Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt tussen de Atlantische en de Indische Oceaan in. Het grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.
Hoge steile rotswanden scheiden de kustgebieden van het plateau in het binnenland. De mooiste zijn die van de Drakensbergen. Kaap Agulhas is het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika. Het is een vrij droog land en er zijn weinig natuurlijke wouden en meren. Je vindt er uiteenlopende landschappen zoals maanlandschap, woestijn en subtropische bossen.
Zuid-Afrika telt 44 miljoen inwoners en is 17x zo groot als Nederland en België samen.
Afrikaanse Feestdagen
1 januari Nieuwjaar
21 maart Mensenrechtendag
27 april Vrijheidsdag
16 juni Jeugddag
9 augustus Nationale Vrouwendag
24 september Erfenisdag
16 december Verzoeningsdag
25 december Kerstmis
26 december Welwillendheidsdag

- Officiele naam:
- Suid-Afrika
- ISO:
- ZA
- Ligging:
- zuid Afrika
- Hoofdstad:
- Pretoria
- Inwoners:
- +/- 44300000
- Taal:
- Engels
- Godsdienst:
- Christendom
- Tijdzone:
- UTC +2
- Munteenheid:
- Antilliaanse gulden
- Klimaat:
- woestijnklimaat
- Oppervlakte:
- 1220000 km²
- Beste reistijd:
- april - april
- Hoogseizoen:
- maart - april
“The Big Five” ofwel de Grote Vijf is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag fotografeert. De Grote vijf bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijn de diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika. Daar hoor je ook wel eens over De Grote Zes. In dat geval hoort de walvis er ook bij.
Ervaringen
Pagina 1 van 18 met 175 resultaten
Prachtige natuur en rust, minder toeristisch, actieve vakantie in combinatie met wildparken
- Algemeen 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
Kaapstad is heel divers... er is voor iedereen wel wat te vinden. Bokaap is interresant om te bezoeken maar is wel erg toeristisch. The Waterfront is een leuke plek om uit te gaan en te winkelen maar ook zeer toeristisch en geen representatieve plaats voor Zuid Afrika... De Tafelberg ligt midden in de stad en dat is bijzonder. Je moet wel wat geluk met het weer hebben om daar bovenop te staan! Verder een bruisende stad met mooie en minder mooie (veilige) wijken. Verder is de botanische tuin een bezoek meer dan waard. Voor een paar dagen een leuke stad om te verblijven.
- Algemeen 7
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 7
- Ligging 10
Kaapstad heeft alles ! Een goede vibe, super klimaat, vriendelijke mensen, veel te zien en te doen, top restaurants 👍
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Het was een fantastische ervaring. Helaas minder goed weer in de eerste week (Kaapstad) waardoor we niet alles konden doen, maar zelfs ondanks dat een onvergetelijke reis door Zuid Afrika gemaakt waar we erg dankbaar voor zijn. Ook onze 2 kids (6 en 10) vonden het geweldig. Zo veel moois gezien, Zuid-Afrika is ontzettend veelzijdig en veilig. Ik kan het iedereen aanbevelen.
- Algemeen 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Overall was het een geweldige reis Goeie lodges Heerlijk eten Veel te zien en te doen. Internet bijna altijd aanwezig
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
We hebben een hele mooie reis gemaakt met alleen maar hoogtepunten.
- Algemeen 9
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 9
Zuid-Afrika is een fantastisch land met heel veel mooie natuur en prima accommodaties en aardige mensen.
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Kaapstad is verder prima, alleen door armoede geteisterd en behoorlijk crimineel. Zakkenrollers, afpersingen, ontvoeringen en berovingen zijn van elke dag.
- Algemeen 6
- Uitgaan 1
- Cultuur 6
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 6
- Ligging 8
Goede mix van historie, mooie landschappen met leuke wandelingen , En natuurlijk veel wilde dieren
- Algemeen 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 9
Ik had een groepsreis na zuid Afrika 1 woord prachtig !! De reisleidster was enorm enthousiast en aardig en wilde voor iedereen het beste, ze heeft de extra excursies goed verzorgd en uitgelegd. De natuur is prachtig en heel divers.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika
Museum Kasteel de Goede Hoop (Kaapstad)
Het oudste gebouw van Zuid-Afrika ligt in Kaapstad en is het museum Kasteel de Goede Hoop. Het is gebouwd tussen 1666 en 1679 door de Oost-Indische Compagnie. De klok in de klokkenstoel komt oorspronkelijk in 1697, gegoten in Amsterdam, en ook het kasteel is nog volledig intact gebleven. In het kasteel is nu een museum over de militaire geschiedenis van de Kaap, de omgeving en het kasteel zelf. Je kunt er onder andere een kunstverzameling zien, historische gebruiksvoorwerpen maar ook kun je de martelkamer, de binnenplaats en de smederij bekijken.
Nationaal Museum in Bloemfontein (Bloemfontein)
In Bloemenfontein staat het Nationaal Museum dat is opgericht in 1877. Je vindt er onder andere geschiedenis over de cultuur en natuur van Zuid-Afrika, maar ook is het een kunstmuseum. Verder omvat het museum 13 verschillende onderzoeksafdelingen, zoals bijvoorbeeld natuurwetenschappen, en zit het Art Museum er ook. Bijzonder is de collectie fossielen van dinosauriërs en de reconstructie van een 19e-eeuwse straat in Bloemenfontein.
South African Museum (Kaapstad)
Het South African Museum in Kaapstad is het oudste museum van het land en is opgericht in 1825. Je maakt in dit museum onder andere kennis met de diverse cultuur en natuur van Afrika. Het gebouw telt 4 verdiepingen waar allerlei verschillende exposities zijn. Je vindt er bijvoorbeeld afdelingen met rotstekeningen, meteorieten, vogels, aardewerk, walvisskeletten en een planetarium. Ook geven ze je hier uitleg over de sterrenhemel op het zuidelijk halfrond.
Vakantiebestemmingen in Zuid-Afrika
Artikelen
Eten en drinken
De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengeling van diverse nationale keukens. Zij ontleent haar eigen karakter aan geimporteerde recepten, waar in de loop van de eeuwen plaatselijke ingredienten en andere bereidingswijzen in zijn geslopen. De Zuid-Afrikanen zijn gek op vlees. Braai (barbeque) is in heel Zuid-Afrika populair.
Potjiekos - stoofschotel, bereid in een pan op 3 poten
Boerewors - kruidige worst
Biltong - gedroogd vlees
Bobotie - lamsgehakt met geelwortel en andere oosterse specerijen
Bredies - stoofpotten van lams- of schapenvlees en groenten
Frikkadels - gehaktballen
Groene maiskolf - nazomersnack wat wordt geroosterd
Bier is de nationale drank. De plaatselijke soorten (Castle, Lion, Ohlssons en Hansa) zijn zeker het proberen waard. Inheems Afrikaans bier heet Maheu, dit wordt gebrouwen van sorghum, is zuur en dik en een kwestie van wennen.
De wijnen uit Zuid-Afrika zijn ook erg lekker. De beste wijnen komen van Klein Constantia bij Kaapstad (Sauvignon Blanc).
Vervoer
Er zijn diverse maatschappijen die je naar alle hoeken van het land brengen, waaronder ook enkele low-costers dus vliegen kan ook goedkoop! Een bekende Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij is South African Airways. Anderen zijn South African Airlink, South African Express, FlyMango en Kulula.
In Johannesburg, Durban en Kaapstad vind je internationale luchthavens. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Kaapstad of Johannesburg duurt ruim 11 uur.
Internationale lijnschepen meren aan in Kaapstad, Durban en Port Elizabeth.
Voor het afleggen van lange afstanden vliegen er meerdere malen per dag binnenlandse vluchten tussen de grote steden, zoals Kaapstad en Johannesburg. Vanuit een treincoupé kun je het prachtige landschap aanschouwen en met de auto ontdek je elke uithoek. Tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.
Met de bekende ‘Blue Train’ reis je in 24 uur tussen Pretoria en Kaapstad en doorkruis je het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse landschap.
Visum
Duurt de vakantie niet langer dan 3 maanden dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Zuid-Afrika. Wil je langer blijven dan dien je toestemming te vragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse. Hoe lang je er ook verblijft, je paspoort dient te allen tijde nog 30 dagen geldig te zijn bij vertrek uit Zuid-Afrika.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Zuid-Afrika ligt lager dan in Nederland.
De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand.
Veiligheid
Je moet je realiseren dat Zuid-Afrika niet het meest veilige land ter wereld is. Maar wel heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen enige voorzichtigheid geboden! Dit geldt met name voor stedelijke binnenwijken en townships.
Medische informatie
De medische voorzieningen zijn voor iedereen toereikend en in de grotere steden vind je in een apotheek (pharmacy) een breed assortiment aan medicijnen.
Inentingen zijn niet verplicht. Voor een aantal gebieden in Zuid-Afrika is het wel aan te raden jezelf te beschermen tegen malaria. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
In vergelijking met andere landen op het Afrikaanse continent is de hygiëne wat betreft voedsel in Zuid-Afrika erg goed. De bereiding van maaltijden in de restaurants voldoen in veel gevallen aan de internationale normen. Natuurlijk moet je fruit en groenten altijd goed wassen en moet je opletten dat je geen vlees koopt in kleine winkeltjes waar het erg warm is.
Het Zuid-Afrikaanse kraanwater behoort bij uitstek tot het schoonste ter wereld.
Bevolking
In Zuid-Afrika vind je een enorme culturele diversiteit. Dit komt door eeuwen van immigratie. In Zuid-Afrika vind je ook veel wild en een prachtig landschap. Helaas zijn er ook veel problemen zoals geweld, armoede en een onzekere toekomst. Laat dit je niet weerhouden om dit prachtige land te bezoeken!
Apartheid betekent "scheiding en gescheiden ontwikkeling van de rassen". De apartheid is in Zuid-Afrika ver doorgevoerd. In de jaren `50 van de vorige eeuw moesten Afrikanen een pas bij zich dragen anders waren ze strafbaar. De regering had een instrument om Afrikaanse huurders van zowel privé als overheidsterreinen te zetten. Interraciale sex was destijds verboden. Bijna 40 jaar lang worstelde de regering om de apartheidspraktijken zo totaal mogelijk te krijgen. In 1990 gaf de regering eindelijk de pogingen op!
De traditionele cultuur is in sommige streken nog sterk maar de oude tradities verbleken wel. De verschillende zwarte cultuurgroepen delen belangrijke overeenkomsten in folklore, religie, taal, etiquette, kleding en opvattingen. Alle overtuigingen zijn gebaseerd op geloof in mannelijke godheid, voorouderlijke geesten en verschillende bovennatuurlijke krachten. Huwelijksgebruiken en taboes zijn verschillend bij de diverse cultuurgroepen. De status van de vrouw varieert per bevolkingsgroep.
Sport speelt een belangrijke rol in het leven van de Zuid-Afrikanen. Sportevenementen in de grote steden worden gehouden in stadions van wereldklasse. Voetbal, rugby en cricket zijn de populairste sporten. Marathon lopen en golfen nemen ook steeds in populariteit meer toe.
De taal
In het verleden waren Engels en Afrikaans de officiële talen. Sinds 1994 zijn er 11 officiële talen: Engels, Ndebele, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Tsonga, Swati, Zuid-Sotho, Noord-Sotho en Afrikaans. Afrikaans lijkt veel op het Nederlands, maar veel woorden zijn net even anders. In tegenstelling tot het Nederlands is het Afrikaans erg terughoudend in het gebruik van leenwoorden. In het Afrikaans worden heel wat scheepstermen gebruikt, dit is een erfenis uit de VOC-tijd. Het Afrikaans wat wel een beetje op het Nederlands lijkt wordt nog door 18% van de bevolking gesproken.
Flora & Fauna
In Zuid-Afrika leven veel diersoorten. Vooral de vogelwereld is zeer gevarieerd met ongeveer 900 soorten. Meer dan 25% van de landschildpadsoorten van de wereld leeft in Zuid-Afrika. De jacht- en natuurreservaten worden gezien als een van de waardevolste natuurlijke rijkdommen. In Zuid-Afrika vind je ook veel zoogdieren waaronder; bosbok, kaapse eland, koedoe, jachtluipaard, antilope, nijlpaard, olifant, leeuw, zebra, panter enz. De Kaapse Grasuil leeft in moerasachtig grasland langs de oostkust van Zuid-Afrika.
De gevlekte hyena behoort tot de interessantste roofdierensoort van Afrika. Deze groepsjagers rekenen zelfs de buffel tot hun prooi.
Het zuidelijke kustgebied omvat één van de zes meest florarijke gebieden van de wereld. Je vindt er ongeveer 8500 plantensoorten.
'The Big Five' ofwel de Grote Vijf is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag fotografeert. De Grote Vijf bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijn de diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika.
Geschiedenis
Zuid-Afrika heeft een zeer ingewikkeld verleden. Het land waar de mensheid werd geboren vocht zich de afgelopen eeuwen door een zee van oorlogen, opstanden en bezetters heen.
Twee tot drie miljoen jaar terug wandelde de ‘Australopithecus africanus’ door het ruige Zuid-Afrika. Deze aapmens was de voorloper van de moderne mens die sporen heeft tot 110.000 jaar geleden op Afrikaanse bodem.
In 1488 voer de Portugees Bartolomeu Dias als eerste Europeaan om Afrika heen. Ruim tien jaar later werd hij gevolgd door Vasco da Gama, op zijn weg naar Indië. De Portugese zeevaarders gebruikten de Kaap om voedsel en drinken in te slaan op hun doorreis. In 1652 stichtte Jan van Riebeeck hier de eerste Nederlandse nederzetting. Een aantal jaren later woonde in deze handelsnederzetting 250 blanken. In de 17e eeuw volgden vele Nederlandse schepen van de VOC. Ze gebruikten deze nederzetting in de punt van Zuid-Afrika als rustplaats. Tot in de 17e eeuw breidde de nederzetting zich langzaam uit. Niet alleen Nederlanders kwamen naar Zuid-Afrika, maar ook Duitsers, Franse hugenoten en Schotten.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Zuid-Afrika?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.