Nederland. In de voet van het witte bouwwerk is een graftombe als herinnering aan luitenant Jan van Speijk. Hij staat erom bekend alles gegeven te hebben om de Belgen te verslaan, hij ging nog liever zelf dood dan dat hij zijn schip opgaf aan de vijand. Nu wordt de toren nog steeds gebruikt als herkenningspunt voor schepen. Daarnaast gebruikt het KNRM de toren bij reddingsacties en oefeningen en kan Rijkswaterstaat de golven van de zee en het getij in de gaten houden door middel van camera's in de vuurtoren. De vuurtoren is vanuit het hele dorp te zien.
Het strand van Egmond aan Zee (Egmond aan Zee)
Het strand van Egmond is erg ruim en breed en gaat over in het strand van Bergen aan Zee. De vuurtoren van Jan van Speijck is een herkenbaar symbool voor het strand. Er is een gezellige boulevard en er zijn mogelijkheden om een watersport te beoefenen of een mooie wandeling te maken. Het strand wordt elke dag netjes opgeruimd en er is een reddingsbrigade en EHBO-post aanwezig zodat je onbezorgd kunt genieten van de omgeving.
Kamp Westerbork (Drenthe)
Kamp Westerbork is gebruikt van 1939 tot 1971 voor verschillende doeleinden, maar is vooral bekend van de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Het kamp diende toen als doorgangskamp voor Joden. In totaal zijn ongeveer 107.000 in Nederland wonende Joden doorgevoerd naar vernietiging- en concentratiekampen in Tsjechië, Polen en Duitsland. Je kunt een bezoek brengen aan het museum en een rondleiding over het kampterrein volgen. Daarnaast zorgt het herinneringscentrum voor verschillende tentoonstellingen door het jaar heen.
Hunebedden (Drenthe)
De hunebedden liggen verspreid door de provincie Drenthe. Het zijn er maar liefst 52 en dit zijn de oudste monumenten van Nederland, daterend uit de prehistorie. Het grootste hunebed staat in de plaats Borger. Ongeveer 5.000 jaar geleden zijn de hunebedden gebouwd door het trechterbekervolk. Aangenomen wordt dat de hunebedden als graf gebruikt werden. De zwerfkeien, waarmee de hunebedden zijn gemaakt, zijn door gletsjers uit de ijstijd ontstaan. De hunebedden hebben een mysterieus uiterlijk.
Wildlands Adventure Zoo Emmen (Drenthe)
Wildlands Adventure Zoo Emmen is een dagje uit voor de hele familie. Het park is in 2016 verhuisd naar een nieuwe locatie (voorheen: Dierenpark Emmen). Wildlands is opgedeeld in drie verschillende klimaten: Jungola, Serenga en Nortica (jungle, savanne en poolgebied). Enkele voorbeelden van bijzondere dieren die je hier kunt vinden zijn leeuwen, nijlpaarden, alligators, ijsberen, pinguïns en het park heeft ook een vlindertuin. Een kaartje voor volwassenen kost rond de 30 euro, voor kinderen is het wat goedkoper.
Paleis Noordeinde (Den Haag)
Paleis Noordeinde is een van de bekendste kenmerken van Den Haag. Het is de werkplaats van Koning Willem-Alexander. Ieder jaar op Prinsjesdag vertrekt vanaf dit paleis de koninklijke stoet naar de Ridderzaal, waarna de koninklijke familie nog even het balkon op komt. Achter Paleis Noordeinde ligt de Paleistuin, welke voor het grootste deel toegankelijk is voor bezoekers. De achterzijde van de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Huisarchief zijn daarentegen niet zomaar te bereiken.
Madurodam (Den Haag)
Madurodam is een miniatuurstad, dat weergeeft hoe de Nederlandse stad en samenleving eruitziet. Het bestaat uit ruim 700 maquettes op een schaal van 1 op 25. De "stad" is onderverdeeld in 3 rijken: het waterrijk, het stedenrijk en "Vindingrijk" (innovaties door Nederland). Het is gemaakt met een 'glimlach': situaties uit het dagelijkse straatleven worden uitgebeeld en deze zijn vaak komisch om te zien.
Het Binnenhof (Den Haag)
Den Haag dankt haar bestaan aan het Binnenhof, als centrum van de Nederlandse politiek. Verschillende onderdelen zijn de Ridderzaal (waar jaarlijks de troonrede wordt uitgesproken), de Hofkapel, de Mauritstoren, het Keurhuis, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Torentje (de werkplek van de minister-president). In het eeuwenoude complex is de mogelijkheid een rondleiding te volgen of bijvoorbeeld een openbare vergadering te bezoeken in de Tweede Kamer. Deze vergaderingen vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag.
Openluchtmuseum (Arnhem)
Laat je meenemen in het verleden van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem. De authentieke gebouwen, aanwezige ambachtslieden en tal van activiteiten brengen het museum volledig tot leven. Het Openluchtmuseum is een uniek Nederlands museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. Je vindt er zelfs een oude rijdende tram.
Museum Arnhem (Arnhem)
Museum Arnhem bestond voorheen uit Gemeentemuseum Arnhem en Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Hier vind je moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving in Nederland. Het museum heeft het gehele jaar door wisselende tentoonstellingen. Dit kunnen tentoonstellingen zijn van bekendere kunstenaars, maar ook van de nieuwe generatie kunstenaars. Om het gebouw heen ligt een prachtige beeldentuin die ook echt een bezoek waard is. Het museum is een van de belangrijkste instellingen in Nederland die zich bezighoudt met het verzamelen en tentoonstellen van werk van sieraadontwerpers.
Burgers' Zoo (Arnhem)
Honderd jaar geleden, op 30 maart 1913, opende Faisanterie Buitenlust haar deuren voor het publiek. Dit was de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers' Zoo. Sinds de oprichting door Johan Burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het Arnhemse dierenpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. Bezoekers die Burgers’ Zoo eens vanuit een andere hoek willen zien kunnen deelnemen aan themawandelingen.
Natuurpark Lelystad (Flevoland)
Natuurpark Lelystad is geschikt voor iedereen. Voor de kinderen zijn er vaak verschillende activiteiten, zo kunnen zij o.a. de rugzakroute lopen. Verder zijn er ook veel fiets- en wandelroutes door de mooiste plekjes van het park. In het park leven otters, ooievaars, elanden, bevers, paarden en herten. In het park is ook een nederzetting, waar je kan zien hoe er vroeger geleefd werd.
Themapark Aviodrome (Flevoland)
Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Altijd al eens een vliegtuig van dichtbij willen zien? Dan is dit jouw kans, bekijk in Aviodrome 100 jaar aan luchtvaartgeschiedenis. In het park staan verschillende vliegtuigen. In de zomervakantie worden er altijd speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd.
Orchideeën Hoeven (Flevoland)
Als je wilt genieten van mooie bloemen dan is de Orchideeën Hoeven in Luttelgeest echt wat voor jou. Hier kun je zien hoe de bloemen klaar worden gemaakt voor de export. Na een stevige wandeling van ongeveer 2 uur kom je aan in een winkeltje wat helemaal is gespecialiseerd in de orchidee. Voor een verrassend dagje uit met de familie is de Orchideeën Hoeven zeer geschikt.
Urker Vuurtoren (Flevoland)
Voor de mensen die een knap staaltje techniek kunnen waarderen is de Urker Vuurtoren echt iets om naar toe te gaan. Voordat de vuurtoren in 1845 werd gebouwd was er al een groot vuur aanwezig, om de schippers de weg te wijzen. De vuurtoren in Urk is erg speciaal want niet de lamp draait maar de lens.
Walibi World (Flevoland)
Walibi World heette voorheen Sixflags Holland. Walibi World is echt een park voor mensen die van spanning houden. Veel bezoekers komen voor de supersnelle en steile achtbaan 'Goliath'. Ga je liever voor de wat rustigere attracties ga dan naar Het Huis van Merlijn. Het park is echt van alle markten thuis. Wil je wat eten dan kun je in een van de restaurantjes terecht.
Teylers Museum
Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum van Nederland en werd opgericht in 1784. De zakenman Pieter Teyler van der Hulst liet veel van de pronkstukken uit de collectie na toen hij overleed. Naar eigen zeggen is dit museum het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut ter wereld voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw. Je vindt er o.a. machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, munten en historische boeken.
De Grote of St. Bavokerk
In Haarlem staat de Grote of St. Bavokerk die overal bovenuit torent, het is de belangrijkste blikvanger van de stad. Maar ook van binnen is deze kerk zeker de moeite waard met het befaamde Müller-orgel uit 1738 en graven van beroemdheden uit de stad zoals die van Frans Hals. Er worden regelmatig orgelconcerten gegeven in de kerk die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.
Winkelen in Nederland
De winkels in Nederland zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, met een koopavond (donderdag/vrijdag) tot 21.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De grote steden hebben meestal de eerste zondag van de maand koopzondag. In Amsterdam zijn de winkels iedere zondag geopend.
Albert Cuyp markt (Amsterdam)
De Albert Cuyp markt in Amsterdam is een van de bekendste markten van Nederland. De markt is maandag t/m zaterdag geopend vanaf 9.00 uur. Er staan dan 268 kramen waar van alles en nog wat wordt verkocht. Moet je nog boodschappen doen, ga dan naar de Albert Cuyp. Ook voor een leuk cadeau of leuke kleding kun je hier prima terecht.
Kerstmarkt in Limburg (Limburg)
Aan het eind van ieder jaar zijn er in de Gemeentegrot en de Fluweelgrot in Valkenburg twee prachtige kerstmarkten. Van maandag t/m vrijdag zijn de kerstmarkten geopend vanaf 12.00 uur tot 21.00 uur. In het weekend zijn de Kerstmarkten geopend vanaf 10.00 uur tot 21.00 uur. Het thema in de Fluweelgrot is Charles Dickens Christmas en dat maakt de sfeer helemaal compleet. Bekijk bijvoorbeeld de indrukwekkende wandschilderingen of sculpturen. Er is ook een prachtige 18e-eeuwse kapel en er zijn ook veel kraampjes die (luxe) cadeaus en hebbedingetjes verkopen. Het was in 2010 de 25e keer dat er een kerstmarkt wordt gehouden in de Gemeentegrot.
Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)
Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is niet alleen educatief maar ook erg leuk. Kinderen kunnen zich na het bekijken van alle dieren lekker uitleven in de speeltuin. Op speciale tijden wordt er een show gegeven met grote roofvogels. Dit park is zeer geschikt voor een dagje weg met de familie.
Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen)
Nationaal Park Lauwersmeer is een uitgestrekt landschap met schoonheid maar ook met ijzige vlaktes. Eerst was er een open verbinding met de Waddenzee, maar in 1969 werd er een dam gebouwd. Veel mensen waren in eerste instantie tegen de bouw van de dam. Later zag men dat de dam voor een prachtige natuur had gezorgd. Wandel er doorheen en geniet van de stilte.
Apenheul (Gelderland)
De Apenheul is een leuke belevenis. In dit park loop je tussen de apen rond. Bekijk o.a. de grote groep doodshoofdaapjes. Het park is inmiddels flink uitgebreid en er leven niet alleen apen meer. Het park is gelegen in de buurt van Apeldoorn.
Natuurpark Lelystad (Flevoland)
Natuurpark Lelystad is geschikt voor jong en oud. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten, ze kunnen o.a. de rugzak-route lopen. Verder zijn er ook verschillende fiets- en wandelroutes langs de mooiste plekjes van het park. In het park leven otters, ooievaars, elanden, bevers, wisenten, paarden en herten. In het park is ook een nederzetting, waar je kunt zien hoe er vroeger geleefd werd.
Dierentuin Artis (Amsterdam)
Dierentuin Artis ligt in het hart van Amsterdam en is de oudste dierentuin van Nederland, het werd opgericht in 1838. Artis is het hele jaar geopend. Artis herbergt met ruim 900 soorten een wijd scala aan dieren. Van de kleurrijke vlinders in het Vlinderpaviljoen tot grote giraffen op de Savanne. Door het hele park heen staan diverse monumentale bomen en is een Planetarium.
Nationale Parken in Nederland
Nederland kent twintig Nationale Parken. De eerste twee (de Hoge Veluwe en Veluwezoom) zijn in de jaren dertig ontstaan uit particulier initiatief. De andere achttien parken zijn sinds de jaren tachtig officieel ingesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Nationale Parken zijn bijzondere natuurgebieden in Nederland en hebben ieder hun eigen unieke kenmerken.
Museum het Prinsenhof
Museum het Prinsenhof bevindt zich in een voormalige klooster in Delft, waar ook Willem van Oranje verbleef. De twee kogelgaten zijn erg beroemd maar is natuurlijk niet het enige wat het klooster te bieden heeft. In de andere vertrekken zijn prachtige schilderijen en kunstvoorwerpen te bezichtigen.
Rijksmuseum (Amsterdam)
Na tien jaar verbouwen, renoveren en restaureren vindt de Grand Opening van het nieuwe Rijksmuseum plaats op zaterdag 13 april 2013. De volgende dag, zondag 14 april, opent het Rijksmuseum zijn deuren weer voor het publiek. In het nieuwe Rijksmuseum is ook écht álles nieuw! Bekijk hier bijvoorbeeld de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn. De Philips vleugel is compleet nieuw ingericht en een lust voor het oog. Het Rijksmuseum heeft niet allen schilderijen maar ook prachtig aardewerk en prachtige zilverwerken. Het Rijksmuseum is straks als eerste toonaangevende museum ter wereld 365 dagen geopend, van 9.00 tot 17.00 uur.
Vakantiebestemmingen in Nederland
Artikelen
Eten en drinken
Vooral de stamppotten zijn oorspronkelijk nederlandse gerechten. Hieronder verstaan we o.a. hutspot, zuurkoolstamppot en andijviestamppot.
Bier is een nederlands drankje wat in heel de wereld gedronken wordt.
Vervoer
De buitenlanders die naar Nederland komen doen dat vaak per vliegtuig of auto.
De luchthaven Schiphol is één van de belangrijkste luchthavens van Europa. Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer ten zuidwesten van Amsterdam, in de provincie Noord-Holland. Schiphol beschikt over zes start- en landingsbanen.
Schiphol heeft in zijn bestaan meer dan 120 prijzen gewonnen. In 1980, 1981, 1984, 1985, 1986, 1990 en 2003 is het gekozen tot beste vliegveld ter wereld. Het is beloond met de prijs 'Beste vliegveld van Europa' in 15 aaneengesloten jaren (1988-2003). Verder zijn er nog prijzen gewonnen voor 'Beste business reis vliegveld'. Momenteel heeft Schiphol, samen met 5 andere vliegvelden, vier sterren bij Skytrax's vliegveld beoordeling.
In Nederland kan je je verplaatsen door middel van de fiets, auto, trein, tram en bus. Er zijn een aantal luchthavens in Nederland waarmee je naar het buitenland kan vliegen. Voor een binnenlandse vlucht zijn de afstanden te klein.
Het spoorwegnet heeft een totale lengte van 2808 kilometer en is één van de drukst bereden spoorwegnetten van Europa. De belangrijkste vervoerder van passagiers is de NS.
De stad Arnhem bezit momenteel het enige trolleybusnetwerk in Nederland. Het is tevens een van de grootste trolleynetwerken van West-Europa.
Het wegennet van Nederland is één van de dichtst vertakte wegennetten ter wereld. Nederland beschikt over ongeveer 135.470 km aan openbare wegen. Nederland heeft met een dichtheid van ongeveer 57,5 kilometer autosnelweg per 1000 km² de grootste autosnelwegdichtheid van de Europese Unie.
Een weg wordt beheerd en onderhouden door een wegbeheerder. In Nederland zijn de volgende instanties wegbeheerder:
* Rijkswaterstaat voor de Rijkswegen
* Provincies voor de provinciale wegen
* Gemeentes voor de lokale wegen
* Waterschappen voor de waterschapswegen
Visum
Prijsniveau
Sinds 1 januari 2002 wordt er in Nederland met de euro betaald.
Veiligheid
Nederland is een veilig land. Maar net als overal moet je ook hier rekening houden met zakkenrollers.
Medische informatie
De medische voorzieningen in Nederland zijn goed. Er zijn ziekenhuizen en prive-klinieken waar je je kunt laten behandelen.
Inentingen zijn niet van toepassing voor Nederlanders in Nederland.
Het kraanwater kan in Nederland gewoon gedronken worden.
Bevolking
Nederland heeft meer dan 16 miljoen inwoners, en is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.
Typisch Nederlands zijn natuurlijk de molens en de klompen. Dit zijn wereldwijd de symbolen voor Nederland. Maar ook de legalisatie van softdrugs is iets wat typerend is voor Nederland. Er zijn veel buitenlandse vakantiegangers die in Nederland een jointje komen roken omdat het hier legaal is.
Als de elfstedentocht in Nederland wordt geschaatst is dat een groot feest. De elfstedentocht gaat door/langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997. De elfstedentocht is een bijzondere schaatstocht van 200 kilometer over Fries ijs.
De Nederlandse vlag dateert uit de 16e eeuw. Hij wapperde tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. De vlag had destijds de kleuren oranje, wit en blauw. Sinds de 17e eeuw is oranje vervangen door rood.
Carnaval wordt gevierd in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Van oorsprong was het een eetfestijn omdat na de carnaval de vastentijd van 40 dagen (tot aan Pasen) inging. Het carnavalsseizoen begint altijd op de elfde van de elfde (11 november).
De taal
De officiële landstaal is het Nederlands. Het Fries is in de provincie Friesland een officiële taal, naast het Nederlands. Ook wordt er Fries gesproken in gebieden van Duitsland en Denemarken.
Het Gronings, Drents, Stellingwerfs, Sallands, Twents, Veluws en Achterhoeks genieten als dialecten van het Nedersaksisch erkenning als streektaal. Dezelfde erkenning geldt ook voor het Limburgs in de provincie Limburg. Zo'n 17.500 dove en horende Nederlanders gebruiken de Nederlandse Gebarentaal, een taal die nog steeds op erkenning wacht.
Flora & Fauna
Nederland is beroemd om zijn bloemen. De tulp is de nationale bloem, verder worden er o.a. gladiolen, krokussen, hyacinten en narcissen gekweekt. In de Betuwe vind je veel appel- en perenbomen. Ongeveer 8% van Nederland bestaat uit bossen. Veel voorkomende boomsoorten zijn berk, beuk, den en eik.
De fauna in Nederland is niet heel bijzonder. Je ziet overal kleine zoogdieren zoals eekhoorns, herten, dassen, vossen en wilde zwijnen. Ook eenden, zwanen, ganzen, buizerds en torenvalken leven in Nederland.
Geschiedenis
Rond 5300 v. Chr. begon het neolithicum met de eerste landbouwers die naar het gebied kwamen, zoals te zien is aan grafvondsten en sporen van boerderijen in Zuid-Limburg. Zij behoorden tot de Lineaire Bandkeramiek en namen o.a. graan, linzen en erwten mee. Deze cultuur kon zich niet uitbreiden naar de rest van 'Nederland' omdat ze nog geen ploeg kenden om de kleigronden mee te bewerken. Bovendien was Nederland een heel geschikt gebied voor jagers. Ten westen van de huidige provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe was Nederland één grote moerasdelta doorsneden door talloze beken, meertjes en veengebieden.
Voor de ontwikkeling van het moderne Nederland zijn met name twee historische tijdvakken sterk bepalend geweest. De eerste was de Gouden Eeuw, beginnend met en dus inclusief de Tachtigjarige Oorlog van 1568 tot 1648.
In de 19e eeuw vonden grote veranderingen plaats, om te beginnen op staatkundig en politiek vlak. Na de Franse tijd werd Nederland in 1815 een deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als constitutionele monarchie onder koning Willem I.
Offerteformulier
Links
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Nederland?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.