De Surinaamse keuken
De Surinaamse keuken is een samenkomen van verschillende keukens en tradities, waaruit een rijke eigen keuken is ontstaan. Op culinair gebied kom je niets te kort in Suriname. De Surinamers zelf zijn dol op lekker eten en de gerechten worden met liefde bereid. Culinair genieten begint in Suriname al in de ochtend met een heerlijk belegd broodje of Chinees puntje en eindigt 's avonds laat vaak met de populaire roti.
gratis reisadvies
Afkomst van de Surinaamse keuken
De bevolking van Suriname bestaat al eeuwen uit meerdere bevolkingsgroepen die elk zijn eigen traditionele gerechten kent. De Surinamers hebben dit gecombineerd met lokale ingrediënten en bereidingswijzen, waardoor een rijke eigen keuken is ontstaan. Bij sommige gerechten kun je nog wel de invloeden uit andere culturen proeven, zo komt de pom en pastei uit de Creoolse keuken en roti heeft zijn oorsprong in India, uit de Hindoestaanse keuken. Moksi meti (gemengd vlees) en chow mein (bami) komen uit de Chinese keuken.
Surinaams eten
Het koken van Surinaamse gerechten is een ware kunst. Surinaamse mannen en vrouwen koken op gevoel; zij hebben geen recepten op papier staan, maar doen alles uit hun hoofd. Deze manier van koken wordt van moeder op dochter/zoon doorgegeven. Surinaamse gerechten bestaan in de meeste gevallen uit rijst met verschillende vlees- en/ of vissoorten, zoals kip, varkensvlees, zoutvlees, anjoemara (soort vis), kwie-kwie (zwampvis), pataka (soort vis met veel graten) en bakkeljauw (gezouten vis).
Vraag gratis een offerte aan
Snacks en drankjes
Er worden ook veel soorten tussendoortjes/snacks aangeboden in Suriname. Vegetarische snacks zijn bijvoorbeeld bara (gefrituurde koek van bonen) en phulauri (snack van gele spliterwten). Ook gekruide kippenpootjes, kue lapis (Indonesische cake met laagjes) en bananen- en cassavechips zijn populair. Om de dorst te lessen kun je op veel plekken schaafijs kopen, dit is een drankje bestaande uit geschaafd ijs met zoete vruchtenlimonade. Andere zoete frisdrank die veel gedronken wordt is Fernandes. Het lokale bier heet Parbo bier.
Eetgelegenheden
Vooral in de hoofdstad Paramaribo bevinden zich vele restaurants en andere eetgelegenheden waar je de Surinaamse keuken kunt proeven.
Javaanse warung
Bij de typisch Javaanse warungs (klein, open eettentje) kun je de hele dag gerechten krijgen die uit de Javaanse keuken afstammen. Naast de Javaanse bami en nasi kun je hier saoto kopen, deze maaltijdsoep is een aangepaste versie van de Indonesische soto ajam. Ook zijn er verschillende hartige snacks zoals kue lapis en cassavechips. Dit alles kun je wegspoelen met een koud glas dawat (Javaanse drank o.b.v. kokos).
Roti shops
Bij de roti shop worden voornamelijk roti's verkocht. Dit is een hartige pannenkoek gevuld met aardappelpuree of een puree van spliterwten, geserveerd met Surinaamse groenten en pittige kip massala (of een andere vleessoort naar keuze). Voor vegetariers kan dit gerecht gemaakt worden met alleen groenten.
Omoe Chineesie
Omoe Chineesie betekent letterlijk 'Oom Chinees' maar wordt vaak gebruikt als benaming voor een Chinees restaurants. Er zijn verschillende Chinese restaurants in Suriname, vooral in Paramaribo. Ondanks dat deze keuken zich heeft aangepast aan de Surinaamse smaak kun je de afkomst nog wel herkennen. De bekendste gerechten zijn chown mein (bami), moksi meti (gemengd vlees) en nasi goreng.