Spanje
Spanje behoort samen met Portugal tot het Iberisch Schiereiland. De naam Spanje is afgeleid van de Latijnse naam 'Hispania', dat werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland. Het Iberisch Schiereiland bestaat uit Spanje (78%), Portugal (18%), Gibraltar (2%) en Andorra (2%). In het noorden grenst Spanje aan Frankrijk waarbij de Pyreneeën de bekende 'natuurlijke grens' zijn. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, en de eilandengroep de Balearen, gelegen in de Middellandse Zee. Het land bestaat uit zeventien autonome regio's (Comunidades Autónomas) en twee autonome steden (Ceuta en Melilla). Bijna alle regio’s zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies en deze zijn weer onderverdeeld in comarca's. In Spanje vind je onder andere Spaanse Hoogvlakte en bergketens zoals de Sierra Nevada en de Pyreneeën. Spanje grenst aan de Middellandse Zee, aan de Cantabrische Zee en aan de Atlantische Oceaan. Het land is een van de meest belangrijke producenten op het gebied van landbouw in Europa. Zo worden er onder andere citroenen, sinaasappels, olijven, olijfolie, noten, druiven en wijn geproduceerd.
In Spanje vind je veel verschillende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Van een regenachtig vissersdorp in Galicië tot het bruisende uitgaansleven in Madrid. Het land heeft een enorme diversiteit. Over het algemeen geldt voor een vakantie in Spanje: hoe zuidelijker, hoe warmer. In de binnenlanden kan het in de winters erg koud zijn, maar de temperatuur kan hier in de zomer oplopen tot 40°C. Het staat al jaren in de top van vakantielanden voor Nederland. Vooral in de zomervakantie is het land geliefd bij veel landgenoten. Tevens zijn er genoeg mensen die in Spanje overwinteren.
- Officiele naam:
- Reino de Espãna ( Koninkrijk Spanje)
- ISO:
- ES
- Ligging:
- zuid Europa
- Hoofdstad:
- Madrid
- Inwoners:
- +/- 40000000
- Taal:
- spaans
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +0
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 505000 km²
- Beste reistijd:
- mei - oktober
- Hoogseizoen:
- juni - juli
Shopping: zowel 'fijnproevers' als koopjesjagers kunnen tijdens hun vakantie Spanje aan hun trekken komen. Lederwaren, kleding, schoenen e.d. zijn meestal van de laatste mode en verkrijgbaar in een van de vele elegante boetieks. Traditioneel aardewerk en keramiek, zilver, goud en juwelen zijn de moeite waard om hier te kopen. Let er wel op dat het echt is, zodat u niet teveel betaalt.
Winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 14.00uur en van 16.30 tot 20.00uur. In toeristische streken sluiten de winkels 's avonds meestal later en kan men er op zondagmorgen nog wel eens supermarkten e.d. 's ochtends geopend aantreffen.
Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar u zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. In Madrid op de "El Rastro" en in Barcelona op de "Els Encants".
Het voltage is op de meeste plaatsen 220 Volt, incidenteel wordt er nog gebruik gemaakt van 110 Volt.
Nederlandse kranten en tijdschriften zijn de dag van uitgifte of 1 dag later in de meeste toeristengebieden verkrijgbaar.
Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die u overal aan zult treffen.
Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiesta aan de gang (meestal meer dan 1). Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiesta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.
Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiestas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusie. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.
Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.
Zomerfeesten: Het eerste grote fiesta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2de donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiestas gevierd.
Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiestas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicie is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.
Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari)
Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiestas op 17 januari, de dag van St.-Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.-Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiestas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.
Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt,
wordt begraven of verbrand.
Ervaringen
Pagina 1 van 204 met 2033 resultaten
Heerlijke temperatuur, lekker zonnetje en mañana mañana. Zeker in de koude NL-periode is het hier aangenaam vertoeven!
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het is gewoon zalig er naar toe te gaan
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Zeer goed , al 45 jaar is Spanje mijn reisbestemming , wel Alicante en omgeving , verblijfplaats ALTEA
- Algemeen 8
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Kom al jaren in Benidorm .het strand en boulevard is super gezellig. Er is voor iedereen wat te beleven in en rond Benidorm ( AQALANDIA- TERRE-MITTA- BENIDORM PALACE) Vlakbij heb je Calpe Denia de Watervallen van Algar ( Prachtig) Benidorm is voor jong en oud.
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Als de zon schijnt ben ik altijd al blij
- Algemeen 10
- Uitgaan 4
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Prachtige omgeving!
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 7
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 10
- Ligging 9
Hotel was prima en Benidorm was ook goed hebben het goed gehad
- Algemeen 7
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 7
Salou is een mooie badplaats met mooie stranden , winkels en restaurants.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 10
Hotel was prima en Benidorm was ook goed hebben het goed gehad
- Algemeen 7
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 7
Tot plek voor leuke vakantie (Playa del Inglés), fijn klimaat
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Spanje
Plaza del Romea (Murcia)
De Plaza del Romea is samen met het theater die hetzelfde genoemd wordt omgeven door allerlei stamcafés. Dit is de plek waar het belangrijkste theater in de stad te vinden is. Het een een breed plein en perfect om over te wandelen of te spelen met kinderen. Er komen geen auto's op het plein. Naast cafés zijn er ook veel winkels en leuke restaurants te vinden.
Museo de Navarra (Pamplona)
In een voormalig 16e-eeuws ziekenhuis is Museo de Navarra gevestigd. In dit boeiende museum met vier verdiepingen vind je o.a. muurschilderingen, Romeinse mozaïeken, islamitische kunst en schilderijen. Een van de topstukken is het 'Portret van de markies van San Adrián' van Francisco de Goya.
Plaza de los Toros (Pamplona)
Pamplona is onlosmakelijk verbonden met stierenvechten. Je vindt er dan ook een grote arena (Plaza de los Toros) in de stad die plaats biedt aan 19.720 toeschouwers. Daarmee is het de vierde grootste arena ter wereld. Tijdens sanfermines is elke plaats hier bezet als de stieren via de Calle Estafeta de arena worden ingedreven. Voor de arena staat een niet te missen standbeeld van Hemingway.
Plaza de las Flores (Murcia)
De Plaza de las Flores is een van de meest drukbezochte plekken van de stad. Eromheen vind je allerlei leuke winkels, restaurants en cafés.
Romeins theater van Mérida (Mérida)
Het Romeinse theater van Mérida staat in het oude Emerita Augusta en deze nederzetting werd in 25 voor Christus door keizer Augustus gesticht. Het groeide uit tot een belangrijke stad. Daarnaast werd het de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. Het theater is diverse keren verbouwd, onder andere in de tijd van Constantijn de Grote. Het theater werd toen verfraaid en er werd een straat omheen aangelegd. Er werden diverse theatervoorstellingen gehouden die in de tijd van het opkomende christendom als onzedelijk werden beschouwd. Het verviel daardoor in de eeuwen daarna en raakte bedekt onder de aarde. Tot op een gegeven moment alleen de delen van de zeven tribunes nog boven de grond uitstaken.
Universiteit van Murcia (Murcia)
De universiteit van Murcia is de oudste van de drie universiteiten die in de stad te vinden zijn. De school is in een 16e-eeuws klooster gebouwd en heeft een mooi claustrum van twee verdiepingen van marmeren zuilen. De universiteit is nog altijd actief en kan zo'n 38.000 studenten onderwijzen.
Romea Theater (Murcia)
Het Romea theater (Teatro Romea) van Murcia komt uit de 19e eeuw en is gebouwd door Manuel Molina. Nadat er twee keer brand was uitgebroken in het pand in 1877 en 1899, is het door Justo Millán gerenoveerd. Binnen vind je er schilderijen van Medina Vera, Latorre en Meseguer. Het theater is vernoemd naar de acteur Julian Romea, die lokaal beroemd was.
Museo Nacional del Arte Romano (Mérida)
Het Museo Nacional de Arte Romano geeft inzicht in de denk- en levenswijze van de Romeinse beschaving. Het werd ter ere van de 2000e verjaardag van de stad opgericht en gebouwd tussen 1980 en 1986. Op 19 september 1986 werd het museum geopend in het bijzijn van de president van Italië en de Spaanse koning. Op deze manier wilden zij de van de Romeinse stad Mérida met Rome in herinnering brengen. Het museum vind je naast het amiftheater en het Romeins theater.
Amfitheater van Mérida (Mérida)
Het Amfitheater van Mérida, waar o.a. gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren werden gehouden, is gelegen aast het Romeinse theater van de stad. Het werd gebouwd in de 8e eeuw voor Christus onder het bewind van Augustus. Het amfitheater had drie ringen waarvan alleen de onderste tegenwoordig nog bewaard gebleven is. In het theater konden ongeveer 16.000 toeschouwers. waarbij de onderste rijen voor de mensen uit de hogere klasse bedoeld waren. Het amfitheater staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Puente Viejo (Ronda)
Puente Viejo is een grote brug over de diepe kloof Tajo Ronda. De stenen brug is erg oud: deze werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft aan de westzijde een poort die uit dezelfde tijd stamt, de Arco de Felipe V. Puente Viejo betekent "oude brug".
Puente Nuevo (Ronda)
De Puento Nuevo is de brug op hoogte van 98 meter over de kloof Tajo de Ronda van 120 meter diep. Met de bouw van de brug werd begonnen in 1751 en deze werd afgerond in 1793. Tijdens de bouw van de brug zijn veel bouwvakkers overleden. Boven in de brug zijn nog ruimtes die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden gebruikt als gevangenis en martelkamer, waarbij mensen tenslotte uit het raam werden gegooid.
San Julián de los Prados (Oviedo)
San Julián de los Prados, ook wel bekend onder de naam Santullano, was tot de 11e eeuw de grootste christelijke constructie in Spanje. Van de drie preromaanse kerken die er nog te vinden zijn in Oviedo is dit wel nog steeds de grootste. De kerk heeft een lengte van 30 meter en een breedte van 25 meter. De kerk werd ooit gemaakt in de 9e eeuw en ligt net iets buiten het centrum.
Plaza de Toros (Ronda)
De Plaza de Toros, Ronda, is de oudste stierenvechtarena van Spanje en daarbij ook een van de meest gewaardeerde. De arena heeft twee lagen zitplaatsen met vijf rijen verhoogd en in totaal 136 pijlers met 68 bogen. De bouw van de Plaza de Toros in Ronda begon in 1779 en eindigde in 1785. Het bouwwerk is ontworpen door de architect Martin de Aldehuela. Er is ook een museum bij de arena.
Plaza de Alfonso II El Costo (Oviedo)
Het meest bekende plein van de stad Oviedo is Plaza de Alfonso II El Costo. Het is mede zo bekend doordat de kathedraal aan dit plein ligt, waardoor het ook wel bekend staat als Plaza de la Cathedral. Er liggen daarnaast vele mooie gebouwen aan het plein, met onder andere statige paleisjes en een van de oudste gebouwen van de stad. Het fraaie Casa de la Rua, uit de 15e eeuw, heeft een mooi plekje aan het plein.
De Kathedraal van Oviedo (Oviedo)
De Kathedraal van Oviedo werd gebouwd in de 16e eeuw en bewaart in zijn interieur één van de schatkamers van het Christendom, de Heilige Kamer, waar relikwieën, de Arca Santa, het Cruz de los Ángeles en het Cruz de la Victoria worden vereerd. De kathedraal werd ooit gebouw in opdracht van de toenmalige koning Alfonso II van Asturië.
Kathedraal van Santiago de Compostela (Santiago de Compostela)
De Kathedraal van Santiago de Compostela wordt beschouwd als een van de grootste heiligdom van het hele christendom. Binnenin de kerk zal je verschillende bezienswaardigheden vinden als de crypte waar de overblijfselen van Jacobus onder het hoogaltaar zouden liggen. Tussen de twee grote torens aan de voorgevel van de kerk is dan ook het beeld van apostel Jakobus te zien. Er is in de kerk tevens een enorm wierookvat te vinden van wel anderhalve meter hoog.
Casa de los Botines (León)
De Casa de los Botines is een neogotisch gebouw dat is ontworpen door de beroemde architect Gaudi. Het gebouw dient als hoofdkwartier van de lokale spaarbank, Caja España. Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen, een zolder en een kelder.
Mercado de Abastos de Santiago (Santiago de Compostela)
Markt van Abastos is een van de vijf grootste markten van Spanje en wordt dagelijks gehouden. De markt wordt veel bezocht door de toeristen, maar ook door de locals. De markt vind je bij de San Fiz de Solovio kerk en staat hier al sinds 1941. Het is een levensmiddelenmarkt waar onder andere veel vis wordt verkocht. Daarnaast staat de markt bekend om zijn beroemde en populaire kaas genaamd Queso gallego de Tetilla. De kaas komt echt uit deze streek, is betaalbaar een heeft een hele eigen vorm en smaak.
San Martín Pinario (Santiago de Compostela)
San Martín Pinario is een voormalig klooster wat dateert uit de 18e eeuw en is in een barokke stijl gebouwd. Vanaf het bordes van het klooster heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal. Je ziet hier goed de twee torens van de voorgevel, de klokkentoren en de koepel. Boven de poort van het klooster zie je een sculptuur die san Martin de Tours uitbeeld. Hij deelt zijn mantel met de armen. Tegenwoordig bestaat het klooster uit een hotel, een museum en een kerk.
Palacio de la Magdalena (Santander)
Palacio de Magdalena is gelegen op het schiereiland Magdalena, in het hart van een prachtig park met hele mooie wandelpaden. Het paleis was een geschenk van de stad Santander aan koning Alfonso XIII om het te gebruiken als zomerverblijf. Later werd het door de republikeinse regering omgezet tot zetel van de Internationale Zomer Universiteit wat het vandaag de dag nog is.
Bibliotheek Menéndez Pelayo (Santander)
Bibliotheek Menéndez Pelayo is gelegen op Rubio No. 4. Het werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en uitgeroepen tot historisch-artistiek monument in 1982. Echt een aanrader als je in Santander bent.
León Kathedraal (León)
Het belangrijkste herkenningspunt van León is de León Kathedraal. Op deze plek waren eerst Romeinse baden gebouwd, maar koning Ordoño II besloot het om te bouwen tot een paleis. De bouw van de kathedraal eindigde officieel in de 16e eeuw. Het gebouw heeft twee hoge torens en bijna 1.800 vierkante meter aan glas-in-lood ramen. Het museum van de kathedraal is ook zeker een bezoekje waard.
Museu de La Villa Vella (Tossa de Mar)
Museu de La Villa Vella in Tossa de Mar is een museum met nationale en internationale collecties op het gebied van kunst en archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. Hedendaagse schilderijen en mooie sculpturen vind je er ook, daarnaast is het werk van de Frabse schilder Marc Chagal, en tevens in Tossa de Mar woonde, er ook te vinden.
Marineland Catalunya (Tossa de Mar)
Marineland is een waterpark dat net buiten Malrgat de Mar ligt en vanuit Tossa de Mar goed te bezoeken is. het is een combinatie van een zeedierentuin met een waterpark. Zo kan je er vele waterglijbanen en zwembaden vinden. In het dierenpark kan je diverse waterdieren zien als dolfijnen en kan je ze tevens ook dieren voeren. Marineland is een leuk park voor zowel jong als oud.
Basiliek van San Isidoro (León)
De christelijke Basiliek van San Isidoro komt uit de 10e eeuw. Oorspronkelijk was de klooster gewijd aan San Pelayo. Isidore was de aartsbisschop van Sevilla. Zijn relieken zijn meegenomen naar León en zijn tombe trekt erg veel bezoekers. Op de gevel van de basiliek zie je een beeld van Isidore, gekleed als Santiago Matamoros. In de kerk vind je veel romaanse muurschilderingen.
Kasteel van Tossa de Mar (Tossa de Mar)
Het kasteel van Tossa de Mar is gebouw tussen de 12e en de 14e eeuw en is in eerste instantie gebouw om het vissersdorp beter te beschermen tegen piraten. Tevens werd de hele stad ommuurd. Een deel van deze muren zijn nog steeds te bewonderen in de stad. Van het kasteel is niet meer over dan enkele ruïnes, wel zijn er nog enkele torens in zeer goede staat te bezichtigen, die nog steeds bezichtigd kunnen worden. Vanuit Tossa de Mar is het kasteel goed te bezichtigen. De laatste originele functie die het kasteel had was de functie als vuurtoren.
Cova des Coloms (Menorca)
De Cova des Coloms is de grootste grot van Menorca, gelegen in het zuiden van het eiland. Het ligt in de Barranc de Binigaus kloof. Deze grot heeft als bijnaam "de kathedraal" door de vorm van de grot. De grot is op het hoogste punt 24 meter hoog, gemiddeld 15 meter hoog en 110 meter lang. Je kunt hier veel vleermuizen tegenkomen. Als je de grot wilt bezoeken, kun je het best te voet vanuit de plaats Es Migjorn Gran gaan.
Cala Galdana (Menorca)
Cala Galdana is de grootste baai van Menorca, gelegen in het zuiden van het eiland. In deze badplaats is van alles te doen. Je kunt er watersporten beoefenen, winkelen en een lekker hapje eten. Lig je toch liever aan het strand? Niet ver gelegen van Cala Galdana ligt Cala Macarella, het mooiste strand van Menorca. Dit strand is omgeven door groene heuvels en heeft helderblauw water waar je heerlijk in kunt zwemmen.
Playa de Santiago (La Gomera)
Playa de Santiago is het enige vakantieoord van het eiland. Het oude vissersdorpje ligt in een prachtig gebied in het zonnige zuiden van het eiland. Massatoerisme vind je hier nog niet, waardoor toeristen nog kunnen genieten van de rust. Het centrum van het plaatsje is Plaza del Carmen. Hier begint ook een promenade, wat een favoriete ontmoetingsplek is onder de locals. De promenade loopt door tot aan de haven.
Monte Toro (Menorca)
Monte Toro (ook wel El Toro genoemd) is de hoogste berg van het eiland Menorca. De berg is zo'n 350 meter hoog en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het gehele eiland. Hier vind je ook het Santuario de Toro, een klooster en pelgrimsoord gebouwd in 1670. Bij het klooster staat een groot beeld van Christus ter nagedachtenis aan alle Menorcanen die zijn gestorven tijdens de oorlog in Marokko begin van de 20e eeuw.
Cuevas del Drach (Mallorca)
Bij het mooie plaatsje Porto Cristo liggen de Cuevas del Drach. Deze grotten hebben een maximale diepte van 25 meter. Het zijn in totaal vier grotten: Black Cave, White Cave, Cave of Luis Salvador en Cave of the French. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden. In de grotten bevindt zich ook een groot ondergronds meer, Lake Martel. Cuevas del Drach is vertaald naar het Nederlands "grotten van de draak".
Nationaal Park Garanjonay (La Gomera)
Nationaal Park Garanjonay staat bekend om de beroemde laurierbossen. Door het park zijn mooie wandelingen te maken. Het is bovendien toegankelijk door middel van vele ingangen. Er zijn daarnaast goede wegen die het park doorkruisen. De bossen zijn uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO. De laurierachtige bossen staan bekend om de diepgroene kleur en waren miljoenen jaren geleden in overvloed aanwezig op het eiland. Tegenwoordig is dit op nog een paar plekken te vinden ter wereld. La Gomera is er daar een van. Naast de mooie bossen zijn er ook ravijnen, bergruggen en beken te vinden.
Torre del Conde (La Gomera)
De karakteristieke Torre del Conde in San Sebastián is een vesting met een eeuwenoude geschiedenis. De vesting stamt uit de 15e eeuw en is een Spaans fort. De functie van het fort was voonamelijk de vertegenwoordiging van de feodale macht. De ligging is naast de haven van de stad. Het enige wat tegenwoordig nog over is van het gebouw zijn de torens. De vesting is het symbool voor de stad en tevens ook voor La Gomera geworden.
Catedral de Santa María de Lugo (Lugo)
De Saint Mary's Cathedral (Galicisch: Catedral de Santa María), staat beter bekend als Lugo kathedraal. Het is een rooms-katholieke kathedraal, gebouwd vanaf het begin van de 12e eeuw. De bouw werd begonnen in Romaanse stijl, tijdens de bouw kreeg het gotische, barokke en neoclassicistische elementen. Een bezoekje aan de kerk is zeker aan te raden, naast dat het een mooi gebouw van buiten is, is het ook van binnen erg mooi.
Romeinse muur van Lugo (Lugo)
De Romeinse muur van Lugo stamt uit de 3e eeuw na Christus en is nog voor een groot deel intact. De muur heeft een lengte van meer dan 2 kilometer en omringt het historische centrum van de stad. Sinds 2000 staat de muur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoekers kunnen over muur heen lopen, daarnaast is er ook een bezoekerscentrum waar je meer over de muur te weten kan komen.
Provinciaal museum (Lugo)
Het provinciaal museum is een interessant museum dat gebouwd is in 1957. Het museum bevat interessante Romeinse en pre-Romeinse voorwerpen, stukken uit het primitief christendom, etnografische tentoonstellingen en schilderijencollecties. Daarnaast is er ook een afdeling over de Galicische kunst (schilderkunst, beeldhouwkunst, de beroemde Galicische keramiek van Sargadelos, edelsmeedkunst.
Kathedraal La Seu (Mallorca)
De Kathedraal La Seu is het mooiste gebouw van Mallorca. Het is gebouwd tussen de 13e en 17e eeuw ter ere van de heilige Maagd Maria. Wat deze kathedraal zo bijzonder maakt, is dat je de reflectie van de kathedraal in de vijver van het Parc de la Mar kunt zien. Dat geeft een prachtig gezicht. De beroemde architect Gaudi heeft het interieur van de kathedraal in het begin van de 20e eeuw gerenoveerd, waardoor er kleurige elementen in de kathedraal terug te vinden zijn.
Cap de Formentor (Mallorca)
Helemaal in het meest noordelijke puntje van het eiland Mallorca vind je de klif Cap de Formentor. Dit zijn grote rotsachtige bergen die wel tot 400 meter boven het water uit stijgen. Verder staat er een prachtige vuurtoren uit 1892 op de top die je kunt bezoeken. Vanaf de baai Cala Pi de la Posade vertrekken verschillende excursies naar de klif. Er is een luxe hotel gelegen vlak bij Cap de Formentor waar beroemdheden vaak verblijven. Ook vind je er mooie zandstranden waar je heerlijk aan kunt relaxen en een duik kunt nemen in de zee.
Columbretes Eilanden (Peñíscola)
De Columbretes Eilanden is een eilandengroep die bestaat uit vier groepen van kleine eilandjes en rotsen van vulkanische oorsprong en ligt zo'n 35 kilometer voor de kust van Peñiscola. De vier groepen eilanden zijn Carallot, Ferrera, Grossa en Foradada en elke groep is naar zijn grootste eiland genoemd. Rondom de eilanden is de zeebodem uiterst rijk en de toegang tot dit gebied is beperkt om op die manier dit bijzondere natuurlijke ecosysteem zo goed mogelijk te beschermen.
Het Sierra de Irta (Peñíscola)
Het Sierra de Irta natuurpark ligt ten zuiden van de stad en strekt zich uit tot aan Alcossebre. Het is een ruige en rotsachtige omgeving waar de bergen tot aan de zee reiken en hoge kliffen die op die manier kleine verlaten baaien met mooie stranden vormen. Het is een schitterend natuurgebied waar van allerlei wild en vele trekvogels leven. Daarnaast stikt het er van de archeologische vindplaatsen en kasteelruïnes. Door het gebied lopen diverse goed gemarkeerde wandel- en mountainbike routes.
Het Museu de la Mar (Peñíscola)
Het Museu de la Mar (Maritiem Museum): dit museum is opgericht voor het behoud, de verspreiding en de bescherming van het cultureel erfgoed. In dit museum is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten, modellen van schepen, documenten, afbeeldingen en mooie aquaria te zien. Bij een bezoek aan dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Peñiscola en vooral ook over de visserij hier.
Castell del Papa Luna (Peñíscola)
Het Castell del Papa Luna: dit beroemde fort, dat in de 14e eeuw door de Tempeliers op de ruïnes van een oude Arabische citadel werd gebouwd, is de grootste culturele en toeristische trekpleister van Peñiscola. Het is ook niet voor niets verklaard tot Nationaal Historisch Artistiek monument. De naam Papa Luna verwijst naar Pedro Martínez de Luna; de man die tijdens de kerkelijk afscheiding tegenpaus was. Hij moest het echter afleggen tegen de toenmalige paus in Rome. In 1411 vestigde hij zich in Peñiscola en maakte van het kasteel een bisschopspaleis.
Dagje naar Barcelona (Sitges)
Barcelona ligt ongeveer 40 km van Sitges, een ideaal daguitstapje dus. Barcelona is een echt winkelparadijs. Maar wil je liever iets cultureels gaan doen kan dat natuurlijk ook. Zo kun je naar de Sagrada Familia, houd er wel rekening mee dat als je de kerk van binnen wilt bezichtigen er een lange rij staat. Het Parc Güell is een bezoekje waard. De grote salamander aan het begin van het park is erg populair. Maar natuurlijk kun je ook een rondleiding krijgen in het stadion van FC Barcelona, Camp Nou. Het middelpunt van Barcelona is toch wel Plaza Catalunya. Vanaf daar kun je via de Ramblas naar de haven lopen. Eigenlijk is Barcelona één groot openluchtmuseum.
Madurodam van Catalana (Sitges)
Ongeveer 50 km van Sitges ligt de plaats Torrelles de Llobregat. In Torrelles de Llobregat kun je monumenten en historische bezienswaardigheden van de regio Catalana bezichtigen in het klein. De familie Ercilla richtte in 1983 Madurodam op. In het park kun je ook een picknickplaats, restaurant, een trein, amfitheater en een speeltuin vinden.
Museu Cau Ferrat in Sitges (Sitges)
Het Cau Ferrat museum was oorspronkelijk een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, het herbergt een aantal prachtige werkstukken. Schilderijen en gesmeed ijzerwerk van El Greco en Santiago Rusñiol zijn te bewonderen in het museum. Cau Ferrat was het huis van kunstenaar en schrijver Rusiñol. Zijn successen als dichter en toneelschrijver wierpen vruchten af en hij was een van de meest invloedrijke personen tijdens het modernisme in de Catalaanse regio. De Amerikaan Charles Deering had Palau Maricel gebouwd om zijn eigen kunstcollectie te bewaren, het was bijna een exacte kopie van Cau Ferrat. Toen Charles Deering terug ging naar Amerika werd zijn hele huis leeggehaald. Tot op de dag van vandaag wordt het huis van Charles Deering gebruikt voor recepties en andere evenementen. Een bezoek aan Cau Ferrat is zeker een bezoek waard, met name om het werk van El Greco te zien.
Santa Maria kathedraal (Tarragona)
De Moren hebben Tarragona eeuwenlang bezet gehouden. Toen de stad in 1220 werd veroverd door Raymond Berenguer IV, de graaf van Barcelona, woonden er erg weinig mensen in de stad. In deze tijd werd Tarragona hersteld, dit leidde tot de bouw van de kathedraal. De Santa Maria kathedraal is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. Bij de zaal links voor de kloostergang staat een stuk originele Romeinse muur. Ook in museumzaal I is een nog een grote raam van Romeinse oorsprong.
De kathedraal van Tarragona heet eigenlijk de Santa Maria kathedraal. In de 12e eeuw verzamelde bisschop Cervello van Tarragona geld in voor de bouw van de kathedraal. Hij stierf in 1171, toen begon de bouw. De kathedraal werd gebouwd als een Romaans gebouw uit de 12e eeuw, maar werd in de 14e eeuw van stijl veranderd. De kathedraal werd gebruikt vanaf 1331. Bij de voorgevel is een groot roosvenster te zien. De vleugels van de kathedraal zijn in Romaanse stijl. Bij de hoofdingang staat het beeld van de Maagd Maria. Bij de kathedraal is een prachtig klooster in de Romaanse stijl en gotische stijl. Er is een Bisschoppelijk Museum. Het museum is te vinden in de oude slaapzaal van de monniken. De kapittelzaal heeft een grote verzameling van grafstenen, beeldhouwwerken, kerkelijke kunst, goudwerk, stenen beelden, keramiek, Romeinse kunst, smeedijzeren werk, mozaïeken en altaarstukken. De kathedraal staat op het hoogste punt van de stad.
Gaudí Centre Reus (Tarragona)
Het Gaudí Centre in Reus, op ongeveer 15 km van Tarragona, is een eerbetoon aan de meest beroemde architect van de stad. Het centrum houdt zich bezig met het leven en het werk van Gaudí. In het Gaudí Centre leer je de geheimen van de genie Gaudí. Je krijgt hier beter begrip voor de belangrijkste werken van Gaudí. Maar ook al ben je bekend met zijn werken, er is nog genoeg te ontdekken. In Reus groeide de wereldberoemde architect Antoni Gaudí op en ging hier naar school voordat hij naar Barcelona vertrok.
In 1933 werd er een museum opgericht en werd er een zaal gereserveerd speciaal voor Gaudí. Later is er een apart centrum voor Gaudí gekomen. De architect Doménec Sugranyes schonk papieren en persoonlijke bezittingen van Gaudí. Op 7 juni 1926 was Gaudí op weg om mooie dingen te doen met zijn collega's, maar een tram reed hem aan. Hij overleed op 10 juni 1926. Zijn leven was tot een tragisch einde gekomen maar zijn werk leeft nu nog voort.
Grotten van Nerja (Nerja)
Wil je een leuk dagje uit vanuit Nerja, dan zijn de grotten van Nerja een aanrader. Deze grotten strekken zich uit over bijna 5 kilometer en behoren tot een van de belangrijkste toeristische attracties van heel Andalusië. De grotten werden ontdekt op 12 januari 1959 door een groep speleologen, die binnenkwamen via La Mina. Dit vormt nu een van de twee natuurlijke ingangen van de grot. Een derde ingang werd gemaakt in 1960 om een gemakkelijke toegang voor toeristen mogelijk te maken. De grotten zijn verdeeld in twee delen, bekend als Nerja I en Nerja II. Nerja I is geopend voor publiek en heeft een relatief gemakkelijke toegang via een trap en betonnen paden. Nerja II, welke niet open is voor het publiek is, bestaat uit de bovenste galerij ontdekt in 1960 en de nieuwe galerij die in 1969 ontdekt is.
Balcón de Europa (Nerja)
Het Balcón de Europa ligt in het centrum van Nerja. Vanaf deze promenade heb je een mooi uitzicht op de kust met de baaien en stranden. Het trekt veel toeristen, als mede kunstenaars die er geld verdienen. Oorspronkelijk werd het gebouwd rond 1487 in de plaats van een voormalig 9e-eeuws kasteel. Aan de zijkanten staan twee oude kanonnen, die aangeven dat het uitzichtpunt een verdedigingsfort betrof. Het fort is afgebroken door Spanjaarden, omdat zij bang waren dat het in handen van Napoleon zou vallen. Op het Balcón de Europa staat ook een standbeeld van Koning Alfonso XII. Hij zou diegene zijn die de naam 'Balcón de Europa' heeft gegeven.
Masca (Tenerife)
Het piratendorp Masca igt ten noordwesten aan de voet van de Tenobergen en is een populaire excursie op Tenerife. De meeste bezoekers combineren het prachtige uitzicht met een afdaling waarbij je wandelend een hoogteverschil van zo’n 600 meter overbrugt. De kleine baai van Masca aan de kust heeft de reputatie ooit een toevluchtsoord geweest te zijn voor piraten en ligt op ongeveer drie uur lopen vanaf het dorp door een prachtig landschap.
Pico del Teide (Tenerife)
De top van vulkaan El Teide is met 3.718 meter het hoogste punt van heel Spanje. Hoewel deze vulkaan officieel slapend is sluiten experts niet uit dat het tot nieuwe uitbarstingen kan komen. Je kunt met een kabellift tot een hoogte komen van 3.550 meter (mits de lift vanwege harde wind niet gesloten is), wie tot de krater wil komen op een hoogte van 3.718 meter heeft daarvoor een speciale vergunning nodig die je vooraf dient te regelen. Het omringende gebied is een nationaal park met een grote variatie aan landschappen. In het westen tref je o.a. gitzwart vulkaangesteente aan en meteen ten oosten van de top van de vulkaan zie je landschappen die door zwavel op zo’n manier groen gekleurd zijn dat je je op een andere planeet waant.
Plaza de España (Sevilla)
Plaza de España is het bekendste plein van Sevilla. Rondom het plein staan verschillende historische gebouwen waarvan de meeste in gebruik zijn door de overheid. Rondom het middenplein loopt een strook water, wat het plein een gezellige uitstraling geeft. Door middel van een aantal bruggen is het middenplein verbonden met de gebouwen aan de zijkant. Door zijn overweldigende voorkomen is dit plein regelmatig het decor voor bekende films.
Alcázar van Sevilla (Sevilla)
Alcázar van Sevilla is een historisch, koninklijk paleis en een mooi voorbeeld van de Mudejar architectuur. Nog altijd wordt het koninklijk paleis Alcázar deels gebruikt door de huidige koninklijke familie. De rest is voor het publiek toegankelijk, zo ook de indrukwekkende binnenplaats Patio de las Doncellas en de tuinen. Regelmatig zijn er verschillende exposities te bezichtigen.
Klokkentoren Giralda (Sevilla)
De klokkentoren Giralda is hét symbool van Sevilla en bevindt zich tussen het plein Patio de los Naranjos en de kathedraal Maria de la Sede in. ‘s Avonds wordt de toren verlicht en is dan goed te zien vanuit verschillende plekken in de stad. Er hangen 25 klokken in de toren en via een hellend pad is het mogelijk boven in de toren te genieten van een spectaculair uitzicht over de stad.
Mezquita del Alcázar (Jerez de la Frontera)
Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is het Moorse fort 'Mezquita del Alcázar'. Gebouwd in de 11e eeuw, toen de Moren nog over Spanje heersten. Vooral in de avonduren is het fort een romantische plek. Je kunt er door de prachtig onderhouden tuinen lopen en genieten van de sfeerverlichting die de historische muren nog imposanter maken. Mezquita del Alcázar is in de zomermaanden geopend van 9:30 tot 20:00 uur, de rest van het jaar is het geopend van 9:30 tot 15:00 uur.
Flamenco (Jerez de la Frontera)
Jerez de la Frontera wordt wel de hoofdstad van de Flamenco genoemd. Hoewel heel Andalusië grote Flamenco-artiesten heeft voortgebracht, bevindt zich hier de officiële academie van de Flamenco, het 'Centro de Baile Jerez'. Sla een bezoekje aan een van de Flamenco bars of Flamenco clubs dus niet over als je in deze stad bent. Ook zijn er restaurants waar je tijdens het diner van een Flamencoshow kunt genieten.
Vendimia (Jerez de la Frontera)
Door de uitzonderlijke geografische ligging van Jerez de la Frontera in combinatie met de lokale kalkhoudende bodem en de Palomino druif maken dit `s werelds meest bekende sherry-streek. Ieder jaar in augustus of september wordt er de Vendimia gehouden, een druivenoogstfeest met kermis en markten. Echt een aanrader als je je wilt onderdompelen in de Spaanse cultuur.
Museo Nacional de Escultura (Valladolid)
Museo Nacional de Escultura is het Nationaal Museum voor de Beeldhouwkunst en dit museum is beroemd op internationaal niveau. Het bestaat uit 4 verschillende gebouwen en heeft een toonaangevende collectie op het gebied van religieuze kunst uit vooral de 13e tot 15e eeuw. Je vindt er o.a. prachtige Spaanse beelden uit de 16e en 17e eeuw, werken van o.a. Alonso Berruguette, Juan de Juni en Gregorio Fernández.
Kerk Santa María la Antiguas (Valladolid)
Ten noordwesten van de universiteit vind je de kerk Santa María met een verrassende Romaanse klokkentoren. Dit is de oudste kerk van de stad met een sierlijk interieur. Iets verder staat de Kerk van Las Angustias, waar zich in de zijkapel de beroemde 'Maagd van de messen' bevindt, een beeldhouwwerk van Juan de Juni
Archeologisch Museum (Valladolid)
Het Archeologisch Museum van Valladolid laat buiten archeologische overblijfselen uit de geschiedenis van de Provincie Valladolid ook kunstwerken uit de 18e en 19e eeuw zien, die verwant zijn met de stad. Het museum bevindt zich in Palacio de Fabio Nelli, een fraai renaissance-paleis uit 1594.
Paleis Miramar (San Sebastián)
Het Paleis Miramar is een paleis gebouwd in 1893 in Engelse stijl en heeft een aantal neogotische elementen, ontworpen door de Engelse architect Selden Wornum in opdracht van de Spaanse koninklijke familie. Het is gelegen aan de baai van La Concha (Conchabaai). Er is een park bij, Parque Miramar, van meer dan 30.000 m² groot. Vanaf 1973 is het complex van de gemeente en opengesteld voor bezoekers.
Plaza de la Constitución (San Sebastián)
Het plein Plaza de la Constitución in San Sebastián is het belangrijkste plein van de Oude Stad. Het grote gebouw bij het plein was tot 1940 het stadhuis van San Sebastián. De genummerde balkonnetjes van de gekleurde gebouwen zijn bewaard gebleven uit de tijd dat er nog stiergevechten gehouden werden op het plein. Nu vinden er elk jaar op het plein verschillende belangrijke festiviteiten plaats zoals San Sebastián Day op 20 januari en Saint Thomas's Day op 21 december.
Mount Urgull (San Sebastián)
De berg Urgull is gelegen bij de zee in San Sebastián. Deze berg is 123 meter hoog en op de berg vind je het kasteel de Santa Cruz de la Mota. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de stad, de zee en het omliggend landschap. Het kasteel komt uit de 12 eeuw en was toen enkel nog een toren met een muur. In de 16e eeuw is het kasteel uitgebreid tot wat het nu is. Boven op het kasteel staat het beeld van Christus.
Oude kathedraal (Salamanca)
Salamanca heeft een oude en een nieuwe kathedraal. De oude kathedraal (ook wel Catedral Vieja genoemd) staat tegen de nieuwe kathedraal aan. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw en eindigde in de 14e eeuw en is gebouwd in romaanse en gotische stijl. De kathedraal is opgedragen aan Santa Maria de la Sede. In het gebouw vind je het oudste kerkorgel van Europa en prachtige muurschilderingen. Verder heeft de kathedraal een Byzantijnse koepel.
Nieuwe kathedraal (Salamanca)
Salamanca heeft twee kathedralen: een oude en een nieuwe. De bouw van de nieuwe kathedraal begon in de 16e eeuw en eindigde in de 18e eeuw. De kathedraal is gebouwd in laat-gothische stijl en barokstijl, rechts naast de oude kathedraal. De kathedraal staat bekend om de mooi versierde gevel en is de op één na grootste kathedraal van Spanje.
Museo de Art Nouveau y Art Déco (Salamanca)
In het Museo de Art Nouveau y Art Déco vind je een grote collectie van sculpturen, schilderijen en andere werken in de stijlen art deco en art nouveau. Art Nouveau komt uit eind 19e eeuw en Art Deco uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen. Het gebouw alleen al is al mooi om te zien: het is hoog gelegen en bestaat uit veel glas. Bij het museum is ook een souvenirwinkel en een café om wat te eten of te drinken.
Alcázaba (Málaga)
Het Alcázaba is een vesting wat gebouwd werd door de Moren. Je ziet veel Arabische invloeden uit de tijd van de Moorse overheersing terug zoals Arabische figuren, tekens en verschillende versierde bogen. Ook zijn Romeinse invloeden duidelijk zichtbaar. Vanaf het Alcázaba heb je een mooi uitzicht over de stad. Het fort werd gebouwd tijdens de Hammudidendynastie en is ongetwijfeld een van de bekendste bezienswaardigheden van Málaga.
Castillo de Gibralfaro (Málaga)
De ruïnes van Castillo de Gibralfaro zijn gelegen op de top van een heuvel vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op de stad Málaga. Het kasteel bevindt zich boven het Alcazaba en is door een pad verbonden. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot Fenicische tijden. Het werd als fort gebouwd door de Arabieren in de 14e eeuw om de Alcazaba te beschermen. In feite zijn Castillo de Gibralfaro en La Alcazaba verbonden door een muur. Het Castillo de Gibralfaro werd diverse keren gerenoveerd, waarbij o.a. de moskee is verdwenen.
Ciudad de las Artes y Ciencias (Valencia)
Ciudad de las Artes y Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschap) is een culturele centrum bestaande uit een wetenschapsmuseum, een IMAX-theater, het grootste aquarium van Europa, vele exposities, sportvoorzieningen en parken. De gebouwen zijn ontworpen door de Valenciaan Santiago Calatrava en Félix Candela. Het complex bestaat nu uit zes onderdelen en is erg futuristisch opgezet.
La Tomatina (Valencia)
Het nabijgelegen dorpje Buñol (Bunyol) trekt elk jaar duizenden bezoekers voor 'La Tomatina', een groot tomatengevecht. La Tomatina Festival begon in 1945 als een boze uitbarsting van een groep tieners die een plaatselijke optocht probeerde te verstoren. Het jaar erna besloot dezelfde groep de tomatenstrijd voort te zetten. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar mensen van over de hele wereld naartoe komen.
Watersport (Pineda de Mar)
Je kunt in Pineda de Mar verschillende watersporten beoefenen aan het strand. Er is bijvoorbeeld een duikschool, je kunt er parasailen, kano- en banaanvaren, windsurfen, zeilen, waterskiën en een waterscooter huren. Na de activiteit kun je lekker tot rust komen in een strandtent aan de gezellige boulevard.
Plaza de Melias (Pineda de Mar)
In het centrum van Pineda de Mar vind je de Plaza de Melias. Het plein is heel sfeervol en er zijn veel gezellige terrasjes. In de zomer worden hier af en toe optredens gegeven van bijvoorbeeld een volksdans of iets anders typisch Spaans. Ook op zondagen is er vaak wat te beleven. Elke vrijdag is er een grote markt waar je allerlei leuke dingen kunt kopen.
Casas de Indianos (Begur)
In Begur vind je nu nog de Casas de Indianos, de koloniale huizen die doen herinneren aan de emigratie naar Zuid-Amerika. In de 19e eeuw zochten veel Cataloniërs hun geluk in landen in Zuid-Amerika. Vooral Cuba was populair. Maar toen het land onafhankelijk werd, keerde een deel van de 500 emigranten terug naar Begur. Zij brachten veel geld met zich mee.
Kasteel van Begur (Begur)
Op een heuvel van 200 meter hoog staan de ruïnes van het kasteel van Begur. Deze is gebouwd in de 11e eeuw. Het was geplaatst op een strategische positie om weerstand te kunnen bieden aan de piraterij die vanuit zee de kust van Begur bedreigde. Een korte wandeling door het mooie Begur leid je naar de top van de heuvel, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over Begur en de groene omgeving.
El Greco museum (Toledo)
Het El Greco museum (Museo Del Greco) werd gebouwd op de fundamenten van een oud huis uit de 6e eeuw en een paleis uit een Joodse wijk in Toledo. Het museum ligt dichtbij waar de El Greco woonde. Het museum El Greco bevat werken van Domenikos Theotokoulos, beter bekend als El Greco. Hij produceerde het grootste deel van zijn werk in de stad Toledo, ondanks zijn Griekse afkomst. Het initiatief om dit museum te openen werd uitgevoerd uit angst dat de kunstwerken zouden verdwijnen na verloop van tijd. Veel kunstwerken waren toen al verwoest of beschadigd. Het gebouw waar het museum huisvest komt uit het begin van de 20e eeuw en werd gebouwd na initiatief van Markies van Valle-Inclan Vega, een van de voorstanders van het herstel van de kunst van El Greco. El Greco museum werd geopend op 12 juni 1911.
Iglesia se San Román (Toledo)
In het begin van de 13e eeuw werd de Iglesia se San Román gebouwd in het hoogste gedeelte van de stad. De kerk werd gebouwd op de plek waar vroeger een oude moskee stond. De kerk werd geopend in 1221 door een aartsbisschop van Toledo: Don Rodrigo Ximenez de Rada. De Iglesia se San Román is in Moorse stijl gebouwd, met uitzondering van de kapel. Er zijn veel muurschilderingen uit de 13e eeuw, waarin christelijke thema's samenkomen met de geometrische en florale motieven van het Moorse interieur. De kapel werd gerenoveerd in de 16e eeuw. Omdat de kerk zo groot en stevig is heeft men bewijs gevonden dat ze de kerk zouden gebruiken als een fort. De klokkentoren is het meeste typische van de kerk. De torens zijn geïnspireerd door de minaretten van de Islamitische moskeeën: stenen sokkel gemaakt met bakstenen metselwerk op de hoeken van de torens en de lichamen van 2 of 3 Arabieren op de klokken.
Museo del mazapan (Toledo)
Toledo is de marsepeinstad van Spanje. Het marsepein wordt in Toledo mazapan genoemd en is minder zoet dan het marsepein wat wij kennen. In Toledo is het Museo del mazapan te vinden. De oorsprong van marsepein is nooit duidelijk geweest. Het woord marsepein lijkt Arabisch. Er is een legende die zegt dat het recept van marsepein uit christelijke handen komt. Er werd vanuit gegaan dat de eerste marsepein werd gemaakt door de zusters van San Clemente, de uitvinders van het marsepein. In die tijd waren de Arabieren in Toledo. Om behoefte aan voedsel wat te verlichten maakten de nonnen een zoete deeg, gemaakt van 2 grondstoffen: suiker en amandelen. Pan de Maza was de naam die het gebakken deeg uit de oven kreeg.
Kathedraal La Seu Vella (Lleida)
De oude kathedraal La Seu Vella is zowel in romaanse als gotische stijl gebouwd en domineert de stad. Het heeft niet altijd als kerk dienst gedaan, in de 18e eeuw werd het gebruikt als militaire uitvalsbasis.
Casco antiguo (Marbella)
Het historische centrum van Marbella, Casco antiguo, is zeker een bezoek waard. Het oude centrum kenmerkt zich door historische kerken, mooie pleinen, witte straten en leuke winkels en boetieks. Het middelpunt van het centrum is Plaza de los Naranjos met veel gebouwen uit de 16e eeuw en het mooie stadhuis. Het oude centrum wordt gedeeltelijk omringd door de oude Arabische muur en laat het echte Marbella goed zien.
Parque de la Alameda (Marbella)
Parque de la Alameda ligt in het oude centrum van Marbella en is een park vol groen, jasmijn, bougainvilles en veel bomen. Halverwege de 18e eeuw zijn ze gestopt met het planten van botanische soorten. In die tijd was het ongeveer 20.000 m² groot en liep het tot aan de oude kasteelmuren. Gaandeweg is er helaas veel grond verloren gegaan door de bouw van nieuwe woningen. Wel zijn de bronzen beelden van Salvador Dalí en de grote keramische fontein nog steeds te aanschouwen.
Golfen in Marbella (Marbella)
Marbella is voor de golfliefhebbers een perfecte plek. Ze kunnen zich namelijk goed uitleven op een van de tien golfbanen die er in en rondom de stad te vinden zijn. Bovendien heb je zeer veel verschillende banen met veel holes, minder holes, vlakke banen, heuvelachtige banen en authentieke banen. Dit alles vind je binnen 15 tot 20 minuten vanaf het centrum van Marbella.
La Iglesia de la Encarnación (Marbella)
La Iglesia de la Encarnación is de kerk van St. Maria. De kerk is dan ook volledig aan haar gewijd en aan de stichting van de stad. De kerk is gebouwd in de vorm van een basiliek en is prachtig om te zien, zowel van binnen als van buiten. Zo is er buiten een windwijzer in de vorm van een engel te zien. Ook zijn er verschillende beelden in het gebouw verwerkt. Bij een verblijf in Marbella mag een bezoek aan deze kerk zeker niet ontbreken.
Rotseiland Es Vedrá (Ibiza)
Ten oosten van de kust van Ibiza ligt het kleine rotseiland Es Vedrá. Vanuit Ibiza gaan er bootexcursies naar deze beroemde plek. Er worden verschillende legendes verteld over Es Vedrá die gaan over Egyptenaren, sirenen en de verzonken stad Atlantis. Het eiland is eigenlijk een grote rots, die wordt omgeven door helder water. Durfals kunnen de rots van het eiland eventueel beklimmen voor een prachtig uitzicht. Samen met de andere rotseilanden Es Vedranrell en Els Illots de Ponent maakt Es Vedrá deel uit van een beschermd natuurgebied. Op en rondom de drie rotseilanden leven enkele zeldzame plant- en diersoorten.
Dalt Vila (Ibiza)
In de hoofdstad van Ibiza, Ibiza-stad of Eivissa, vind je het oude centrum van het eiland. Het bovenste deel van het oude centrum, dat Dalt Vila wordt genoemd, staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst. Dalt Vila heeft vijf poorten, via welke je het bovenste deel kunt betreden en wordt omgeven door oude stadsmuren. Binnenin deze muren kun je verdwalen in de mystieke straten langs de kenmerkende witte huisjes en oude bezienswaardigheden bekijken, waaronder de kathedraal Santa Maria d’Eivissa. In Dalt Vila bevinden zich ook kleine winkeltjes, verschillende musea en eetgelegenheden. Daarnaast heb je vanuit verschillende punten in Dalt Vila een prachtig uitzicht.
Cala d'Hort (Ibiza)
Cala d'Hort is een klein strand, maar zeker de moeite waard door het uitzicht op het tegenovergelegen eiland Es Vedra. Het is een vrij populair strand, voornamelijk in de zomer. Naast dat het wordt omgeven door grote kliffen en rotsen, is het water er zeer helder en is het tevens een populaire plek voor bootjes om voor anker te gaan. Er zijn twee restaurantjes te vinden bij het strand.
Palacio Real (Madrid)
Palacio Real is het Koninklijk Paleis in Madrid wat nog steeds in gebruik is als werkpaleis van de huidige koning. Het paleis heeft een oppervlakte van maar liefst 135.000 m² en er zijn 3.418 kamers, hiermee is dit het grootste koninklijke paleis ter wereld. Sinds 1931 woont de Koning met zijn familie niet meer in dit paleis, maar wonen ze in het eenvoudiger Zarzuela Paleis in een buitenwijk van Madrid.
Plaza Mayor (Madrid)
Plaza Mayor is het centrale plein van Madrid. Het is een rechthoekig plein van 129 x 94 meter en wordt omringd door woonhuizen met balkons die met uitzicht hebben op het plein. Er komen in totaal negen wegen uit op het Plaza Mayor.
La Vegueta (Las Palmas de Gran Canaria)
La Vegueta is een historische wijk in Las Palmas de Gran Canaria en herbergt een aantal van de mooiste gebouwen gebouwen van de stad, zoals het Casa de Colón (huis van Columbus), de Santa Ana kathedraal en het Casa Consistorial.
Calle Mayor de Triana (Las Palmas de Gran Canaria)
Calle Mayor de Triana is een autovrije winkelstraat in de wijk Triana. In de straat staan veel mooie, oude gebouwen waardoor het een aantal jaren gelden werd uitgeroepen tot nationaal monument.
Musea in Las Palmas (Las Palmas de Gran Canaria)
In Las Palmas bevinden zich verschillende musea zoals Museo Canario, Museo Elder en een museum voor Moderne Kunst (Centro Atlantico de Arte Moderno). Museo Canario bestaat al sinds 1879 en wordt gezien als belangrijkste van de Canarische eilanden. Het heeft de grootste verzameling inheemse overblijfselen van archeologische en antropologische waarde. Museo Elder is een interactief museum en richt zich voornamelijk op scholieren. Hier is interessante informatie te vinden over het menselijk lichaam, de ruimtevaart en andere technologie. Het Museum voor moderne kunst (CAAM) heeft wisselende tentoonstellingen, met daarnaast een vaste collectie van hedendaagse kunst uit zowel Spanje als daarbuiten.
Santa Cruz de la Palma (La Palma)
Santa Cruz de la Palma is de hoofdstad van het eiland. Het is een mooie havenstad met een prachtig gerestaureerd centrum. Je vindt er o.a. het historische Plaza de España met de nabij gelegen kerk van El Salvador.
Nationaal Park Doñana (Huelva)
Nationaal park Doñana is een nationaal park gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir. Het gebied ligt in twee provincies, Huelva en Sevilla, en vormt een soort natuurlijke grens tussen deze provincies. Er lopen geen wegen door de Doñana en menselijke bebouwing en bewoning is op enkele uitzonderingen na niet toegestaan. De enkele mensen die in het natuurgebied wonen, leven er op natuurlijke wijze, zonder moderne voorzieningen zoals elektriciteit. Oppervlakte van Doñana bedraagt 50.720 hectare. Het gebied is belangrijk vanwege de vele trekvogels die er een rustplaats vinden op hun tocht van zuid naar noord. De moerassen in de rivierdelta zijn voor deze vogels ideaal.
Palacio del Infantado (Guadalajara)
De bouw van Palacio del Infantado startte in 1480 onder leiding van Juan Guas. Tussen 1570 en 1580 werden er Renaissance elementen toegevoegd maar helaas zorgde een brand in 1936 voor de vernietiging van het gebouw. In de jaren `60 van de vorige eeuw werd het gerenoveerd en vandaag de dag is het weer een prachtig gebouw om te bezoeken. Al vele jaren wordt het paleis gebruikt door de Provinciale Bibliotheek. Het Provinciaal Historisch Archief en het Provinciaal Museum bevinden zich er.
Paleis de Generalife (Granada)
Paleis de Generalife was het zomerpaleis en landhuis van de Nasrid sultans van Granada. Het werd gebouwd tijdens de regering van Mohammed III (1302-1309) en opnieuw gedecoreerd door Ismail I, sultan van Granada (1313-1324). Het complex bestaat uit de Patio de la Acequia met een lange vijver omzoomd door fonteinen en bloembedden. Jardín de la Sultana (Tuin van de Sultan) maakt ook onderdeel uit van het complex. Oorspronkelijk was het paleis verbonden met het bekende Alhambra door een overdekte gang over het ravijn dat deze delen nu scheidt. De Generalife is een van de oudste bestaande Moorse tuinen.
Kathedraal van Granada (Granada)
De kathedraal van Granada met de grafkapel van het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) behoort tot de grootste kerkgebouwen in Spanje. De kathedraal is 115 meter lang en 67 meter breed en is gewijd aan de Maagd van de Incarnatie.
Alhambra (Granada)
Het Alhambra is een van de bekendste bezienswaardigheden van Spanje en bevindt zich aan de zuidoostelijke grens van Granada. Het is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Vanwege de grote kunstschatten die zich er bevinden is het niet alleen een populaire trekpleister voor kunststudenten maar voor iedereen die zich interesseert in geschiedenis en cultuur.
Wie het Alhambra wil bezoeken, moet wel rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld ten opzichte van de bezoekersaantallen: per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan. Wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden. Vooraf reserveren is verstandig.
El Pilar (Zaragoza)
El Pilar (Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar) is een zeer groot en indrukwekkende kathedraal in het centrum van Zaragoza. Voor veel Spanjaarden is dit een populair bedevaartsoord. Er stonden meerdere kerken op deze locatie en de huidige kathedraal werd gebouwd in de periode 1681-1872. Het is een van de weinige grote kathedralen in Spanje die volledig in barokstijl is gebouwd.
Dunas de Maspalomas (Gran Canaria)
De duinen van Maspalomas (Dunas de Maspalomas) zijn deels begroeide zandduinen in een beschermd natuurgebied en bevinden zich in het zuiden van Gran Canaria. Ten westen van de duinen gaat het natuurgebied over in het strand van Meloneras, aan de luxe toeristenwijk Costa Meloneras. In het oosten gaat het gebied vrijwel naadloos over in het strand van de bekende toeristenplaats Playa del Inglés. De duinen zijn op hun mooist ongeveer een uur voor zonsondergang, als de zon een uniek licht over de duinen gooit.
Teror (Gran Canaria)
Veel toeristen prijzen bedevaartplaats Teror als het mooiste dorp van Gran Canaria. In het centrum van Teror staat aan het Plaza Nuestre Señora del Pino de indrukwekkende basiliek waar een eeuwenoud beeld van Maria bewaard wordt. Iedere zondag vindt in het stadje een drukbezochte markt plaats.
Palmitos Park (Gran Canaria)
Het Palmitos Park is een groot vogelpark in het zuiden van Gran Canaria. Op veel plekken heb je een prachtig uitzicht en er is een amfitheater waar shows worden gegeven met roofvogels. Wat in het park opvalt, is de rijkdom aan cactussen en vetplanten. Het park is in 2007 voor een jaar gesloten geweest vanwege de hevige bosbranden die er woedde. Gelukkig konden alle dieren gered worden en sinds 2008 is het park weer geopend voor publiek.
Laboral Ciudad de la Cultura (Gijón)
Laboral Ciudad de la Cultura wordt door Tripadvisor aangewezen als de nr. 1 van te bezoeken dingen in Gijón. Het is een architectonisch juweeltje wat onderschat wordt door velen. Er worden activiteiten georganiseerd, concerten gegeven, tentoonstellingen gehouden en je kunt een rondleiding krijgen door het gebouw.
Museo de Gijón Casa Natal Jovellanos (Gijón)
Museo de Gijón Casa Natal Jovellanos bestaat sinds 1971 en herbergt verzamelingen van de Asturiaanse schilderkunst.
Kunstwerk Ode aan de Horizon (Gijón)
Het kunstwerk Ode aan de Horizon is het toeristische symbool van Gijón en bevindt zich op de Cerro de Santa Catalina, de plaats van een vroegere militaire vesting die later werd getransformeerd in een park. Het sculptuur werd ontworpen door Eduardo Chillida.
Museu de la Història de Girona (Gerona)
Museu de la Història de Girona gaat over de geschiedenis van Gerona. Het museum bevindt zich dicht bij de kathedraal van Girona.
Kathedraal van Gerona (Gerona)
De originele kathedraal van Gerona (Oude kathedraal van de Maagd Maria), die op de plek van de huidige kathedraal stond, werd door de Moren gebruikt als een moskee. Maar nadat zij uit de stad waren verdreven, werd deze compleet verbouwd. De kathedraal van Girona werd in 2007 uitgeroepen tot een van de Zeven Wonderen van Catalonië, een wedstrijd met als doel 7 bijzondere gebouwen te kiezen in Catalonië.
Historische windmolen (Fuerteventura)
In het midden van Fuerteventura is een prachtige gerestaureerde historische molen te vinden. Vandaag de dag behoort deze molen tot een van de toeristische attracties. De binnenkant is versierd met stukjes volkskunst en er is een ambachtelijke winkel gevestigd met alleen de lokaal geproduceerde producten. Ook is er een ruimte voor tentoonstellingen van archeologische voorwerpen en schilderijen en audiovisuele presentaties. Wie het binnen al snel gezien heeft, kan zich buiten gaan vergapen aan de prachtige cactustuin.
Feria de los Pueblos (Fuengirola)
Feria de los Pueblos is een feest wat plaatsvindt op het kermisplein van Fuengirola. Er staan ongeveer 30 eethuisjes die allen een ander land representeren. Je kunt dan kennis maken met de tradities van dit land op het gebied van folklore, dans en gastronomie.
Golfen in Fuengirola (Fuengirola)
Golfliefhebbers zijn in Fuengirola aan het juiste adres. Het stadje ligt midden tussen verschillende golfbanen die allemaal van goede kwaliteit zijn. Ook vanwege het klimaat, wat het hele jaar door goed is, is het een geliefd gebied om te golfen.
Bioparc de Fuengirola (Fuengirola)
In Bioparc de Fuengirola kun je kennis maken met beesten uit Afrika en Azië. Het park is verdeeld in 3 gebieden: Madagaskar, Zuidoost-Azië en Afrika's Evenaar. Zo leven er nijlkrokodillen, schildpadden, flamengo's en gorilla's.
El Mercadillo in Fuengirola (Fuengirola)
In Fuengiola zijn er diverse markten (El Mercadillo). Op dinsdag is de grootste buitenmarkt aan de kust op het Recinto Ferial in de wijk los Boliches. Deze markt is populair bij toeristen maar ook de lokale bevolking komt er om boodschappen te doen. Zaterdagmorgen is er een grote vlooienmarkt (rastro) op hetzelfde terrein. Op zondag is er in het Parque Doña Sofia, vlakbij de moskee, een kunstmarkt.
Playa Migjorn (Formentera)
Playa Migjorn ligt aan de zuidelijke kust van het eiland en heeft een van de grootste stranden. Playa Migjorn bestaat eigenlijk uit drie kleine plaatsjes die vernoemd zijn naar een van de langste stranden van het eiland, Playa de Migjorn strand. Je kunt hier heerlijk zonnebaden of watersporten. Of ga op onderzoek uit en bewonder de vele 'finca's'; een soort kleine boerderijtjes.
Natuurpark de Ses Salinas (Formentera)
Natuurpark de Ses Salinas strekt zich uit over het zuiden van Ibiza en het noorden van Formentera. Het beschermde gebied is een prachtig natuurverschijnsel met zoutvlaktes, ook leven er meer dan 200 verschillende soorten vogels en zijn er ongeveer 180 soorten planten te vinden.
Museu del Joguet de Catalunya (Figueres)
Museu del Joguet de Catalunya is het speelgoedmuseum van Catalonië en bevindt zich sinds 1982 op het terrein van voormalig 'Hotel Paris' (ouderlijk huis van de Baron van Terrades) aan de Rambla de Figueres.
Castell de Sant Ferrán (Figueres)
Aanleiding voor de bouw van Castell de Sant Ferrán was omdat de Catalaanse stad Figueres in de 17e eeuw veel te verduren had door de oorlogen met de Fransen. De constructie van het fort begon in 1753 en duurde dertien jaar. Het fort werd gebouwd volgens het zogenaamde Vauban systeem met gebruik van de toentertijd nieuwste fortificatie technieken. Bij voltooiing was het het op een na grootste fort van Europa. Het is een stervormig bouwplan met vijf bastions, zeven ravelijnen, twee redoutes en een nooit afgebouwde toren die uitkijkt over de gebouwen. De muren om het verdedigingswerk hebben een totale lengte van 5 km. Binnen de muren waren ooit 12.000 manschappen gelegerd. Aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog werd hier de allerlaatste vergadering van de Cortes de la República, het Republikeinse Parlement, gehouden.
Dalí Theatre-Museum (Figueres)
Op de plaats van waar het Dalí museum nu staat, stond eerst het Figueres theater. Vandaar de naam Dalí Theatre-Museum. Het theater werd verwoest door een brand in 1939. In 1961 had Ramon Guardiola, de toenmalige burgemeester, het idee om een museum te maken met werken van Dalí. In 1974 werd het museum geopend. Destijds was dit het grootste surrealistische object ter wereld. In het museum vind je ongeveer 1.500 van zijn werken; van werken die hij in zijn jongere jaren heeft gemaakt tot de werken die hij in zijn laatste jaren van zijn leven heeft gemaakt. Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, graveerwerk, beeldhouwwerk etc. Naast zijn eigen werk vind je er ook de werken van kunstenaars die Dalí bewonderden in zijn leven, zoals El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp. Salvador Dalí is in dit museum begraven, je kunt zijn crypte bezoeken in het midden van het museum.
Duiken op El Hierro (El Hierro)
El Hierro biedt meer dan 25 duikzones, alle met een zicht tot op 40 meter diepte. Talrijke clubs verzorgen excursies naar grotten, scheepswrakken en lavatunnels.
Ermita de los Reyes (El Hierro)
Ermita de los Reyes (de kapel van Onze Lieve Vrouw) is een pelgrimsoord en het beginpunt van het belangrijkste festival van het eiland. De kapel is gelegen in het Dehesa de Sabinosa in de gemeente La Frontera.
Cuenca kathedraal (Cuenca)
Op de Plaza Mayor staat de kathedraal van Cuenca, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de 12e en 13e eeuw maar door latere verbouwingen is een mengeling van stijlen ontstaan. Dit is de enige Spaanse kathedraal in gotische stijl met Aglo-Normandische invloeden. Officieel heet de kathedraal de Basilica de Nuestra Señora de Gracia (Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Genade).
San Pablo brug (Cuenca)
De San Pablo (Saint Paul) brug werd tussen 1533 en 1589 gebouwd op initiatief van Juan del Pozo. In 1902 stortte de stenen brug in. Vlak daarna is de brug weer opgebouwd en dit keer van ijzer en hout. De brug is 100 m lang en 144 m hoog en is gebouwd om vanaf de stad sneller naar het klooster te kunnen komen. Vanaf de brug kun je de mooiste foto's van de stad maken.
Betoverde Stad van Cuenca (Cuenca)
De Betoverde Stad is een plek in het zuiden van Cuenca waar rotsformaties van kalksteen zich door de miljoenen jaren gevormd hebben door het water, de wind en ijs. De rotsen liggen op een privé-landgoed. De kalkstenen hebben allemaal verschillende namen gekregen zoals hond, schip, gezicht van een mens, waterglijbaan, Romeinse burg, krokodil, olifant, klooster, schildpad en beer.
Alcazar de los Reyes Católicos (Córdoba)
Het 'Alcazar de los Reyes Católicos' (de Burcht van de Katholieke Koningen ook wel Alcázar of Córdoba genoemd) is een 15e-eeuws paleis met prachtige tuinen. In de Arabische tuinen vormen planten, bomen, vijvers en fonteinen een mooi geheel. Je vindt dit paleis in het historische centrum van Córdoba, gelegen aan de Guadalquivir.
Mezquita (Córdoba)
De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Voor de Reconquista was dit een moskee en daar verwijst de naam nog naar. Mezquita is namelijk Spaans voor moskee. H et historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Nationaal Park Timanfaya (Canarische Eilanden)
Als je in het Nationaal Park Timanfaya bent op het eiland Lanzarote lijkt het alsof je op een andere planeet bent. Je kunt het bijzondere landschap op verschillende manieren aanschouwen: wandelend, per bus, maar ook op de rug van een dromedaris. De tocht loopt dwars door de Montañas del Fuego. In het bezoekerscentrum kun je naast het verzamelen van informatie ook even bijkomen in het restaurant.
Los Lobos (Canarische Eilanden)
Ten noordoosten van Fuerteventura ligt het eilandje genaamd Los Lobos, wat 'de zeehonden' betekent. Het leuke van het eiland is dat de oppervlakte slechts 5 km² is en dat er een hele hoge (uitgedoofde) vulkaan is te vinden. Er wonen slechts een aantal families die uitsluitend van de visvangst leven. Op het eilandje kun je heerlijk zwemmen, wandelen of een bezoek brengen aan de vuurtoren. Verder beschikt Los Lobos over een visrestaurant en het natuurpark genaamd Park Natural del islote de Lobos. Hier kun je een aantal bijzondere plantensoorten bewonderen.
Bajada de la Virgen de Las Nieves (Canarische Eilanden)
Iedere 5 jaar viert La Palma het traditionele feest "Bajada de la Virgen de Las Nieves" (onze maagd van de sneeuw) de patrones van het eiland. Tijdens dit festival wordt er o.a. een show opgevoerd waarbij er gezongen wordt door bisschoppen die later 'veranderen' in dansende dwergen.
Castillo de Santa Catalina (Cádiz)
Castillo de Santa Catalina is een vesting of fort in Cádiz dat in de zee ligt en tevens dient als golfbreker. Het werd gebouwd in de late zestiende eeuw naar aanleiding van de plannen van de ingenieur Cristobal de Rojas. Het is vijfhoekig, opvallend en tevens deels gelegen op het land. Het wordt momenteel gebruikt voor culturele evenementen zoals het filmfestival, concerten of andere voorstellingen.
Torre Tavira (Cádiz)
Cádiz staat wereldwijd bekend om zijn wachttorens. Ze zijn getuige van de handel en welvaart die de stad ervaarde in de 18e eeuw. Op dit moment is de Tavira Toren de officiële wachttoren van Cádiz, wat te wijten is aan het feit dat het gelegen is in het centrum van de stad. Het is tevens het hoogste punt van de stad met een hoogte van 45 meter boven zeespiegel. Don Antonio Tavira was de eerste wachter van de toren en gebruikte zijn telescoop om naar de schepen vol met goederen afkomstig uit Amerika te kijken. Vandaag de dag kan met de Camera Obscura Cádiz en de ontwikkeling ervan geobserveerd worden in de 21e eeuw.
Museo de Cádiz (Cádiz)
Museo de Cádiz brengt de geschiedenis van Cádiz in kaart. Het werd opgericht in 1970 na de fusie van het Provinciaal Museum voor Schone Kunsten met het Provinciaal Archeologisch Museum. Het is verdeeld over drie verdiepingen, archeologie op de begane grond, kunst op de eerste en poppen op de tweede verdieping. De toegang is gratis voor de burgers van de Europese Unie. De oorsprong van het museum vind je in 1835, toen de kunst in beslag werd genomen van een klooster, waaronder schilderijen van Zurbarán. In aanvulling op de 19e-eeuwse stukken, heeft het museum kunst ontvangen van de Junta de Andalucía. De archeologische afdeling heeft ook donaties, met in het bijzonder de munten.
La Catedral de Cádiz (Cádiz)
De barokke en neoklassieke Catedral de Cádiz is een van de grootste kerken van Spanje en gelegen aan het historisch centrum van Cadiz. De kerk is bijna vanuit alle hoeken van de stad te aanschouwen. Het heeft ook wel de naam 'Catedral Nueva' gekregen. De bouw van de kerk begon in 1722 en eindigde pas in 1838. Tussendoor is er nog regelmatig wat aan verbouwd.
Teatro Arriaga (Bilbao)
Teatro Arriaga is een operahuis in Bilbao. Het theater werd gebouwd in 1890 en ontworpen door architect Joaquín Rucoba. Hij was tevens de architect van het stadhuis van Bilbao en liet zich inspireren door het operagebouw van Parijs. Het prachtige theatergebouw heeft een aantal elementen uit de renaissancetijd en werd vernoemd naar de 'Spaanse Mozart', Juan Crisostomo de Arriaga. In 1983 vonden en zware overstromingen plaats, waarna het theater herbouwd is.
Mercado de la Ribera (Bilbao)
Mercado de la Ribera is de grootste markt van Bilbao in Casco Viejo, een belangrijk commercieel centrum. De brug van San Anton ligt in omgeving van de markt, die van groot economisch belang is voor de stad. De geschiedenis van de markt gaat al terug naar de veertiende eeuw hoewel het huidige gebouw werd ingehuldigd in 1929. Sindsdien is het nog meerdere malen gerenoveerd. De markt bestaat uit drie verdiepingen waar je een verscheidenheid aan voedsel kan vinden, maar ook vis, groenten en fruit.
Iglesia de San Antón (Bilbao)
De kerk van San Antón is een katholieke kerk in het oude centrum van Bilbao. De kerk is gewijd aan Anthony de Grote, oftewel San Antón in het Spaans. Het gebouw is een soort icoon van de stad, gelegen aan de rivier en samen met de brug. De gotische stijl waarin het gebouw is opgebouwd stamt uit de 15e en 16e eeuw. De San Antón is een kerk waarin het nog mogelijk is een aantal gotische elementen te bekijken, die in veel gebouwen verloren zijn gegaan.
Palacio Euskalduna (Bilbao)
Het Palacio Euskalduna is een belangrijk gebouw wat hedendaagse architectuur betreft. Het werd ontworpen door Gederico Soliano en Dolores Palacios. Het moet een schip voorstellen dat ooit in de oude scheepswerk van Euskalduna werd gebouwd. In het gebouw zit een conferentiehal, wat tevens gebruikt wordt als concerthal. Het conferentiecentrum werd in 1999 gebouwd en in 2003 benoemd tot beste centrum ter wereld.
Jeepsafari (Benidorm)
In het achterland van Benidorm kan je jeepsafaris maken die je brengen naar oude dorpjes en prachtige uitkijkpunten. Je gaat een dag lang op pad met meerdere 4x4 terreinwagens waarbjij je geniet van de omgeving en de wind in de haren. Je rijdt langs diepe ravijnen, bossen en zelfs watervallen, die je tijdens de tocht nog zal bezoeken. Ook de onverharde wegen zijn geen uitdaging tijdens deze safari.
Kerk van San Jaime (Benidorm)
De 18e-eeuwse parochiekerk van San Jaime is zeker een bezoek waard. Hij was de beschermheilige van de stad. De kerk is gelegen in de oude stad boven op de heuvel Canfali. De kerk valt op vanwege zijn blauwe koepel die gebouwd is in mediterrane neoclassicistisch stijl. Onder de gelovigen in de stad is het symbool in de kerk erg geliefd. Dit is namelijk de Virgen del Sufragio, de beschermheilige van Benidorm. In de kerk kun je tevens een Mariabeeldje bewonderen dat werd aangetroffen op zee in een stuurloos schip.
Isla de Benidorm (Benidorm)
Isla de Benidorm is een natuurreservaat welke met een veerdienst te bereiken is. Dit eiland wordt ook wel aangeduid als pauweneiland en ligt op 3,5 kilometer afstand van de stad Benidorm. Toeristen kunnen het eiland bezoeken met een boot vanaf het vasteland, waar het dierenrijk kan worden aanschouwd. Opmerkelijk is de grote populatie aan pauwen op het eiland. Er is tevens een klein restaurant aanwezig op het eiland.
Dragonera (Balearen)
Dragonera is een eiland van de Balearen, ten westen van Mallorca. Het is een klein eiland van slechts 4.200 meter lang en 900 meter breed. Het hoogste punt ligt op 360 meter. Dit onbewoonde eiland is tevens een natuurpark en heeft zijn naam te danken aan zijn vorm, het zou namelijk op een draak lijken. Vanaf Sant Elm is het nog iedere dag te bezoeken, er gaan diverse boottochten heen. Dit is alleen in de zomer, in de winter zal je moeten genieten van het eiland vanaf het strand bij Sant Elm.
Grotten van Drach (Balearen)
De meest bekende grotten van Mallorca zijn de Grotten van Drach. Het zijn daarnaast ook de meest spectaculaire en meest bezochte grotten van jet eiland. Gidsen nemen je mee naar binnen van de grotten, waarbij je langs een traject van ongeveer twee kilometer over glibberige paden de mooiste stalactieten zal zien. Aan het einde van de rondleiding wordt er een drijven vioolconcert gegeven op het Meer van Martel. Aan het einde wordt je per boot weer naar de uitgang gebracht.
Castillo del Bellver (Balearen)
Castillo del Bellver op Mallorca is een kasteel uit de 14e eeuw en heeft verschillende functies gehad in zijn geschiedenis. Koning Jaime II liet in 1309-1311 het Castillo de Bellver bouwen als een soort sanatorium, hij leed namelijk aan tuberculose. In het kasteel vind je een ronde vestingmuur met twee verdiepingen en een binnenplaats. Ook is er een kapel aanwezig. Momenteel is het Geschiedkundig Museum van Palma er gevestigd.
Museo Arqueologico Provincial de Alicante (Alicante)
Het Provinciaal Archeologisch Museum (Museo Arqueologico Provincial de Alicante, afgekort tot MARQ) is een museum met keramiek en artefacten uit verschillende tijden. Zo vind je er voorwerpen uit de prehistorie, Iberische, Romeinse en middeleeuwse cultuur. Het gebouw waarin het museum gevestigd zit stamt uit 1924. Door middel van visuele en moderne technieken worden de tentoonstellingen weergegeven in MARQ.
Castillo de Santa Bárbara (Alicante)
Castillo de Santa Bárbara is van oorsprong een kasteel uit de negende eeuw. Het bouwwerk ligt op de berg Benancantil van in totaal 166 meter hoog. Tot 1962 werd het kasteel nog gebruikt als gevangenis. Het kasteel werd vernoemd naar Barbara van Nicomedië, een christelijke heilige en martelares. Naast dat er een museum aanwezig is, kunnen er rondleidingen worden gegeven door het kasteel en heb je een adembenemend uitzicht over de stad.
Museo de Belenes (Alicante)
Een grappig en bijzonder museum is het Museum voor Kerststallen (Museo de Belenes). Dit kleine museum, gelegen in het oude gedeelte van de stad, laat je meer weten over de traditie van kerststallen. Zo gaat de geschiedenis terug tot 1300, toen de eerste bekende kerststal in de Kathedraal van Barcelona werd opgezet. Daarnaast zijn er natuurlijk vele bijzondere kerststallen te bewonderen in dit Spaanse museum.
Santa Cruz (Alicante)
Santa Cruz is een oude wijk in Alicante met veel authentieke huisjes, smalle straatjes en vele trappen. Het is gebouwd tegen de helling van de Monte Benacantil en heeft ook wel de naam El Barrio. Deze echte volkswijk laat het oorspronkelijke karakter van de stad nog zien, zonder dat het er vervallen uitziet. Er is namelijk veel gedaan om de wijk op te knappen. Je ziet er maar weinig toeristen en veel lokale bewoners, die de wijk juist zo leuk maken.
Explanada de España (Alicante)
De Explanada de España is een met palmbomen omzoomde promenade langs de haven. Het is een van de mooiste wandelpromenades van de stad en aangelegd op een oude dijk. Op de promenade staan verschillende kraampjes waar je leuke en lekkere dingen kan kopen. Daarnaast liggen er bars, restaurants en winkels aan. Onlangs heeft de promenade nog een renovatie ondergaan, waarbij het nieuwe en typische bestrating kreeg. De Explanada wordt gezien als het symbool van Alicante.
Domus (A Coruña)
Domus is een wetenschapsmuseum over het menselijk lichaam en de evolutie. Het heeft ook wel de naam Casa del Hombre (Huis van de mens). In dit unieke gebouw, ontworpen door een Japanse architect, worden bezoekers vermaakt en wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd. Er zijn verschillende soorten tentoonstellingen te bewonderen, waar je meer leert over de demografie, de zintuigen, motoriek, de hersenen, het hart en vaardigheden en taal. Veel wordt interactief gedaan. Het museum heeft tevens een IMAX projectie kamer.
Plaza María Pita (A Coruña)
Plaza María Pita is het belangrijkste plein van de stad en ontleent zijn naam aan een heldin van de stad, Maria Pita. Ze stond bekend vanwege haar actieve rol in de verdediging van de stad tegen de Engelse admiraal Francis Drake. Het plein is vrij groot en wordt omringd door diverse gebouwen. Aan het plein vind je het stadhuis (Palacio Municipal) dat nog in volledige oude stijl te bewonderen is. Daarnaast bevat het stadhuis een grote klok.
Torre de Hércules (A Coruña)
Torre de Hércules is de oudst werkende vuurtoren in Europa en ligt op een schiereiland, gelegen op 2,4 kilometer afstand van het centrum van de stad A Coruña. De vuurtoren is 55 meter hoog en wel 1900 jaar oud, het is namelijk de oudste Romeinste vuurtoren die ook nog met die functie gebruikt wordt. Het kreeg in 2009 een plaatsje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de toren vind je een mozaïek in de vorm van een windroos, die in 1994 is gemaakt door Xavier Correa Corredoira.
Casa Batlló (Barcelona)
Casa Batlló is eveneens een van de bekendste werken van Antoni Gaudí. Casa Batlló ligt aan de Passeig de Gràcia in het centrum van Barcelona. De bouw van het indrukwekkende Casa Balltó vond plaats van 1904 tot 1906. Casa Batlló bevat geen enkel hoekig element, alle vormen zijn golvend of afgerond. Deze vormen zijn geïnspireerd op de zee. Ook de met mozaïek versierde voorgevel van Casa Batlló doet je denken aan elementen van de zee, namelijk aan de schubben van vissen. De balkons lijken op hun beurt op gigantische kaken van zeedieren. Casa Batlló staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Casa Milà (Barcelona)
Casa Milà is een van de bekende werken van Antoni Gaudí. Casa Milà staat ook wel bekend als La Pedrera, 'De Steengroeve'. Het is gebouwd tussen 1906 en 1912. Het ontwerp van Casa Milà ging in die tijd geheel in tegen de toen algemeen geldende architecturale normen, door de golvende vormen van het gebouw. Het is gelegen aan de Passeig de Gràcia. In Casa Milà is een museum gevestigd, waar wisselende exposities worden gehouden. Het indrukwekkende bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Mercat de la Boqueria (Barcelona)
Barcelona heeft meer dan 25 'vaste' markten die vijf of zes dagen per week zijn geopend. De grootste van allen, en zelfs de grootste van Europa, is de Mercat de la Boqueria aan La Rambla. Het is een culinaire gastronomische markt met producten van hoge kwaliteit. Op de Mercat de la Boqueria kun je terecht voor de meest uiteenlopende etenswaren. Op de markt vindt je producten uit elke stap van de voedselketen, variëren van de aardse producten van de boer tot bewerkte producten klaar voor consumptie.
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)
Museu Nacional d'Art de Catalunya is een Catalaanse kunstmuseum. Het museum is gevestigd in een indrukwekkend mooi gebouw in Barcelona, dat alleen al een bezichtiging waard is. Het werd gebouwd voor de internationale expositie van 1929. In 1934 opende het zijn deuren als Museu d'Art de Catalunya, waar een middeleeuwse collectie werd samengebracht en geëxposeerd werd. Sinds 1995 heet het museum Museu Nacional d'Art de Catalunya door de verrijking van het bestand. In het museum kun je onder andere terecht voor moderne kunst, middeleeuwse kunst, fotografie en nog meer kunstvormen.
El Liceu (Barcelona)
El Liceu is het prachtige operagebouw van Barcelona. Het is gelegen aan Las Ramblas. Het operagebouw is van buiten mooi, maar van binnen is het pas echt indrukwekkend. De operazaal is imposant en biedt maar liefst 2.292 zitplaatsen. Hiermee is El Liceu een van de grootste operagebouwen van Europa. In het operagebouw zijn al veel bekende opera's opgevoerd. Aida is de meest opgevoerde opera in het El Liceu, die is namelijk al 442 keer opgevoerd. Naast opera's faciliteert El Liceu ook concerten en dansvoorstellingen.
Plaça de Catalunya (Barcelona)
Plaça de Catalunya is het centrale plein van het stadscentrum van Barcelona. Het is een druk plein waar veel belangrijke verkeersaders van Barcelona bijeenkomen, zoals de Rambla en Passeig de Gràcia. Er komen maar liefst negen wegen uit op het plein. Daarnaast is het plein een groot centraal punt van veel metro en buslijnen. Plaça de Catalunya was oorspronkelijk een landelijk gebied dat buiten de stadsgrenzen lag. Vandaag de dag is het een bruisend plein vol met toeristen en duiven.
L'Aquàrium (Barcelona)
L'Aquàrium is het zee-aquarium van Barcelona. Het park heeft veel verschillende aquaria. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij het oceanarium, het tropische aquarium of het mediterraan aquarium. Je kunt er niet alleen de dieren van een afstandje bewonderen, je kunt er zelfs met de haaien duiken. Wil je wel graag iets bijzonders met haaien doen, maar durf je er niet mee te zwemmen? Dan kun je ervoor kiezen om een nachtje bij de haaien te slapen.
Parc Zoològic (Barcelona)
Parc Zoològic is de dierentuin van Barcelona. De dierentuin ligt midden in de stad naast het Ciutadella park. De dierentuin kent zijn oorsprong al in 1892 toen de rijke bankier Lluís Martí Codolar zijn verzameling aan exotische en inheemse dieren aan de stad tentoonstelde. In de stadsdierentuin vind je een grote variëteit aan dieren. Zo hebben ze er een grote collectie aan primaten, zoals Orang-oetans, maar ze hebben er ook een dolfinarium met dolfijnen. In Parc Zoològic worden ook shows gegeven die je kunt bezoeken.
Palau de la Música Catalana (Barcelona)
Palau de la Mu'sica Catala is een prachtig concertgebouw in Barcelona. Het concertgebouw is ontworpen door de Catalaanse Lluís Domènech i Montaner, die een van de grondleggers was van het Catalaans modernisme. Sinds 1997 staat het concertgebouw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De indrukwekkende concertzaal heeft maar liefst 2.073 zitplaatsen. Zowel de binnen als buitenkant van het concertgebouw zijn een bezichtiging waard. Palau de la Música Catalana biedt elk half uur rondleidingen van ongeveer een uur aan.
Ciutat Vella (Barcelona)
Ciutat Vella, de oude stad, ligt ingeklemd tussen Las Ramblas en het Parc de la Ciutadella. Ciutat Vella is het historisch centrum van Barcelona, bestaande uit de wijken Barri Gòthic, El Raval, El Born en La Barcenoneta. Daarnaast behoort het oude deel van de haven van Barcelona tot Ciutat Vella. Het historisch centrum heeft veel te bieden. Zo vindt je er onder andere allerlei exclusieve boetiekjes, verschillende barretjes en pittoreske restaurants. Daarnaast heeft Ciutat Vella veel bezienswaardigheden en monumenten die een bezichtiging waard zijn, zoals het Paleis van de Catalaanse Muziek, Iglesia de Santa María del Mar en Parc de la Ciutadella.
Catedral de Santa Eulàlia (Barcelona)
Catedral de Santa Eulàlia staat ook wel bekend als de Kathedraal van Barcelona. De bouw van deze grote gotische kathedraal startte al in 1298 en heeft 150 jaar geduurd. Catedral de Santa Eulàlia is binnen het aartsbisdom van Barcelona de belangrijkste kerk. De kathedraal is maar liefst 93 meter lang en 43 meter breed. De 70 meter hoge toren van de kerk kun je bezoeken. Deze is per lift te bereiken. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Camp Nou (Barcelona)
Camp Nou is het voetbalstadion van de populaire Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Camp Nou heeft drie ringen waarop bezoekers van de wedstrijden plaats kunnen nemen. Het stadion biedt hiermee maar liefst plek voor ruim 99.000 toeschouwers. Camp Nou is hierdoor het grootste station in Europa. Ontdek het verhaal achter de succesvolle voetbalclub in het museum van het stadion of neem een rondleiding met gids door Camp Nou.
Sagrada Família (Barcelona)
De Sagrada Família is een gigantische kerk in de zogenaamde neocatalaanse stijl. Het Catalaans modernisme is overladen met grillig gevormde torens en ornamenten. De rijkelijk versierde basiliek is ontworpen door Antoni Gaudi. De bouw van de imposante kerk is al in 1882 van start gegaan. De vraag is of het gebouw ooit af komt. Wanneer de bouw van de basiliek afgerond is, heeft de kerk achttien torens, waarvan er twaalf aan de apostelen zijn toegewijd, vier aan de evangelisten, een aan Jezus en een aan Maria. De Sagrada Família staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Paardrijden (Lanzarote)
Op Lanzarote kun je prachtig paardrijden door de mooie vulkaanlandschappen. Er zijn verschillende maneges die speciale paardrijtochten aanbieden door het maanlandschap van Lanzarote. De ritten die georganiseerd worden zijn geschikt voor ervaren en onervaren ruiters. Ook zijn ze geschikt voor jong en oud. Kinderen jonger dan zeven jaar kunnen op een pony rijden. Ervaren ruiters kunnen naast deze paardrijtochten ook langere ritten maken, waarbij er bijvoorbeeld ook gegaloppeerd wordt.
Castillo de San José (Lanzarote)
Castillo de San José vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw als vestingwerk op Lanzarote. Het bouwwerk is gelegen op de steile kust van Cueva de Inés. De vestiging werd tussen 1776 en 1779 gebouwd naar opdracht van Karel III van Spanje. De vestiging werd in het leven geroepen ter bescherming tegen piraterij waar het eiland vaak mee te kampen had. Door de ligging van het bouwwerk konden piraten en andere ongewenste bezoekers op tijd gesignaleerd worden. Tegenwoordig herbergt zich er het museum voor hedendaagse kunst. Daarnaast is er een restaurant met panoramisch uitzicht over de zee en er is een zaal voor concerten.
Salinas de Janubio (Lanzarote)
Salinas de Janubio is een gebied op Lanzarote waar zout gewonnen wordt uit een oude vulkaankrater. Het gebied bestaat uit zoutvelden en is ontstaan door vulkanische activiteit. De zoutvelden van Salinas de Janubio zijn aangelegd in een schaakpatroon. Vroeger werd het gebied gebruikt voor landbouw. Tegenwoordig wordt er 2.000 ton zout per jaar gewonnen. Het gewonnen zout wordt vooral gebruikt bij het pekelen van vis. Hierdoor blijft vis langer houdbaar. Voorheen was de hoeveelheid gewonnen zout meer, maar door de toegenomen kennis over koeltechnieken is dit van 350.000 ton per jaar gedaald naar de huidige 2.000 ton per jaar.
Nationaal Park Timanfaya (Lanzarote)
Het Nationaal Park Timanfaya is in het zuidwesten van Lanzarote gelegen. Het park is een vulkanisch natuurlandschap dat is ontstaan in 1730 door een grote vulkaanuitbarsting. In het park zijn maar liefst 25 kraters en ruim honderd vulkaankegels te vinden. Het unieke nationale park kan zonder reservering bezocht worden tegen een vergoeding. Bezoekers van het park kunnen een tour met een bus doen. Deze tour duurt een half uur en is bij de entree inbegrepen. Daarnaast kunnen bezoekers het park verkennen op de rug van een dromedaris en natuurlijk ook te voet.
Karting Salou (Salou)
In Salou kan erg goed gekart worden. Karting Salou staat bekend als een van de beste circuits van Europa. Het circuit ligt op slechts op een steenworp afstand van Salou. Vanaf een leeftijd van veertien jaar mag er in een volwassen kart gereden worden. Kinderen jonger dan veertien jaar kunnen eveneens bij Karting Salou terecht. Zij kunnen in een junior kart rijden. Daarnaast zijn er nog tandemkarts waarin je samen van de adrenaline kunt genieten.
Aquapolis (Salou)
Aquapolis is een groot waterpark dat slechts op 4 kilometer van Salou ligt. Het park heeft tal van glijbanen die geschikt zijn voor jong en oud. Voor de kleine kinderen is er een zone vol waterpret gecreëerd waar alleen zij zich kunnen uitleven. Personen die van adrenaline houden, komen dat hier ook niet te kort. Zo is er de Kamikaze waarbij er met een snelheid van ruim 63 kilometer per uur naar beneden wordt gegleden. Naast de vele glijbanen heeft het waterpark verschillende mooie baden, waaronder een golfslagbad en jacuzzi's.
Torre Vella (Salou)
In Salou staat de Torre Vella, welke in de 16e eeuw is gebouwd. Torre Vella is een verdedigings- en uitkijktoren die de stad moest beschermen tegen piraterij en plunderingen. De toren werd in 1530 gebouwd uit opdracht van de aartsbisschop van Tarragona Pere de Cardona. Tegenwoordig is in de toren het Contemporary Tincture Municipal Museum gevestigd. Torre Vella doet nu dienst als cultureel centrum dat vooral culturele evenementen en kunstvoorstellingen herbergt. Daarnaast kan er met gemeentelijke goedkeuring getrouwd worden.
Port Aventura (Tarragona)
Port Aventura ligt op ongeveer 14 km van Tarragona en is een van de grootste pretparken van Europa. Het park heeft al enkele prijzen gewonnen waaronder de 'Best Live Show in the World'. Port Aventura werd in 1995 geopend, het was toen nog onderdeel van de Amerikaanse groep Universal Studios. In 1997 werd de houten race-achtbaan geopend. In 2001 was het park de finish van de Ronde van Spanje.
Het park heeft verschillende themagebieden.
- Polynesië, een themagebied met de tropische flora.
- SesamaAventura, overal kun je hier figuurtjes van Sesamstraat vinden. Dit gebied is alleen toegankelijk vanuit Polynesië.
- China, hier vind je alles wat met China te maken zo kun je bijvoorbeeld een miniatuurversie van de Chinese Muur bewandelen.
- Mexico, hier bevindt zich o.a. een typisch restaurant.
- Far West, het Verre Westen is hier volledig nagebouwd.
- Port Aventura Aquatic Park, hier is een waterpark te vinden.
- Beach Club, Port Aventura heeft hier haar eigen privé-strand.
- Hotels, voor mensen die langer blijven zijn er verschillende hotels.
Markten (Salou)
In Salou vind je verschillende markten die je kunt bezoeken. In de Via Roma bevindt zich een druk bezochte overdekte markthal met een gezellige sfeer. Hier kun je terecht voor verse groente, vis en vlees. Op de markt worden dezelfde openingstijden aangehouden als in de winkels. Daarnaast wordt er wekelijks op maandag van 09.00 uur tot 14.00 uur een markt dicht bij de Passeig de Segragació gehouden. Deze markt is eveneens druk bezocht, zowel door toeristen als de lokale bevolking.
Arroyo de la Miel (Benalmádena)
Op elke vrijdag vindt de Arroyo de la Miel plaats in Benalmádena. De markt is zeker een aanrader wanneer je het leuk vindt om de plaatselijke sfeer te proeven. De kleurrijke markt heeft werkelijk van alles bieden variërend van groente en fruit tot ondergoed. Op de markt kun je goed shoppen, maar je kunt er ook erg lekker eten. Daar is zelfs een speciale ruimte voor ingericht.
Jardin de Las Aguilas (Benalmádena)
In het roofvogelpark Jardin de Las Aguilas kun je kennis maken met veel bijzondere roofvogels. Er worden verschillende shows gegeven waarin de vogels hun kunstjes uitvoeren. De shows worden in Spaans en Engels gegeven. In het park kun je ook een ritje naar boven maken met de kabelbaan. Wanneer je boven bent heb je een mooi uitzicht over de kust. Er zijn ook verschillende wandelpaden te vinden op het park.
Estupa de la Iluminación (Benalmádena)
De Estupa de la Iluminación is een Boeddhistische Stupa, welke op de grens tussen Fuengirola en Benalmádena staat. De stupa is hoger dan 30 meter en daarmee is het de grootste stupa van de westerse wereld. In de Boeddhistische tempel vind je een meditatieruimte van ruim 100 m². Deze meditatieruimte ruimte is een gedenkteken voor harmonie, vrede en voorspoed. De stupa werd gebouwd in opdracht van Lopon Tsechu Rinpoche, de grote boeddhameester van de Himalaya. In 2003 was de bouw klaar en in 2005 werd de stupa ingehuldigd.
Sea Life (Benalmádena)
Wanneer je met het hele gezin een dag erop uit wil, dan is zeedierenpark Sea Life in Benalmádena zeker een aanrader. Sea Life Benalmádena is de thuisbasis voor meer dan 2.000 verschillende soorten zeedieren. Hierbij kun je denken aan zeedieren als schildpadden, reuzenkwallen, haaien en zeehonden, maar ook zeepaardjes en andere tropische vissen. Je kunt de dieren in hun grote aquaria bekijken, maar je kunt ook verschillende dieren toeschouwen tijdens een van de shows. Daarnaast kun je een kijkje nemen tijdens een van de voederdemonstraties die er meerdere malen per dag gegeven worden.
Puerto Marina (Benalmádena)
In Benalmádena vind je de bekende Spaanse jachthaven Puerto Marina. Puerto Marina is gebouwd in Moorse stijl. Rondom deze bekende haven bevinden zich onder andere verschillende terrasjes, cafés en restaurants die uitzicht bieden op de levendige haven. Naast het bekijken van leuke bootjes en het bezoeken van de horecagelegenheden kun je er zelf een boot huren en dolfijnen gaan spotten.
Dagje shoppen in Calle San Miguel (Torremolinos)
Calle San Miguel is het bruisende hart van Torremolinos, zowel voor toeristen als voor de locals. Calle San Miguel lijkt een beetje op de Kalverstraat in Amsterdam, met allemaal kleine toeristenwinkels, restaurants en cafés. In de zijstraat Jesus Santos Rein vind je cafés, terrasjes, straatartiesten en het treinstation van Torremolinos centrum. In Calle San Miguel kun je voor werkelijk alles terecht; kleding, schoenen, tabak, souvenirs, ijsjes, sieraden en nog veel meer. Vergeet echter niet dat tussen ongeveer twee en vijf uur 's middags siësta wordt gehouden, waardoor (de meeste) winkels dicht zijn.
Krokodillenpark in Torremolinos (Torremolinos)
In Torremolinos kun je gezellig een dagje naar het krokodillenpark. Je kunt genieten van de krokodillenshows die er gegeven worden, maar ook van de prachtige tentoonstellingen. Daarnaast kun je zelf een babykrokodil vangen en ermee op de foto. Ook kun je de grootste krokodil van Europa zien: Big Daddy. Er zijn natuurlijk niet alleen krokodillen maar ook andere dieren zoals schildpadden, struisvogels en vele soorten vogels.
Activ Natura Outdoor Adventure Park (Malgrat de Mar)
In het natuurpark Montnegre ligt het outdoor avonturenpark Activ Naturama. Het park biedt verschillende sportieve activiteiten aan voor jong en oud, zoals mountainbiken, quad rijden en boogschieten. Het park heeft daarnaast ook een bomencircuit waar je kan klimmen en klauteren. Ook kan er onder begeleiding van een gids een rit worden gemaakt door het park op een paard of ezel. Het natuurpark kan je ook prima te voet ontdekken. Hiervoor heeft Activ Naturama vijf routes ontwikkeld die je zelf moet ontdekken met behulp van de kaart en kompas die je van hen meekrijgt. Daarnaast biedt het park de activiteit 'Laser combat' aan. Laser combat lijkt veel op paintball, maar wordt gespeeld met laserguns in plaats van verfpistolen. Een voordeel van Laser combat ten opzichte van paintball is dat je geen beschermende kleding en maskers nodig hebt, omdat er geen verfkogels op je geschoten worden. Dit maakt Laser combat ook geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.
Marineland (Blanes)
Marineland is niet alleen een waterpark met veel verschillende waterattracties, maar het park heeft ook een dolfinarium waar uiteenlopende dierenshows worden gegeven. Dieren die onder andere te bewonderen zijn in Marineland zijn dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en exotische vogels zoals papegaaien en flamingo's. Ook kun je een kijkje bij de dieren nemen wanneer zij gevoerd worden. Het park biedt daarom voor het hele gezin en dag vol vertier.
Dagexcursie naar Sevilla (Torremolinos)
Sevilla is de hoofdstad Andalusië en heeft de enige rivierhaven in Spanje. Met de bus wordt er een rondrit gemaakt door de hele stad. Sevilla heeft een groot stadscentrum wat het onmogelijk maakt om alles met te voet in een dag te doen. De lokale gidsen geven je een uitgebreide uitleg van de vele monumenten die je tijdens de route tegen zult komen. Plekken die je onder andere tegen zult komen zijn bijvoorbeeld de tabaksfabriek die bekend is van Carmen, maar ook het Palacio de San Telmo of Andalusisch Parlement, het standbeeld van El Cid Campeador, de rivier Guadalquivir, de oude aquaduct en de arena. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gestopt op de Plaza de España, een indrukwekkend plein midden in het park. Via een rondvaart kun je de wereldexpo van 1992 zien. De kathedraal van Sevilla is de derde grootste ter wereld en waarschijnlijk een van de allerrijkste. Deze kun je ook bezoeken met een gids.
Mar i Murtra (Blanes)
De Mar i Murtra is een prachtige, kleurrijke botanische plantentuin van ruim veertien hectare groot. De botanische tuin heeft meer dan 4.000 plantensoorten die afkomstig zijn uit verschillende gebieden. Zo zijn er verscheidene planten te vinden uit gebieden met een subtropisch klimaat of uit mediterrane gebieden. In de prachtige tuin vind je bloemen, planten, struiken en bomen die zeer zeldzaam en uniek zijn.
Santa Anna (Blanes)
Ieder jaar wordt in de derde of vierde week van juli het feest van de plaatselijke heilige maagd Santa Anna gevierd, het Festa Major de Santa Anna. In deze week vindt er een diversiteit aan festiviteiten plaats waarbij er veel gegeten en gedronken wordt. Een van de bekendste activiteiten van het feest is het vuurwerkconcours waarbij meer dan 500.000 kilo aan vuurwerk wordt afgestoken.
Stranden van Calella (Calella)
De stranden van Calella zijn zeer geliefd bij haar publiek. Dit is niet heel gek, want de standen zijn echt prachtig om te zien. Calella heeft in totaal drie brede stranden met een totale lengte van ruim drie kilometer. De stranden van Calella zijn heel schoon, ze hebben grof zand en de zee is helder. Je kunt veel strandtentjes vinden op de drie stranden van Calella en er zijn ook verschillende soorten watersport die je daar kunt beoefenen. De stranden van Calella zijn heel geschikt voor gezinnen, omdat De Blauwe Vlag op alle drie de stranden aanwezig is. De Blauwe Vlag geeft aan dat het er veilig is. Het water wordt echter wel vrij snel dieper dus je moet wel oppassen met kinderen.
Parc Dalmau (Calella)
Calella heeft een stadspark genaamd Parc Dalmau. Dit prachtige park, dat gevormd is door bossen van dennen en eiken, is heerlijk om doorheen te wandelen. In het centrale punt is het hart gevormd van het park. Hier staan onder andere schommels voor de kinderen en zijn er plekken gecreëerd om van de heerlijke dennengeur te kunnen genieten. Parc Dalmau is zeker een aanrader als je de drukke stad even wil ontwijken.
Jardíns de Cap Roig (Calella)
Jardíns de Cap Roig is een beeldenpark in Calella waar een permanente collectie van hedendaagse en moderne beeldhouwkunst staat. Het beeldenpark staat in het stadsdeel Calella de Palafrugell en het park staat ook wel bekend om haar mooie botanische tuinen: Jardín botánico de Cap Roig. Ook staat hier het kasteel van Cap Roig dat in 1925 werd gebouwd en dat er heel mysterieus en bijzonder uitziet.
Jardi Botanic Pinya de Rosa (Malgrat de Mar)
Jardi Botanic Pinya de Rosa is gelegen tussen de steden Blanes en Lloret de Mar. Pinya Rosa is het werk van Dr. Fernando Ingenieur Caralt Riviere, die een grote liefhebber was van tuinen. Hij wijdde een groot deel van zijn leven, van 1945 tot 1992, aan deze prachtige tuin. Jardi Botanic bestaat uit ongeveer 7.000 verschillende planten. De collecties aloë, agaves, yuccas en opuntia worden beschouwd als een van de beste collecties ter wereld. Dankzij de temperatuur tussen de 17°C en 29°C graden, groeien de planten erg goed. De tuin wordt opgesplitst door verschillende cactussen.
Het klooster van Montserrat (Malgrat de Mar)
Het klooster van Montserrat staat ongeveer 720 meter van de berg Montserrat. De precieze geschiedenis weet niemand. Er gaat wel een verhaal rond die afgeleid is van een oude legende die zegt dat de pastoors lichtflitsen uit de hemel op de berg neer zagen komen. De pastoors zijn toen naar boven geklommen en vonden een groot schilderij van de Heilige Maagd Maria. Ze wilden dit ergens anders naar toe brengen maar het schilderij bleek te zwaar te zijn. Toen beseften ze dat de Heilige Maagd Maria op het topje van de berg wilde blijven. De monniken hebben later kapelletjes en kerkjes gebouwd ter ere van de Heilige Maagd Maria. In de loop der jaren zijn er ook een aantal feiten duidelijker geworden over de geschiedenis. In een hoger gelegen kapel is het beeld van La Morenta te bewonderen, het wordt ook wel de zwarte Madonna genoemd. In 1925 is door Josep Puig i Cadefalch het hele klooster opgeknapt. Het bestaat nu uit 80 kleine kloostertjes.
Waterworld (Lloret de Mar)
Bij Waterworld in Lloret de Mar kun je genieten van verschillende attracties. Het is de perfecte plek voor jong en oud om een onvergetelijke dag door te brengen. Op het park vind je naast de vele attracties o.a. restaurants, picknickplaatsen en dennenbossen. Voor de echte adrenalinejunk staat er vlak naast de ingang van het waterpark ook nog een tachtig meter hoge kraan die de mogelijkheid biedt om te bungee jumpen.
Voetbal in Spanje
Een van de populairste en belangrijkste sporten in Spanje is zonder twijfel voetbal. Je vindt dan ook veel grote voetbalclubs in het land waaronder bijvoorbeeld FC Barcelona, Valencia CF, Real Madrid, Atlético Madrid, Villarreal CF en Sevilla FC. De stadions van deze clubs zijn voor bezoekers geopend en ook wedstrijden zijn voor buitenlanders bij te wonen. Het nationale team van Spanje werd in 2008 en 2012 Europees kampioen en in 2010 Wereldkampioen en beschikt over veel (individueel) talent.
Winkelen in Spanje
Zowel de koopjesjagers als de 'fijnproevers' kunnen in Spanje terecht om te winkelen. Er zijn vele elegante boetieks waar je aan de hand van de laatste mode lederwaren, kleding en schoenen kunt scoren. Maar ook zijn in de meeste steden kleine winkeltjes met keramiek, aardewerk en leuke sieraden te vinden. Voor de echte koopjesjagers zijn er in zowel Barcelona als Madrid grote vlooienmarkten waar je voor een prikje leuke producten op de kop kunt tikken. De meeste winkels in Spanje zijn open van 09.00 tot 14.00 uur en vanaf 16.30 tot 20.00 uur. In de echt toeristische steden sluiten de winkels 's avonds vaak later en kun je ook op zondag naar de supermarkt.
Parc Güell (Barcelona)
Begin 1900 werd op een landgoed op de berg Muntanya Peladade Parc Güell aangelegd. In het park, dat ontworpen is door Gaudi vind je vele mozaïeken en prachtige natuur. Wanneer je de trap beklimt bij de ingang van het park kom je eerst langs de bekende salamander van mozaïek, als je verder doorloopt naar boven kom je bij de beroemde mozaïeken banken. Vanaf het plateau bij de banken heb je een prachtig uitzicht over heel Barcelona en de Middellandse Zee. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer erg druk kan zijn in het park en je daardoor beter doordeweeks rond zonsondergang kunt gaan.
Puerta del Sol (Madrid)
In Madrid vind je het hoofdplein Puerta del Sol wat vrij vertaald 'poort van de zon' betekend. Het plein wordt gebruikt als nulpunt voor Spanje, zo worden alle snelwegen gebouwd op de hoogte van het plein en ook bij de bouw wordt vanuit dat nulpunt gewerkt. Aan het plein ligt onder andere Casa de Correos die bekend is van zijn klok. Het aftellen voor nieuwjaar gebeurt in Madrid dan ook aan de hand van die klok. En wanneer het 12 uur is wordt er bij elke klokslag op het plein één witte duif losgelaten. De bekendste toeristische trekpleister op het plein is het 4 meter hoge beeld op het midden van het plein met de naam Oso y Madroño.
Catedral de Santa Maria de Toledo (Toledo)
In het Spaans staat de kathedraal van Toledo bekend als Catedral de Santa Maria de Toledo. Het is een van de belangrijkste gotische kathedralen van Spanje en werd tussen het jaar 1227 en het jaar 1493 gebouwd. De plek waar de kathedraal staat werd vroeger in beslag genomen door een Moorse moskee. De jaren na de bouw werd er nog steeds flink verbouwd aan de kerk, zo is er in de kerk een barok altaarstuk te vinden maar is de buitenkant van de kerk in gothische stijl. Nadat je een kijkje hebt genomen in de kerk kun je het nabijgelegen museum bezoeken waar prachtige schilderijen van El Greco hangen.
Monestir de Santa Maria de Poblet
Het klooster in de stad Poblet staat bekend onder de naam Monestir de Santa Maria de Poblet. Je vindt het klooster in de regio Catalonië. Het Monestir de Santa Maria de Poblet is in 1151 door Franse monniken opgericht en staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij de meeste mensen is het klooster bekend geworden door de vele gebruiksdoelen, zo werd het klooster onder andere gebruikt als paleis, militair fort, pantheon en abdij. Tegenwoordig wonen er ongeveer 50 monniken in het klooster dat het gehele jaar door geopend is voor bezoekers.
Vlooienmarkt in Spanje
Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar je zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. Je moet er dan wel vroeg bij zijn en goed kunnen onderhandelen. In Madrid op de 'El Rastro' en in Barcelona op de 'Els Encants'.
Parken in Lleida (Lleida)
In het centrum van de stad Lleida zijn verschillende natuurparken. De parken zijn door hun ecologische waarde en hun grootte uniek voor Spanje en misschien zelfs wel voor de gehele wereld. Camps Elisis ligt ook in het centrum van de stad en beschikt over een aantal opmerkelijke gebouwen. Zo vind je in het park de Mal de la Música en café Chalet die beide uit de 19e eeuw stammen. Ook heeft het Camps Elisis de beschikking over een modernistisch bakstenen gebouw dat bekend staat als het Aquarium.
Guggenheim Museum in Bilbao (Bilbao)
Het Guggenheim Museum in Bilbao is één van de vier Guggenheim-musea over de hele wereld. Het is een museum voor moderne kunst en alleen het gebouw waar het museum huisvest is al een museumstuk op zich door zijn deconstructivistische architectuur. Het museum is geopend sinds 1997 en de kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (popart) tot werken van gerenommeerde artiesten als Picasso. De permanente collectie kent kunstwerken van Andy Warhol, Salvador Dali en René Magritte.
Museum voor Schone Kunsten in Bilbao (Bilbao)
Het huidige Museum voor Schone Kunsten is een samenvoeging van het Museum voor Moderne Kunst en het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Arte Moderno en Museo de Bellas Artes). Beide instellingen en hun collecties zijn in 1945 samengevoegd en kreeg in 2001 een belangrijke hervorming die het museum zijn huidige uiterlijk heeft gegeven. In 2008 werd onder het motto "100 jaar geschiedenis, 10 eeuwen kunst ' een mijlpaal gevierd.
Museo del Prado (Madrid)
Een van de beroemdste en grootste kunstmusea ter wereld staat in Madrid en is bekend onder de naam Museo del Prado. De collectie van het museum bestaat uit vele werken die tussen de 14e en 19e eeuw zijn gemaakt. Het gaat om 2.000 prenten, 5.000 tekeningen, 2.000 toegepaste kunstvoorwerpen, 700 beelden en zo'n 1.000 medailles en munten.
Salvador Dalí
De kunstwerken van Salvador Dalí zijn onder andere ondergebracht in drie Spaanse musea die speciaal zijn opgericht voor de kunstenaar. Het gaat om musea in Púbol, Portlligat en Figueres.
- Het Teatro Museo Dalí is te vinden in de geboortestad van de kunstenaar, namelijk Figueres. Hier zijn niet alleen kunstwerken van Dalí te vinden, maar ook wisselende collecties van andere kunstenaars. Het museum werd in 1974 geopend en tegenwoordig staan er in het hoogseizoen lange rijen voor de deur.
- In Púbol vind je het Gala Dalí kasteel dat sinds 1996 geopend is voor publiek. Het kasteel is gebouwd door Salvador Dalí als woning voor zijn vrouw. Hij beloofde haar nooit in het kasteel te komen, waardoor zowel Gala als Dalí hun gang konden gaan met minnaars en minnaressen.
- Het laatste museum over Dalí in Spanje staat in de stad Portlligat. Het museum is gevestigd in de vaste verblijfplaats van de kunstenaar tussen 1930 en 1982. In 1982 ging hij weg uit zijn huis omdat zijn geliefde Gala was overleden, hij ging toen in het Gala Dalí kasteel in Púbol wonen.
Vakantiebestemmingen in Spanje
- 1. A Coruña
- 2. Alicante
- 3. Balearen
- 4. Barcelona
- 5. Begur
- 6. Benalmádena
- 7. Benidorm
- 8. Bilbao
- 9. Blanes
- 10. Cádiz
- 11. Calella
- 12. Canarische Eilanden
- 13. Córdoba
- 14. Cuenca
- 15. El Hierro
- 16. Figueres
- 17. Formentera
- 18. Fuengirola
- 19. Fuerteventura
- 20. Gerona
- 21. Gijón
- 22. Gran Canaria
- 23. Granada
- 24. Guadalajara
- 25. Huelva
- 26. Ibiza
- 27. Jerez de la Frontera
- 28. La Gomera
- 29. La Palma
- 30. Lanzarote
- 31. Las Palmas de Gran Canaria
- 32. León
- 33. Lleida
- 34. Lloret de Mar
- 35. Lugo
- 36. Madrid (hoofdstad)
- 37. Málaga
- 38. Malgrat de Mar
- 39. Mallorca
- 40. Marbella
- 41. Menorca
- 42. Mérida
- 43. Murcia
- 44. Nerja
- 45. Oviedo
- 46. Pamplona
- 47. Peñíscola
- 48. Pineda de Mar
- 49. Ronda
- 50. Salamanca
- 51. Salou
- 52. San Sebastián
- 53. Santa Susanna
- 54. Santander
- 55. Santiago de Compostela
- 56. Sevilla
- 57. Sitges
- 58. Tarragona
- 59. Tenerife
- 60. Toledo
- 61. Torremolinos
- 62. Tossa de Mar
- 63. Valencia
- 64. Valladolid
- 65. Zaragoza
Accommodaties
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.
De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro's vaak niet tijdens het ontbijt.
De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.
Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.
Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.
Vervoer
De vliegreis duurt, afhankelijk van de bestemming, gemiddeld 2 tot 3 uur. De vliegreis naar de Canarische Eilanden duurt gemiddeld 4,5 uur. Spanje heeft 105 vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan 33 ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn de luchthaven Barajas in Madrid en de luchthaven van Barcelona.
Vanuit Amsterdam en Eindhoven kan je rechtstreeks per lijndienst of charter vliegen naar een van de vele internationale luchthavens.
Spanje is ook goed te bereiken met de auto. In Spanje gelden over het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland en de bewegwijzering is prime in orde.
Je kunt in Spanje bijna overal een auto huren. Dit is zeker aan te raden. Het rijden met de auto is in Spanje goed te doen.
Je kunt een binnenlandse vlucht nemen in Spanje, bijna alle grote steden hebben een luchthaven.
De kwaliteit van de bus- en treinverbindingen zijn redelijk. Het is afhankelijk van waar je bent en waar je naartoe wilt. In de toeristische gebieden is het goed geregeld en in de afgelegen gebieden zal je niet veel openbaar vervoersmogelijkheden tegenkomen. Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbinding tussen vrijwel alle steden van het land. Momenteel bestaan er 5 hogesnelheidslijnen.
Visum
Voor een vakantie in Spanje dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.
Veiligheid
Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers.
Medische informatie
De gezondheidszorg in Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht.
Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.
Artikelen over eten & drinken in Spanje
Bevolking
De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.
Na de lunch houden veel inwoners, vooral in de zomermaanden, een siësta. De siësta vindt plaats tussen 14.00 uur en 17.00 uur, wanneer de zon op zijn warmst is. Bijna alle winkels sluiten hun deuren. Om 17.00 uur start voor de meeste Spanjaarden het tweede deel van de dag weer. Sommige bedrijven gaan zelfs na de siësta niet meer open en zijn alleen geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur. In de toeristische steden blijven de cafés en de grote supermarkten vaak wel geopend, maar houd er wel rekening mee dat dit lang niet overal het geval is.
Eten doet men gemeenschappelijk: groepen mensen treffen elkaar voor het middageten en het avondeten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er in Spanje relatief gezien meer cafes en restaurants zijn dan in welk ander land ook.
De familie is de basis van de Spaanse maatschappij. Het komt regelmatig voor dat 3 generaties onder 1 dak wonen. Kinderen worden in Spanje aanbeden en daar vloeit uit voort dat er groot belang wordt gehecht aan de opvoeding.
Het katholicisme is nog altijd een factor van belang in de Spaanse samenleving. In winkels, cafes en vrachtwagencabines houden heiligenbeelden de wacht. De kerkelijke feestdagen worden gevierd met talloze traditionele fiëstas.
Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiësta aan de gang. Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiësta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.
Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiëstas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusië. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.
Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.
Zomerfeesten: Het eerste grote fiësta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2e donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiëstas gevierd.
Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiëstas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicië is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.
Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari).
Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiëstas op 17 januari, de dag van St.Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiëstas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.
Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt, wordt begraven of verbrand.
De taal
De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen.
Flora & Fauna
In Spanje heersen veel verschillende soorten klimaten. Hierdoor leven er maar liefst 8.000 verschillende soorten flora in het land. Een groot deel hiervan bestaat uit verschillende soorten orchideeën. In het noorden van Spanje vind je vele loofbossen met eiken, beuken en beren. En de zuidelijkere gebieden vind je juist meer cactussen, palmbomen en pijnbomen. De flora is dus erg divers. De nationale bloem van Spanje is de rode anjer.
In de fauna van Spanje vind je veel Afrikaanse invloeden terug zoals de kameleon, de genetkat en de Egyptische mangoest. Ook de apensoorten de Barbarijse makaak en de magot leven in Spanje. Deze vind je op de apenrots in Gibraltar. Daarnaast leven er verschillende soorten grote zoogdieren in Spanje zoals wolven, wilde katten en wilde zwijnen. Ook heeft Spanje veel verschillende soorten vlinders en vogels.
Geschiedenis
In ongeveer 800.000 v.Chr. leefden de eerste mensen in Spanje, namelijk de jagers en verzamelaars. Dit blijkt uit verschillende rotsschilderingen die er terug te vinden zijn.
Rond 218 v. Chr. kwamen de Romeinen in Spanje en stichtten onder andere steden, theaters en tempels. In deze tijd kwamen drie Romeinse keizers aan de macht. In de vijfde eeuw na Chr. viel het Romeinse Rijk uit elkaar en de Visigoten kwamen aan de macht. Dit duurde niet lang, want de Moren uit Noord-Afrika namen de macht al snel over. De Moren hielden zeven eeuw lang de macht over Spanje.
Tussen 1504 en 1868 kwamen eerst de Habsburgers en daarna de Bourbons aan de macht. Spanje won vele oorlogen waardoor het rijk steeds sterker en groter werd. Dit stortte in toen in de negentiende eeuw Napoleon Bonaparte aan de macht kwam in Frankrijk. Hij nam een groot deel van Europa over, zo ook Spanje.
In 1931 werd Spanje een republiek. Tussen 1936 en 1939 ontstond de Spaanse Burgeroorlog tussen de nationalisten en de regering door instabiliteit in de politiek. In 1939 wonnen de nationalisten maar Franco bleef tot aan het einde van zijn leven dictator in Spanje. Daarna kwam koning Juan Carlos I aan de macht. De Spaanse economie steeg door onder andere het massatoerisme. In 1978 ontstond de democratische grondwet in Spanje en in 1982 werd Spanje een gedecentraliseerde staat met autonome regio's. Spanje werd een democratie en lid van de EU en de NAVO.
Offerteformulier
Links
Spaans Verkeersbureau (EN)
World factbook Spanje (EN)
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Spanje?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.