Vogels spotten in Suriname

Vogels spotten in Suriname
Vogels spotten in Suriname

Voor vogelliefhebbers is Suriname een waar paradijs. In het land komen namelijk ruim 650 verschillende soorten vogels voor. De inventarisatie daarvan is vooral verricht in het kustgebied, dus naar verwachting staan enkele vogelsoorten, vooral die in het binnenland leven, nog niet geregistreerd. En sommige vogels die wereldwijd gezien zeldzaam zijn, komen in Suriname algemeen voor. Vogelaars kunnen hun ogen dus uitkijken in dit Zuid-Amerikaanse land! Hieronder een overzicht van welke vogels er allemaal in Suriname zijn te spotten.

Heb je weinig kennis van Suriname? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Rode rotshaan

Deze vogel komt onder andere voor in het Raleighvallen Natuurreservaat en is daarom ook het symbool van dit reservaat. De rode rotshaan staat bekend om zijn zeer opvallende baltsgedrag: voor de legperiode zoeken de mannetjes in het bos een plek die ze schoonvegen en waar ze hun paringsdans voor de wijfjes uitvoeren. De nesten van deze vogels zijn vaak in holtes tussen rotsen te vinden.

Flamingo

In het Zuid-Amerikaanse land komt een kleine populatie flamingo's voor. De prachtige roze vogels broeden normaal gesproken op Bonaire, maar zijn ook met enige regelmaat bij het strand van Totness in Coronie te spotten. Vraag gratis een offerte aan

Papegaaien

In Suriname zijn er maar liefst 24 diverse soorten papegaaien te vinden. De bekendste daarvan zijn papegaaien, parkieten, raafparkieten en ara's. Deze laatste staat in de volksmond ook wel bekend als de raaf en is het meest opvallend van alle soorten. Ara’s hebben namelijk een prachtig roodblauw of blauwgeel gekleurd verenkleed. Maar als ze zich stilhouden, zijn ze ondanks hun opvallende uiterlijk, moeilijk te spotten tussen al het groen van het bos. Wanneer ze vliegen maken ara’s echter een hard, krassend geluid waarmee ze duidelijk laten weten dat ze aanwezig zijn. Wat het meeste in het oog springt is dat papegaaien over het algemeen de uiterlijke kenmerken van een roofvogel hebben. Daarbij vertonen voornamelijk de kop en de bouw van de vogels veel overeenkomsten.

Rode Ara Ara Papegaai
Rode Ara Ara Papegaai

Rode ibis en zilverreiger

De kustvlakten zijn het voornaamste leefgebied van de rode ibissen en kleine zilverreigers, dus de kans is dan ook zeer groot dat je deze wonderbaarlijke verschijningen daar aantreft. Vooral het opstijgen van een kolonie van deze vogels is een adembenemend mooi schouwspel: de rode kleur van de ibissen vermengt zich dan met het wit van de reigers. En soms voegen zich ook nog blauwe reigers bij de populatie.

Kolibrie

Deze vogelsoort komt zowel in het bos als in de stad voor. De kolibrie is één van de kleinste vogels ter wereld, want dit vogeltje weegt gemiddeld slechts tussen de 2 en 8 gram. Zijn schitterende verenkleed met vaak een parelmoerachtige glans is een typisch kenmerk van deze vogel. Ook kennen veel mensen de kolibrie van zijn buitengewoon snelle vleugelslag, waardoor hij stil in de lucht kan blijven hangen om nectar uit een bloem te zuigen.

Kolibrie vogelsoort
Kolibrie vogelsoort

Zangvogels

Vooral de ‘picolet’ en de ‘twa twa’ zijn in Suriname zeer geliefde zangvogels. Deze zaadeters kom je voornamelijk tegen in de buurt van open plaatsen in het bos waar gras groeit. Voor deze vogels is een airstrip in de Surinaamse jungle dan ook de ideale leefomgeving. En als je zo’n plek ’s ochtends vroeg of in de avond bezoekt om vogels te spotten, is een leuke bijkomstige ervaring dat je er een koor van zangvogels kunt beluisteren. Een stuk minder leuk is het feit dat er intensief gejaagd wordt op zangvogels, omdat ze in Paramaribo en zelfs in het buitenland veel geld opleveren.

Grietjebie

Deze insecteneter komt vrij algemeen voor in de hoofdstad van Suriname en is heel gemakkelijk te herkennen aan zijn helgele buik. De bijzondere naam die het beestje heeft gekregen, is ontleend aan het geluid dat deze vogel maakt. Met enige fantasie is in de hoge toon namelijk het woord ‘grietjebie’ te ontdekken.

Toekan

Een van de meest voorkomende vogels in het Zuid-Amerikaanse land is toch wel deze bekende besseneter. Surinamers duiden een toekan ook wel met de naam ‘koejake’ aan, vanwege het hoge en van ver herkenbare geluid dat deze vogel maakt. Voor zover bekend zijn er zeven verschillende soorten toekans te onderscheiden, waarvan de ‘bigi koejake’, met zijn witte borst, de grootste is. Maar de soort die zich het meest voordoet, is de rode-bandtoekan en die is uitermate goed herkenbaar aan de rode dwarsband over de gele onderzijde.

Toekan
Toekan

Harpij-arend

In Suriname zijn ruim veertig soorten roofvogels geregistreerd en ‘aka’ is de lokale verzamelnaam voor deze vogels. De bekendste en tevens grootste roofvogel die in Suriname voorkomt, is de harpij-arend of ‘gonini’. Deze enorme vogel beschikt over een vleugelspanwijdte van ongeveer 2 meter en een paar grote klauwen. De kans dat je tijdens een tocht in het binnenland ook daadwerkelijk een harpij-arend ziet is helaas maar gering, want in het verleden is er veel gejaagd op roofvogels. En ook heden ten dage worden ze nog geschoten door inheemsen, die de donsveren van de dieren verwerken in hun hoofdtooien.

Overwinteraars

Naast de permanent voorkomende vogels, strijken vanaf oktober ook grote aantallen trekvogels aan de kust van Suriname neer om te overwinteren. De voornaamste voedselbron voor deze trekvogels zijn de uitgestrekte modderbanken in het land. Plevieren en strandlopers zijn de grootste groepen trekvogels die het land bezoeken: tijdens het noordelijke winterseizoen kun je van deze soorten wel tienduizenden vogels aanschouwen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal vaste overwinteraars, zoals de blue wing eens, de visarend en de stern.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen