Natuurparken in Suriname
Suriname staat bekend om de unieke flora en fauna en is daardoor een geliefde vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Ook biologen uit de hele wereld vinden Suriname een interessant studieoord, vooral omdat het overgrote deel van het land (80%) bedekt is met oerwoud. Dit oerwoud maakt deel uit van het Amazoneregenwoud, het grootste tropische regenwoud op aarde. In totaal zijn er 11 beschermde natuurreservaten, 4 bijzondere beheersgebieden en 1 natuurpark in Suriname. De laatste jaren is ontbossing een groot probleem voor verschillende natuurgebieden maar er zijn gelukkig ook een aantal organisaties actief op het gebied van natuurbescherming.
gratis reisadvies
Natuurreservaten in Suriname
De 11 natuurreservaten in Suriname liggen verdeeld over het hele land. Natuurreservaat van Centraal-Suriname heeft het grootste oppervlakte (1.600.000 ha) en natuurreservaat Hertenrits in de omgeving van Nickerie is het kleinst (100 ha). Het meest bekende park is natuurreservaat Galibi, hier bevinden zich de legstranden voor zeeschildpadden. Dit natuurreservaat staat onder beheer van STINASU (Stichting Natuurbehoud Suriname) net zoals natuurreservaat Boven-Coesewijne en andere natuurgebieden zoals het kustgebied Matapica. De andere natuurreservaten zijn Brinckheuvel, Coppenamemonding, Copi, Peruvia, Sipaliwini, Wanekreek en Wia Wia.
Bijzondere beheersgebieden in Suriname
Suriname kent 4 bijzondere beheersgebieden: Bigi Pan, Noord-Commewijne-Marowijne, Noord-Coronie en Noord-Saramacca. Bigi Pan is de grootste lagune van Suriname en is vooral bekend om de grote hoeveelheid vogels die er leven zoals de Rode Ibis, Sabaku, Lepelbek en Snepi. Noord-Commewijne-Marowijne ligt in het noorden van het land en bestaat o.a. uit het kustgebied Matapica. Noord-Coronie beslaat in totaal 27.200 ha en bestaat uit moerasland langs de kust. Noord-Saramacca ligt ook aan de kust en is in totaal 88.400 ha groot.
Vraag gratis een offerte aan
Natuurpark Brownsberg
In het district Brokopondo ligt het natuurpark Brownsberg. Dit tropische regenwoud maakt deel uit van het Amazoneregenwoud en is 12.200 ha groot. Hier vind je een grote diversiteit aan flora waaronder bijzondere medicinale planten en kleurrijke bloemen. Ook is natuurpark Brownsberg het leefgebied voor vele dieren zoals de brulaap, trompetvogel, agoeti (goudhaas) en felgekleurde vlinders. In het begin van de 20e eeuw is er helaas veel van de natuur verloren gegaan door goudwinning maar sinds 1969 wordt het park beschermd. Als je een excursie wilt doen naar dit gebied is het aan te raden om er ook minimaal 1 nacht te blijven.
Het Amazoneregenwoud
Het grootste regenwoud ter wereld heeft een oppervlakte van 7.000.000 km² en ligt verdeeld over 9 landen: Suriname, Brazilië, Peru, Colombia, Bolivia, Ecuador, Frans-Guyana, Venezuela en Guyana. Het grootste gedeelte ligt in Brazilië (60%), slechts 2% van het Amazoneregenwoud ligt in Suriname terwijl dit 80% van het land bedekt. In het regenwoud leven ongeveer 100 miljoen insectensoorten, tienduizenden plantensoorten, en bijna 2.000 soorten vogels en zoogdieren. Maar liefst 20% van alle vogelsoorten in de wereld leeft in de regenwouden van de Amazone en tot op heden zijn er 438.000 plantensoorten geregistreerd, maar er moeten nog een hoop soorten worden geregistreerd, ontdekt of gecatalogiseerd. Helaas wordt het Amazoneregenwoud de laatste jaren ernstig beschadigd, vooral door ontbossing.