Palumeu
Palumeu ligt in het zuiden van Suriname en is van oorsprong een indianendorp. Nu is het dorp vooral ingericht voor ecotoeristen. Een bezoek aan Palumeu staat garant voor een bijzondere ervaring. Het indianendorpje ligt diep verschuild in het Surinaamse regenwoud en grenst aan de Tapanahoni rivier. In het dorp wonen ongeveer 200 indianen. De Trio's en de Wajana's zijn de 2 stammen die gebroederlijk samenleven, ondanks het verschil in taal. Het dorp wordt bestuurd door de kapitein en zijn baja's en de inwoners leven van de jacht, visvangst en de kleinschalige akkerbouw. Palumeu is tegenwoordig voornamelijk afhankelijk van het (eco)toerisme. De inwoners willen dan ook met alle liefde een tour begeleiden door de omgeving.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Palumeu (Suriname) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Palumeu
Korjaaltocht (Palumeu)
Mensen met een goede conditie kunnen vanaf Palumeu een 5-daagse korjaaltocht maken richting het Kasikasima-gebergte. Om in het basiskamp te kunnen komen, dient er eerst twee dagen gevaren te worden en moeten er diverse stroomversnellingen worden overwonnen. Degenen die de proef doorstaan zullen vervolgens de tocht naar het gebergte voortzetten. De reis brengt je langs de Trombaka-sula heuvel en biedt het mooiste panorama uitzicht vanaf de bergtoppen van het Kasikasima-gebergte.
Palawa-eiland (Palumeu)
Het Palawa-eiland ligt op een kwartier afstand van Palumeu en is door middel van een korjaaltocht over de rivier te bereiken. Op het eiland kun je heerlijk ontspannen door te gaan lunchen of in een hangmat te relaxen. Ook kun je het vliegtuigwrak bekijken dat op deze plek in het jaar 1959 is verongelukt. En ben je een echte waaghals? Ga dan zwemmen in de rivier tussen de piranha's.
Poti-hill (Palumeu)
Vanaf Palumeu kun je een boottocht van ruim een half uur maken naar de Poti-hill. De Poti-hill is een granietberg die zo'n 70 meter boven de jungle uitsteekt. Het is haalbaar om de 230 meter hoge bergtop in één uur te bereiken. De berg ligt midden in de jungle en vanaf de top kun je genieten van het prachtige uitzicht. Vanaf daar kun je de jungle en – als je geluk hebt met het weer – de vijf andere omliggende bergen zien.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Suriname bekijken.
Vervoer
Vanaf het binnenlandse vliegveldje Zorg en Hoop in Paramaribo is het mogelijk om per vliegtuig naar Palumeu te reizen. Tijdens de vlucht vlieg je over het zuiden van Paramaribo, de savanne, de bauxietmijnen, het vliegveld Zanderij, het bos met de tot ravages omgeploegde goudmijnen en de prachtig slingerende Surinamerivier net voorbij het stuwmeer. De vlucht duurt ongeveer één uur en wanneer de propellers stil vallen, dan zul je versteld staan van de grote rust in Palumeu. Het is verstandig om de vliegreis alvast vooraf bij je reisorganisatie te boeken. De vliegtuigen vliegen weinig en zitten snel vol. Vanaf Albina is het ook mogelijk om per boot over de Marowijne en de Tapanahoni rivier naar Palumeu te reizen. Deze bootreis is echter wel alleen weggelegd voor de avontuurlijke reiziger. Het betreft namelijk een dagenlange en avontuurlijke boottocht via vele stroomversnellingen.
Geschiedenis
In de jaren '50 werd het project Grasshopper opgestart. Het doel van dit project was om in het binnenland van Suriname te zoeken naar verborgen schatten zoals bauxiet en goud. Om het Grasshopper project te kunnen laten slagen is er destijds het vliegveldje van Palumeu gebouwd. Op deze manier konden de schatzoekers van A naar B reizen. De inwoners van Palumeu konden voordat het vliegveld werd gebouwd enkel in hun primaire behoeften voorzien. De indianen moesten het hebben van jagen, vissen en kleinschalige akkerbouw. Groenten werden er niet gegeten. Sinds de bouw van het vliegveld begonnen de inwoners van Palumeu naar Paramaribo te reizen om daar kleine inkopen te doen. Een aantal jaar geleden zijn het Palumeu jungle-resort en de METS-lodge opgericht. Sindsdien is het dorp voor toeristen toegankelijk en kunnen de toeristen deelnemen aan tours die door de lokale bevolking worden begeleid. Tegenwoordig is het toerisme voor Palumeu de grootste bron van bestaan.