Maastricht
Maastricht ligt in het zuiden van Nederland, in de provincie Limburg. Maastricht behoort naast Nijmegen en Voorburg tot de steden die zich de oudste stad van Nederland noemen. Al meer dan 500 jaar voor het begin van de huidige jaartelling was er een Keltische nederzetting bij een doorwaadbare plaats in de Maas. Aan het begin van onze jaartelling breidde het Romeinse Rijk zich vanuit het zuiden uit tot de lijn Nijmegen, Utrecht, Katwijk. Maastricht heeft enige eeuwen onder invloed gestaan van de Romeinen totdat het Romeinse Rijk ineen stortte. Qua steden met extra rechten zijn er in de Romeinse tijd overigens slechts officiële twee steden geweest (gelegen in het huidige Voorburg en Nijmegen). Maastricht is dit nooit geweest. De Latijnse naam van Maastricht (Mosa Trajectum of Trajectum ad Mosam), betekent 'doorwaadbare plaats in de Maas'. In eerste instantie bestond deze nederzetting uit twee delen, aan elke kant van de Maas een; (het huidige centrum op de westoever en het huidige Wyck op de oostoever). Nadat de Romeinen een brug gebouwd hadden, die deze twee delen verbond, kon de rivier ongeacht de waterstand overgestoken worden. Deze eerste brug bevond zich tegenover de huidige Eksterstraat en heeft meer dan duizend jaren dienst gedaan. Nadat zij was ingestort, is ze in de 13e eeuw vervangen door de huidige Sint Servaasbrug. Begin 19e eeuw ontwikkelde Maastricht zich (in het kielzog van Wallonië) tot een van Nederlands vooraanstaande industriesteden. Het bekendste plein in Maastricht is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de Heilige Servatius, de patroonheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een echte studentenstad.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Maastricht (Nederland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Maastricht
Het Vrijthof (Maastricht)
Het Vrijthof is het grootste en bekendste plein van Maastricht. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden zoals de (deels) Romaanse Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, de oude militaire Hoofdwacht, het Spaans Gouvernement (nu: museum) en het Generaalshuis (nu: Theater aan het Vrijthof). Daarnaast kun je er ook lekker genieten van een drankje op een van de vele caféterrassen of de leuke evenementen bezoeken die er regelmatig georganiseerd worden. Onder het Vrijthof bevindt zich een parkeergarage voor auto's en fietsen.
Onze Lieve Vrouweplein (Maastricht)
Het Onze-Lieve-Vrouweplein is een gezellig plein in de binnenstad van Maastricht. Het is vernoemd naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek waarin het Genadebeeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee te vinden is. Rondom het plein vind je veel leuke terrassen en winkelstraten waar je erg goed kunt shoppen.
Sint Pietersberg (Maastricht)
Sint Pietersberg is een bekende bezienswaardigheid van Maastricht met de uitgestrekte onderaardse kalksteengroeves (ten onrechte aangeduid als de grotten), waarvan de Zonneberg en het Noordelijk Gangenstelsel voor toeristen te bezichtigen zijn. Lichtenberg is een ruïne gelegen op de Sint Pietersberg. Het was vroeger een van de weinige hoogteburchten van de Noordelijke Nederlanden. Vanaf de op de berg gelegen toren heeft men een prachtig uitzicht over het Maasdal bij Maastricht.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.
Vervoer
Maastricht beschikt over 2 treinstations. Ook heeft de stad een goed openbaar vervoersysteem. De stad beschikt ook over een transferium om te zorgen dat de auto´s buiten de stad blijven. Je parkeert de auto buiten de stad en wordt op gehaald, vervolgens wordt je afgezet in het stadscentrum.
Geschiedenis
In eerste instantie bestond Maastricht uit twee gedeeltes. Aan iedere kant van de Maas een gedeelte. De Romeinen hebben er een brug gebouwd om de twee plaatsen met elkaar te verbinden, de brug heeft meer dan 1000 jaar dienst gedaan. In de 19e eeuw ontwikkelde Maastricht zich als een van de vooraanstaande industriesteden van Nederland. Dankzij de familie Regout kwam Maastricht als keramiek-stad op de kaart te staan. Maastricht is ook al een paar keer het toneel geweest voor de Eurotop. Op 7 februari 1992 werd hier het Verdrag van Maastricht getekend. Dit was het begin van de Europese Unie en de basis van de Euro.