Het tropische binnenland van Suriname
Als je Surinamers hoort praten over 'het binnenland' bedoelen ze het tropisch regenwoud, ook wel 'bovenop' of 'bos' genoemd. Meer dan 80% van het landoppervlakte bestaat uit tropisch regenwoud en het is een van de belangrijkste trekpleisters van het land. Het regenwoud in Suriname is onderdeel van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Maar liefst 20% van alle vogelsoorten in de wereld leeft in de regenwouden van de Amazone en tot op heden zijn er 438.000 plantensoorten geregistreerd.
gratis reisadvies
District Sipaliwini
Vrijwel het hele binnenland valt onder het district Sipaliwini. Dit is, met een oppervlakte van 130.567 km², het grootste district van het land en heeft 28.000 inwoners. De naam is afgeleid van het indiaanse sipa (steen) en wini (water, rivier). Een toepasselijke benaming voor dit gebied, waar de rivieren met hun steenformaties een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven zijn. Veel van de oorspronkelijke bewoners van Suriname, de indianen, wonen in Sipaliwini. Deze zijn onder te verdelen in drie groepen: de Trio, de Akuriyo en de Wayana, samen ook wel aangeduid als de Bovenlandse indianen.
Tropisch regenwoud
Definitie van tropisch regenwoud is een woud gelegen in de tropen, waar het relatief warm en vochtig is en waar vele plant- en diersoorten leven. De planten en bloemen in Suriname zorgen voor een genot voor de ogen, oren en neus. De gevarieerde kleuren zijn echt adembenemend, de honderden vogels en apen trakteren je op een muzikaal concert en de geur van opstijgend vocht van humus is ongekend. Het is een plek waar je telkens nieuwe dingen zult ontdekken en waar je niet uitgekeken raakt.
Vraag gratis een offerte aan
Fauna in het Surinaamse binnenland
Er leven duizenden diersoorten in het binnenland van Suriname, de meeste zijn mensenschuw dus zul je niet tegenkomen tijdens een tocht door de jungle. Wie zich wel laten zien zijn de apen, de meest voorkomende soorten zijn de brulaap, spinaap, witkopaap en kapucijnenaap. Vooral de eerste zul je vaak horen. Met een beetje geluk kom je ook een van de katachtigen tegen, de poema, acelot, boomkat en jaguar hebben hun leefgebied in het tropische binnenland. Daarnaast zul je altijd veel vogels zien en horen. De bekendste vogel die er leeft is de papegaai, in alle kleuren en maten. Ook de toekan is een opvallende vogel, vooral door zijn felgekleurde snavel.
Flora in het Surinaamse binnenland
Ondanks dat het regenwoud erg begroeid is met bomen en planten kun je er wel makkelijk doorheen lopen. Er staan bomen die wel 60 meter hoog kunnen worden. Je zult er veel varens, palmen en cactussen tegenkomen maar ook prachtige orchideeën en de paloeloe, wat de nationale bloem van Suriname is. De koningspalm is de nationale boom van het land. Veel Surinaamse bosbewoners (de marrons en de inheemsen) weten veel van de flora te gebruiken als voedsel of voor medicinale doeleinden.
Jungletochten
Er zijn verschillende reisorganisaties die vanuit Nederland een compleet verzorgde rondreis aanbieden door Suriname waarbij je uiteraard kennis maakt met het tropische regenwoud. Meestal duren deze reizen 2 tot 3 weken. Je kunt ook een vliegticket boeken naar Suriname en de reis zelf samenstellen. Het wordt wel geadviseerd om een georganiseerde jungletocht te boeken en niet op eigen houtje het immens grote regenwoud in te gaan. Er leven verschillende planten en dieren die dodelijk kunnen zijn en je kunt er makkelijk verdwalen.