Suriname

Suriname ligt aan noordoostkust van Zuid-Amerika. Het land is ingedeeld in 10 districten en de hoofdstad. De districten zijn Paramaribo, Brokopondo, Para, Wanica, Sipaliwini, Commewijne, Coronie, Marowijne, Saramacca en Nickerie. De districten worden beheerd door een districtscommissaris. Het district is een administratief onderdeel van de centrale regering in Paramaribo, en de districtscommissaris krijgt zijn instructies van de minister van Districtsbestuur en Decentralisatie.
Als je eenmaal in Suriname bent is het niet alleen uitdagingen overwinnen en grenzen verleggen in een van de vele jungletours, maar je kunt zeker ook luieren in een hangmat en dobberen in een zwembad of een van de vele kreken.
Suriname ligt in de tropen. De temperatuur is hier gemiddeld tussen de 23°C en de 32°C. Tussen 14.00 en 17.00 uur is de kans op een stortbui het grootst. En als het regent, regent het ook goed. Tegen deze stortregen helpt een paraplu of regenjas maar weinig.
Belangrijke rivieren zijn de Suriname, de Coppename, de Tapanahoni, de Saramacca en de Corantijn, die de grens met Guyana vormt. Alle rivieren lopen van het zuiden naar het noorden. In de zuidelijke helft van het land liggen 3 omvangrijke gebergteketens, het Oranjegebergte, Wilhelminagebergte en het Eilerts de Haangebergte (genoemd naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger uit de 19e eeuw). De hoogste top is de Julianatop (1230 m). Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote- en kleine regentijd.
Suriname heeft als staatsvorm de parlementaire democratie. Volgens de grondwet van 1987 berust de hoogste macht bij de voor 5 jaar door de Verenigde Volksvergadering gekozen president, die naast staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten tevens regeringsleider is. De regering bestaat uit de president, de vice-president en de ministers. De president en vice-president worden gekozen door De Nationale Assemblée. De president stelt zelf zijn kabinet van ministers samen en heeft vergaande uitvoerende bevoegdheden.
De belangrijkste uitvoerproducten zijn bauxietproducten, rijst en garnalen. De belangrijkste afnemers zijn Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Venezuela, Duitsland en Argentinië.
Als advies aan gehaaste westerse toeristen en als belangrijke levenswijsheid geldt in Suriname 'no span' (maak je niet druk)! De service in Suriname is niet zoals je in Nederland gewend bent. De verklaring hiervoor is deels te vinden in de afschaffing van de slavernij; sindsdien hoeft men niemand meer op zijn wenken te bedienen.

- Officiele naam:
- Republiek Suriname
- ISO:
- SR
- Ligging:
- noord Zuid-Amerika
- Hoofdstad:
- Paramaribo
- Inwoners:
- +/- 499009
- Taal:
- Nederlands
- Godsdienst:
- Christendom
- Tijdzone:
- UTC -3
- Munteenheid:
- Dollar
- Klimaat:
- Tropisch
- Oppervlakte:
- 163820 km²
- Beste reistijd:
- februari - april
Dankzij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 vieren met name de Creolen jaarlijks "Keti Koti" (het verbreken van de kettingen), oftewel de "Dag der Vrijheden".
Op de dag waarop Suriname in 1975 een onafhankelijke republiek werd, 25 november, viert men Onafhankelijkheidsdag. Deze belangrijke dag in de geschiedenis van het land is een vrije dag voor iedereen in Suriname.
Het wapen van Suriname - de woorden justitia, pietas en fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. Twee indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.
De vlag van Suriname - sinds Suriname op 25 november 1975 de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:
* het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
* het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
* het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
* de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.
Ervaringen
Pagina 1 van 6 met 53 resultaten
Suriname is een avontuurlijke bestemming en gezien de band met Nederland een must om gezien en ervaren te hebben. Geen stranden maar een hangmat aan de Suriname rivier is minstens zo relaxed. De binnenlanden, de rivieren en het oerwoud zijn avontuurlijk.
- Algemeen 8
- Uitgaan 1
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 8
Paramaribo, is de hoofdstad van Suriname. Een fijne plek om te verblijven en verder door te reizen naar het binnenlanden van Suriname
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 10
Een hoofdstad, die prachtige monumenten heeft en een prachtige Baseliek en ook een mooi museum. Verder mag er veel gedaan worden aan het onderhoud van wegen, parken, kerkhoven e.d. Qua vuil, gaten in de wegen en speeltuinen voor de kinderen.
- Algemeen 7
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Mooi land, veel natuur, lekker eten en erg goedkoop!
- Algemeen 6
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Inwoners 7
- Ligging 7
Gigantisch indrukwekkende natuur wanner je Paramaribo stad verlaat en je met de korjaal naar de inheemse bevolking aan de rand van de Suriname rivier laat afzetten door een van de inwoners die zo liefdevol en gastvrij hun korjaal ter beschikking stellen en je over de rivier alle schoonheden van dit prachtige land te laten zien en proeven. Onvergetelijk. Mvgr, Tamara Smit
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
suriname is mooi gast vrijheid
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 7
Paramaribo heb je snel gezien. Je kan er heeeerlijk eten maar. Verder niks bijzonders. Ga lekker de jungle in dat is echt de moeite waard.
- Algemeen 7
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
Suriname is een prachtig land, niet te lang in Paramaribo verblijven maar de natuur (jungle) gaan verkennen.
- Algemeen 10
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Mooi land met vriendelijke bevolking. Interessante geschiedenis, cultuur en overweldigende natuur.
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 9
Ben er nu voor de 7 e keer. Geweldige stad. Zeker de ligging van hotel Joah Inn. Winkels gaan wel allemaal om 17.00dicht. Behalve de Chinese toko's. In het hotel betaal je ( mits dit al niet in je pakket zit) 10 euro pp voor een los ontbijt. Prijzig maar goed. Evenals de geserveerde warme maaltijden. Deze kosten ook rond de 10 euro. De cocktails aan de bar zijn geweldig en kosten slechts 5 euro. Kamers en appartementen zijn schoon en goed onderhouden. Personeel is top. Auto huur is wel aan te raden. Mits je links durft te rijden. De Surinamer is een heer in het verkeer en dat is dus goed te doen. Auto huur bij Compa international is aan te bevelen. Tussen de 12,50 en 40 euro per dag heb je een auto mits je deze minimaal een week huurt. Aan te raden is om een suv te huren. Mooie ruime 7 zitters met automaat en airco. En dat voor 40 euro. Inclusief alles. Op het vliegveld kun je ook na de douane eten voor belachelijk lage prijzen. Normaal is het eten na de douane onbetaalbaar. Hier niet. Wel is het zo dat het Surinaamse vliegveld erg karig is net het verstrekken van informatie als het gaat om vertragingen. Niemand weet iets van het grond personeel. En al helemaal als je met de slm vliegt. Maar Paramaribo heeft genoeg te bieden. En als je het kunt betalen is een trip naar het binnenland echt een must. Bedenk wel dat een dagtrip ongeveer 70 euro kost en een meerdaagse trip zit al gauw op de 100euro per dag. Maar dan heb je wel een onvergetelijke ervaring. We waten daar afgelopen mei 2019. De regentijd. Dit betekend iedere dag een flinke tropische regenbui. Waardoor sommige wegen onbegaanbaar kunnen worden. Dus check welke periode je boekt.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Suriname
Sint Petrus en Paulus Kathedraal (Paramaribo)
De Sint Petrus en Paulus Kathedraal in Paramaribo is een houten kathedraal. De kathedraal is waarschijnlijk de hoogste kathedraal van hout van de wereld en het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika. De kathedraal is geel en grijs geschilderd en was van oorsprong een theater. In 1826 werd het theater omgebouwd tot de kathedraal die het nu is. In 1989 werd het gebouw gesloten, omdat het begon over te hellen en aangetast was door termieten. 21 jaar later, in 2010, werd de kathedraal weer geopend voor publiek.
Historische binnenstad van Paramaribo (Paramaribo)


De historische binnenstad van de hoofdstad Paramaribo is het oudste gedeelte van de stad. De binnenstad staat ook wel bekend als 'De Houten Stad', dit komt door de gebouwen uit de koloniale tijd die grotendeels van hout zijn gemaakt. Sinds 2002 staat de historische binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Winkelen in Paramaribo (Paramaribo)
Als je wilt winkelen in Suriname, moet je in Paramaribo zijn. Je vindt hier verschillende winkeltjes en boetiekjes waar je van alles kunt kopen. Er is vooral veel goedkope kleding te krijgen. Ook zijn er grotere winkels. Dit zijn net warenhuizen en je kunt er van alles kopen. Al deze winkeltjes, boetiekjes en warenhuizen zorgen ervoor dat je je als winkelend publiek niet zult vervelen. Het is de ideale plek om te shoppen.
Vakantiebestemmingen in Suriname
Artikelen
Eten en drinken
De Surinaamse keuken op zich is al een reden om het land te bezoeken! De exotische gerechten herbergen invloeden uit Afrika, China, Indonesië, India en Nederland. Het koken van Surinaamse gerechten is een ware kunst. Surinaamse vrouwen koken op gevoel; zij hebben geen recepten op papier staan, maar doen alles uit het hoofd. Deze manier van koken wordt dan ook van moeder op dochter/zoon doorgegeven. Surinaamse gerechten bestaan in de meeste gevallen uit rijst met verschillende vlees- en/ of vissoorten, zoals kip, varkensvlees, zoutvlees, anjoemara (soort vis), kwie-kwie (zwampvis), pataka (soort vis met veel graten) en bakkeljauw (gezouten vis). Deze gerechten worden meestal geserveerd in combinatie met lokale bladgroenten of kool. Een favoriet van de Surinamers is pom, een ovenschotel van kip en groenten die men afdekt met een puree van tajer.
Een typische Surinaamse drank is Kasiri, een alcoholische drank die gemaakt wordt volgens een Indiaans recept en die wordt bereid uit het sap van de cassave. Favoriete dranken van de Surinamers zijn gemberbier, Parbobier en verschillende punchen, zoals vruchtenmixpunch, ananaspunch en eierpunch.
Vervoer
De internationale luchthaven van Zanderij is de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Dit ligt zo`n 45 km van Paramaribo. De vlucht van Amsterdam naar Zanderij duurt ongeveer 8 uur.
In het hele land vind je taxi's. De ritprijzen gaan volgens de meter. Is dat niet het geval, spreek dan met de chauffeur van te voren een prijs af.
Met een huurauto kun je makkelijk en op je eigen manier het land verkennen. Blijf wel op de hoofdwegen, de andere wegen zijn van nog mindere kwaliteit en zijn vaak niet geheel verhard. Houdt er ook rekening mee dat men links rijdt.
Tussen de grote plaatsen rijden ook bussen. De busdiensten zijn redelijk, maar wel makkelijk als je een grote afstand moet afleggen.
Visum
Voor een vakantie in Suriname is een visum vereist. Tevens dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst. Een visum kun je aanvragen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Suriname is lager dan in Nederland.
Tot 1 januari 2004 was de Surinaamse Gulden de officiële munteenheid van Suriname, daarna werd ze vervangen werd door de Surinaamse dollar.
Veiligheid
Suriname is een veilige toeristische bestemming te noemen. Echter, net zoals in Nederland en op elke andere bestemming, moet je in Suriname op je hoede zijn. Er zijn een aantal zaken waar je tijdens het bezoek aan Suriname extra op dient te letten. Zo is het niet verstandig om veel geld of sieraden op zak te hebben. Loop 's nachts ook niet alleen in donkere en verlaten straten.
Medische informatie
De gezondheidszorg in Suriname, die voorheen van Amerikaans/Europees niveau was, is de laatste jaren enigszins achteruit gegaan. Naast 5 ziekenhuizen telt Suriname ook 47 gezondheidsposten van de Medische Zending die verspreid zijn over 5 binnenlandse regio's. Voor noodgevallen is in Paramaribo een beperkt aantal EHBO-posten aanwezig.
Voor een bezoek aan Suriname zijn inentingen niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het drinken van kraanwater in Suriname wordt afgeraden.
Bevolking
Suriname staat bekend als een gastvrij land; wanneer je wordt uitgenodigd voor een bezoek bij iemand thuis is dit gemeend en staat de deur altijd open. Je hoeft geen afspraak te maken, maar kan gewoon onaangekondigd langskomen.
De Surinaamse bevolking bestaat uit een mengsel van verschillende etnische groepen:
* Hindoestanen, nakomelingen van Aziatische 'contractarbeiders' uit het toenmalige Brits-Indië.
* Creolen, afstammelingen van ingevoerde slaven uit Afrika.
* Bosnegers (Busnengre) of Marrons, nakomelingen van gevluchte Afrikaanse slaven, worden ook wel met een minder correcte term boslandcreolen genoemd.
* Javanen, nakomelingen van de contractarbeiders uit het toenmalige Nederlands-Indië.
* Chinezen, nakomelingen van contractarbeiders uit Hongkong of Nederlands-Indië.
* En Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname.
Dankzij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 vieren met name de Creolen jaarlijks 'Keti Koti' (het verbreken van de kettingen), oftewel de 'Dag der Vrijheden'.
Op de dag waarop Suriname in 1975 een onafhankelijke republiek werd, 25 november, viert men Onafhankelijkheidsdag. Deze belangrijke dag in de geschiedenis van het land is een vrije dag voor iedereen in Suriname.
Het wapen van Suriname - de woorden justitia, pietas en fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. 2 indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.
De vlag van Suriname - sinds Suriname op 25 november 1975 de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:
* het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
* het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
* het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
* de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.
De taal
Er worden in Suriname ongeveer 20 talen gesproken. De officiële taal is het Nederlands. Het Surinaams of Sranantongo ontwikkelde zich reeds vroeg tijdens de slaventijd als creoolse taal. Door de Indianen in Suriname worden nog 5 Indiaanse talen gesproken.
Flora & Fauna
In de 12 natuurreservaten en natuurparken kun je kennis maken met de unieke flora en fauna van Suriname. Een van de bekendste reservaten is het Centraal Suriname Reservaat, waar je het echte Suriname ontdekt. Het omvat meer dan 1,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud en je vindt er indrukwekkende bergen en watervallen, verschillende apen en allerlei kleurrijke vogels.
Geschiedenis
In 1593 werd Suriname door de Spanjaarden in bezit genomen, maar al snel weer verlaten. Ook Nederlanders stichtten er een vestiging, die echter evenmin stand hield. Na 1650 vestigde een groep Engelse kolonisten uit Barbados zich met succes aan de Surinamerivier. In 1667 telde hun kolonie 175 plantages en ruim 4000 kolonisten en slaven.
In 1667 veroverden de Zeeuwen onder leiding van Abraham Crijnssen Suriname en na de Vrede van Breda konden zij Suriname in bezit houden. In 1682 droeg de provincie Zeeland de kolonie over aan de West-Indische Compagnie (WIC), die een aparte naamloze vennootschap stichtte. Eenderde van de aandelen kwam in handen van de WIC, eenderde van de stad Amsterdam en eenderde van de familie Van Aerssen van Sommelsdijk.
In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft en in 1873 werden de ex-plantageslaven echt vrij. In dat jaar verviel hun verplichting om jaarlijks een arbeidscontract met een plantage-eigenaar af te sluiten. Op 25 november 1975 werd de onafhankelijkheid van Suriname een feit.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Suriname?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.