Spanje

Spanje behoort samen met Portugal tot het Iberisch Schiereiland. De naam Spanje is afgeleid van de Latijnse naam 'Hispania', dat werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland. Het Iberisch Schiereiland bestaat uit Spanje (78%), Portugal (18%), Gibraltar (2%) en Andorra (2%). In het noorden grenst Spanje aan Frankrijk waarbij de Pyreneeën de bekende 'natuurlijke grens' zijn. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, en de eilandengroep de Balearen, gelegen in de Middellandse Zee. Het land bestaat uit zeventien autonome regio's (Comunidades Autónomas) en twee autonome steden (Ceuta en Melilla). Bijna alle regio’s zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies en deze zijn weer onderverdeeld in comarca's. In Spanje vind je onder andere Spaanse Hoogvlakte en bergketens zoals de Sierra Nevada en de Pyreneeën. Spanje grenst aan de Middellandse Zee, aan de Cantabrische Zee en aan de Atlantische Oceaan. Het land is een van de meest belangrijke producenten op het gebied van landbouw in Europa. Zo worden er onder andere citroenen, sinaasappels, olijven, olijfolie, noten, druiven en wijn geproduceerd.
In Spanje vind je veel verschillende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Van een regenachtig vissersdorp in Galicië tot het bruisende uitgaansleven in Madrid. Het land heeft een enorme diversiteit. Over het algemeen geldt voor een vakantie in Spanje: hoe zuidelijker, hoe warmer. In de binnenlanden kan het in de winters erg koud zijn, maar de temperatuur kan hier in de zomer oplopen tot 40°C. Het staat al jaren in de top van vakantielanden voor Nederland. Vooral in de zomervakantie is het land geliefd bij veel landgenoten. Tevens zijn er genoeg mensen die in Spanje overwinteren.

- Officiele naam:
- Reino de Espãna ( Koninkrijk Spanje)
- ISO:
- ES
- Ligging:
- zuid Europa
- Hoofdstad:
- Madrid
- Inwoners:
- +/- 40000000
- Taal:
- spaans
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +0
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 505000 km²
- Beste reistijd:
- mei - oktober
- Hoogseizoen:
- juni - juli
Shopping: zowel 'fijnproevers' als koopjesjagers kunnen tijdens hun vakantie Spanje aan hun trekken komen. Lederwaren, kleding, schoenen e.d. zijn meestal van de laatste mode en verkrijgbaar in een van de vele elegante boetieks. Traditioneel aardewerk en keramiek, zilver, goud en juwelen zijn de moeite waard om hier te kopen. Let er wel op dat het echt is, zodat u niet teveel betaalt.
Winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 14.00uur en van 16.30 tot 20.00uur. In toeristische streken sluiten de winkels 's avonds meestal later en kan men er op zondagmorgen nog wel eens supermarkten e.d. 's ochtends geopend aantreffen.
Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar u zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. In Madrid op de "El Rastro" en in Barcelona op de "Els Encants".
Het voltage is op de meeste plaatsen 220 Volt, incidenteel wordt er nog gebruik gemaakt van 110 Volt.
Nederlandse kranten en tijdschriften zijn de dag van uitgifte of 1 dag later in de meeste toeristengebieden verkrijgbaar.
Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die u overal aan zult treffen.
Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiesta aan de gang (meestal meer dan 1). Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiesta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.
Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiestas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusie. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.
Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.
Zomerfeesten: Het eerste grote fiesta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2de donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiestas gevierd.
Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiestas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicie is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.
Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari)
Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiestas op 17 januari, de dag van St.-Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.-Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiestas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.
Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt,
wordt begraven of verbrand.
Ervaringen
Pagina 1 van 205 met 2041 resultaten
Een mooi uitgestrekt dorp tegen de berghelling aan. Centraal gelegen en niet super toeristisch. Binnen 30 minuten bij het strand van La Cala of bij het vliegveld van Malaga. Authentiek tussen de Spanjaarden in. Supermarkt in het dorp of meerdere in Coin.
- Algemeen 9
- Cultuur 7
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 9
- Ligging 9
valt veel te beleven en prachtig strand,vooral fenals
- Algemeen 8
- Inwoners 4
- Ligging 9
Uitgaansgelegenheden ruim aanwezig. Ontelbare restaurants en geweldig klimaat
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 6
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
We hebben genoten van de zon. Onze eerste excursie was zeer goed. ( via hotel).
- Algemeen 7
- Inwoners 8
- Ligging 7
Almunecar is een niet toeristische plaats aan de kust. Goede OV, riendelijke bevolking, goede winkels, leuke markten. Wisselend aanbod culturele avonden.
- Algemeen 9
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
Benidorm is een aanrader voor minder validen en ouderen,vooral in de wintermaanden, de voetpaden zijn overal aangepast voor rolstoelen of scooters. Ook kan je met een bus de verschillende andere badplaatsen in de buurt zoals bv Albir en Altea bezoeken
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
Alicante is leuk voor een dagje; maar de kleine dorpjes daarboven zijn prachtig. Benissa, Moraira, Javea.
- Algemeen 6
- Inwoners 6
- Ligging 5
Alicante is niet zo mooi als calpe 50km verder. Te veel volk daar veel vuil strand. Glas ook in mijn voet . Tegen calpe elke ochtend strand kuisen
- Algemeen 7
- Uitgaan 6
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 5
- Inwoners 5
- Ligging 8
Heerlijke temperatuur, lekker zonnetje en mañana mañana. Zeker in de koude NL-periode is het hier aangenaam vertoeven!
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het is gewoon zalig er naar toe te gaan
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Spanje
Mezquita (Córdoba)


De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Voor de Reconquista was dit een moskee en daar verwijst de naam nog naar. Mezquita is namelijk Spaans voor moskee. H et historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
La Iglesia de la Encarnación (Marbella)


La Iglesia de la Encarnación is de kerk van St. Maria. De kerk is dan ook volledig aan haar gewijd en aan de stichting van de stad. De kerk is gebouwd in de vorm van een basiliek en is prachtig om te zien, zowel van binnen als van buiten. Zo is er buiten een windwijzer in de vorm van een engel te zien. Ook zijn er verschillende beelden in het gebouw verwerkt. Bij een verblijf in Marbella mag een bezoek aan deze kerk zeker niet ontbreken.
Alcazar de los Reyes Católicos (Córdoba)


Het 'Alcazar de los Reyes Católicos' (de Burcht van de Katholieke Koningen ook wel Alcázar of Córdoba genoemd) is een 15e-eeuws paleis met prachtige tuinen. In de Arabische tuinen vormen planten, bomen, vijvers en fonteinen een mooi geheel. Je vindt dit paleis in het historische centrum van Córdoba, gelegen aan de Guadalquivir.
Vakantiebestemmingen in Spanje
- 1. A Coruña
- 2. Alicante
- 3. Balearen
- 4. Barcelona
- 5. Begur
- 6. Benalmádena
- 7. Benidorm
- 8. Bilbao
- 9. Blanes
- 10. Cádiz
- 11. Calella
- 12. Canarische Eilanden
- 13. Córdoba
- 14. Cuenca
- 15. El Hierro
- 16. Figueres
- 17. Formentera
- 18. Fuengirola
- 19. Fuerteventura
- 20. Gerona
- 21. Gijón
- 22. Gran Canaria
- 23. Granada
- 24. Guadalajara
- 25. Huelva
- 26. Ibiza
- 27. Jerez de la Frontera
- 28. La Gomera
- 29. La Palma
- 30. Lanzarote
- 31. Las Palmas de Gran Canaria
- 32. León
- 33. Lleida
- 34. Lloret de Mar
- 35. Lugo
- 36. Madrid (hoofdstad)
- 37. Málaga
- 38. Malgrat de Mar
- 39. Mallorca
- 40. Marbella
- 41. Menorca
- 42. Mérida
- 43. Murcia
- 44. Nerja
- 45. Oviedo
- 46. Pamplona
- 47. Peñíscola
- 48. Pineda de Mar
- 49. Ronda
- 50. Salamanca
- 51. Salou
- 52. San Sebastián
- 53. Santa Susanna
- 54. Santander
- 55. Santiago de Compostela
- 56. Sevilla
- 57. Sitges
- 58. Tarragona
- 59. Tenerife
- 60. Toledo
- 61. Torremolinos
- 62. Tossa de Mar
- 63. Valencia
- 64. Valladolid
- 65. Zaragoza
Accommodaties
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.
De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro's vaak niet tijdens het ontbijt.
De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.
Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.
Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.
Vervoer
De vliegreis duurt, afhankelijk van de bestemming, gemiddeld 2 tot 3 uur. De vliegreis naar de Canarische Eilanden duurt gemiddeld 4,5 uur. Spanje heeft 105 vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan 33 ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn de luchthaven Barajas in Madrid en de luchthaven van Barcelona.
Vanuit Amsterdam en Eindhoven kan je rechtstreeks per lijndienst of charter vliegen naar een van de vele internationale luchthavens.
Spanje is ook goed te bereiken met de auto. In Spanje gelden over het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland en de bewegwijzering is prime in orde.
Je kunt in Spanje bijna overal een auto huren. Dit is zeker aan te raden. Het rijden met de auto is in Spanje goed te doen.
Je kunt een binnenlandse vlucht nemen in Spanje, bijna alle grote steden hebben een luchthaven.
De kwaliteit van de bus- en treinverbindingen zijn redelijk. Het is afhankelijk van waar je bent en waar je naartoe wilt. In de toeristische gebieden is het goed geregeld en in de afgelegen gebieden zal je niet veel openbaar vervoersmogelijkheden tegenkomen. Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbinding tussen vrijwel alle steden van het land. Momenteel bestaan er 5 hogesnelheidslijnen.
Visum
Voor een vakantie in Spanje dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.
Veiligheid
Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers.
Medische informatie
De gezondheidszorg in Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht.
Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.
Artikelen over eten & drinken in Spanje
Bevolking
De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.
Na de lunch houden veel inwoners, vooral in de zomermaanden, een siësta. De siësta vindt plaats tussen 14.00 uur en 17.00 uur, wanneer de zon op zijn warmst is. Bijna alle winkels sluiten hun deuren. Om 17.00 uur start voor de meeste Spanjaarden het tweede deel van de dag weer. Sommige bedrijven gaan zelfs na de siësta niet meer open en zijn alleen geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur. In de toeristische steden blijven de cafés en de grote supermarkten vaak wel geopend, maar houd er wel rekening mee dat dit lang niet overal het geval is.
Eten doet men gemeenschappelijk: groepen mensen treffen elkaar voor het middageten en het avondeten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er in Spanje relatief gezien meer cafes en restaurants zijn dan in welk ander land ook.
De familie is de basis van de Spaanse maatschappij. Het komt regelmatig voor dat 3 generaties onder 1 dak wonen. Kinderen worden in Spanje aanbeden en daar vloeit uit voort dat er groot belang wordt gehecht aan de opvoeding.
Het katholicisme is nog altijd een factor van belang in de Spaanse samenleving. In winkels, cafes en vrachtwagencabines houden heiligenbeelden de wacht. De kerkelijke feestdagen worden gevierd met talloze traditionele fiëstas.
Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiësta aan de gang. Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiësta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.
Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiëstas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusië. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.
Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.
Zomerfeesten: Het eerste grote fiësta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2e donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiëstas gevierd.
Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiëstas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicië is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.
Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari).
Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiëstas op 17 januari, de dag van St.Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiëstas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.
Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt, wordt begraven of verbrand.
De taal
De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen.
Flora & Fauna
In Spanje heersen veel verschillende soorten klimaten. Hierdoor leven er maar liefst 8.000 verschillende soorten flora in het land. Een groot deel hiervan bestaat uit verschillende soorten orchideeën. In het noorden van Spanje vind je vele loofbossen met eiken, beuken en beren. En de zuidelijkere gebieden vind je juist meer cactussen, palmbomen en pijnbomen. De flora is dus erg divers. De nationale bloem van Spanje is de rode anjer.
In de fauna van Spanje vind je veel Afrikaanse invloeden terug zoals de kameleon, de genetkat en de Egyptische mangoest. Ook de apensoorten de Barbarijse makaak en de magot leven in Spanje. Deze vind je op de apenrots in Gibraltar. Daarnaast leven er verschillende soorten grote zoogdieren in Spanje zoals wolven, wilde katten en wilde zwijnen. Ook heeft Spanje veel verschillende soorten vlinders en vogels.
Geschiedenis
In ongeveer 800.000 v.Chr. leefden de eerste mensen in Spanje, namelijk de jagers en verzamelaars. Dit blijkt uit verschillende rotsschilderingen die er terug te vinden zijn.
Rond 218 v. Chr. kwamen de Romeinen in Spanje en stichtten onder andere steden, theaters en tempels. In deze tijd kwamen drie Romeinse keizers aan de macht. In de vijfde eeuw na Chr. viel het Romeinse Rijk uit elkaar en de Visigoten kwamen aan de macht. Dit duurde niet lang, want de Moren uit Noord-Afrika namen de macht al snel over. De Moren hielden zeven eeuw lang de macht over Spanje.
Tussen 1504 en 1868 kwamen eerst de Habsburgers en daarna de Bourbons aan de macht. Spanje won vele oorlogen waardoor het rijk steeds sterker en groter werd. Dit stortte in toen in de negentiende eeuw Napoleon Bonaparte aan de macht kwam in Frankrijk. Hij nam een groot deel van Europa over, zo ook Spanje.
In 1931 werd Spanje een republiek. Tussen 1936 en 1939 ontstond de Spaanse Burgeroorlog tussen de nationalisten en de regering door instabiliteit in de politiek. In 1939 wonnen de nationalisten maar Franco bleef tot aan het einde van zijn leven dictator in Spanje. Daarna kwam koning Juan Carlos I aan de macht. De Spaanse economie steeg door onder andere het massatoerisme. In 1978 ontstond de democratische grondwet in Spanje en in 1982 werd Spanje een gedecentraliseerde staat met autonome regio's. Spanje werd een democratie en lid van de EU en de NAVO.
Offerteformulier
Links
Spaans Verkeersbureau (EN)
World factbook Spanje (EN)
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Spanje?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.